Protože už se oteplilo, chtěl sem to dnes opět zapojit, ale omylem ty dva drátky o sebe brnkli (černý a modrý podle plánku), prsklo to a po zapojení se ventilátor nespouští.
Myslíte, že jsem ten časovač zničil?
Ano,zničil, zkratem.
Lze opravit poměrně snadno, cena nového triacu BT137/600
-F je 15Kč s daní, CS spínač není zalévaný, stačí vyloupnout, oprava je pro radioamatéra brnkačka, Vy to radši nezkoušejte a kupte si pro účel odpojování ventilátoru 3 lustrové "Wagosvorky" s tlačítkem kus za 7-14Kč(z jedné strany drát od spínače, z druhé slaněný nebo drát, jednoduše odnímatelný od toho ventilátoru).
CS3-1B spínač, který jsem měl rozebraný k úplnému pochopení uvnitř žádnou pojistku neměl (vzhledem k jeho ceně schéma ze svačinového pytlíku schema překreslovat nebudu, šlo mi tehdy při zakreslení jen o to, jestli triac nemohl s sebou do věčných lovišť vzít okolní součástky a jestli se to vyplatí opravovat - vyplatilo se to dost na hraně, spíš jsem to dělal ze zvědadosti a z lenosti, abych nemusel zajít koupit nový a také trochu ze snahy něco udělat pro přírodu)
Vzhledem k použití ventilátoru doporučují triac na alespoň 600V, nejlépe 800V. Musí to být citlivý typ a s malým řídícím proudem - teda písmenko F - proud triacem u ventilátoru je do 1A. Můžete zvolit jakýkoliv obdobný triac >600V/>2A/<10mA a lepší. Cena triacu je proti opravě a místnímu pokecu zanedbatelná.
Howgh
Jen Merkur měl jen plochou baterku "Slaný".
Za je nabitá jsme zjišťovali olíznutím kontaktů.
P.S. Baterii měl jen Mekur Elektro, Merkur 7 byla největší, leč pouze mechanická stavebnice ze všech Merkurů. Merkur Elektro a zejména jeho návod byla a dosud zůstává bezvadná a nepřekonatelná učebnice elektriky+magnetizmu a galvanochemie pro děti.
Kdyby se tu hlasovalo, kdo si zde prošel Merkurem Elektro, bylo by to asi hodně vysoké procento.