|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #21 kdy: 31.03.2013, 14:59 » |
|
Předpokládal bych, že v době rozmrazování okapů nebude bouřka. Dle toho by vypadal postup při řešení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #27 kdy: 31.03.2013, 16:09 » |
|
Jedno řešení, samozřejmě se zbytkovým rizikem, že objekt vyhoří od přeskoků mezi plechy, je i bez izolovaného hromosvodu. Majitel objektu musí počítat s obětováním všeho co bude na střeše.
V místě vstupu napájecího vedení do objektu instalovat SPD typ 1 - DEHNventil a před ním umístit jistič napájení vytápění. Na střeše umístit podružáček pouze pro napájení a vedení vést paraelně se svodem hromosvodu, klidně na něm, bude se stejně obětovat. To samé provést s televizní anténou a na vstup do objektu opět umístit SPD na bleskový proud na koax.
Tak nějak jsem viděl to vítězství rozumu, konečné řešení ovšem lze navrhnout až dle místních podmínek, považoval bych to spíš za směr, kterým se ubírat. Mám takový doplňující dotaz. Pokud by se použil izolovaný hromosvod, pak lze vynechat SPD na vstupech do objektu? Pokud bude blesk slabší, tak hromosvod nemusí "vidět" a stejně se opře o střechu, to samé i sekundární výboje a elektronika stejně nevydrží, o bezpečnosti nemluvě. Vycházím s touto úvahou pouze z videí úderů blesků na internetu a tak nějak z citu než z normy. Podle mne je SPD na vstupu vedení do objektu nutnost v obou případech. Zapálení objektu bych se bál spíš v místě úderu do objektu než mezi plechy. Pro to bych na štít a na hrany objektu spíš nastražil jímací vedení, které je pro účel úderu blesku konstruováno líp než slabá krytina střechy.
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #28 kdy: 31.03.2013, 16:19 » |
|
Takže řešení bude asi takto: 1. krabice která je umístěna na půdě se připojí pohyblivým přívodem do zásuvky, která se zřídí v dostatečné vzdálenosti od této krabice.
Nebude ten odpojený pohyblivý přívod "slepý konec"?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Radim Blaťák
|
|
« Odpověď #29 kdy: 31.03.2013, 16:26 » |
|
No to bude. Jak to tedy odpojovat, aby byla po odpojení dodržena dostatečná vzdálenost? Je to prostě zapeklité Jinak SPD v rozvaděči je T1+T2 a jímače a jímací vedení tam určitě bude.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #30 kdy: 31.03.2013, 16:35 » |
|
No a? Pokud bude dodržena dostatečná vzdálenost....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #31 kdy: 31.03.2013, 16:37 » |
|
Co třeba napájet přes oddělovací trafo s předřazeným dvoupólovým jističem a s doporučením na jaře vypnout, na podzim zapnout?
Izolace na vinutí běžného trafa je pro blesk coby krabička zápalek pod kolem Tatry.
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #32 kdy: 31.03.2013, 16:41 » |
|
No to bude. Jak to tedy odpojovat, aby byla po odpojení dodržena dostatečná vzdálenost?
Neodpojovat ale přepojovat na zemnící soustavu?
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #33 kdy: 31.03.2013, 16:42 » |
|
Izolace na vinutí běžného trafa je pro blesk coby krabička zápalek pod kolem Tatry.
Asi tak.... Blesk 100kA, zemní odpor 1Ohm, napětí 100kV, sice jen krátce .....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #34 kdy: 31.03.2013, 16:42 » |
|
No a? Pokud bude dodržena dostatečná vzdálenost....
Sršení na půdách, které jsem měl tu čest vidět, není vůbec nejlepší nápad .
|
|
|
|
|