Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 9 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?  (Přečteno 95728 krát)
Jan Alin
*

« Odpověď #54 kdy: 30.03.2010, 10:37 »

Takové množství paré je u velkých projektů bohužel zcela běžné. Vždycky je tam investor, společnost, co investora zastupuje, hlavní projektant, společnost vypracující zadání, několik kooperujících projekčních organizací... atd. atd. Všichni musí dostat svoji aktuální verzi.

I tam je to zcela zbytečné protože většina jich to chce jen aby vyvíjela činnost a ve skutečnosti to nikdo nečte.
No jo ale tenhle rozsah?
Citace
realizační dokumentaci na přepojení dvou drátů 0,5mm2 v rozvaděči

To už je opravdu na palici. Hněv To množství vede k tomu že nakonec nikdo neví která dokumentace je platná a jednotlivé změny se zakreslují odděleně takže nakonec žádná dokumentace není kompletní a správná. Hledejte si změnu v šestnácti různých verzích.  Pláč

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Aleš Dobrovolný
zaměstnanec - projektant, ve volném čase ... V současné době JE Dukovany
*

« Odpověď #55 kdy: 30.03.2010, 11:14 »

K chaosu nedochází:
- v každém paré orazítkuju každý dokument číslem paré (1-21)
- dokumentaci skutečného stavu orazitkuji navíc razítkem skutečný stav+datum + můj podpis (aby se vědělo, kdo za to může)
-  číslo paré "red pen" je určeno  p.ř.e.d.e.m, změny potvrzuje projektant, obvykle ho dostanu i k dispozici pro zplodění čistopisu skutečného stavu

Vyžaduje to však nadlidské úsilí a vyvinutý smysl pro pořádek, který já ovšem postrádám a tak tiše trpím, ale jinak to asi nejde. Což je zároveň návod jak postupovat i na menších akcích jinde. Díků a případných darů netřeba.

HOWGH!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na twitter.com jako alesd -  můžete mě sledovat... .
Aleš Dobrovolný
*

« Odpověď #56 kdy: 30.03.2010, 11:16 »

Ten robot tady je ale sviňa!  zle

Jan Alin
*

« Odpověď #57 kdy: 30.03.2010, 11:23 »

Ten robot tady je ale sviňa!  zle

Chtělo by to seznam zakázaných slov která budou nahrazena. Škleb

Možná by bylo dobré aby se objevilo upozornění už při psaní odpovědi, člověk by se pak automaticky snažil vyhnout např.děkování a podobně.  Mrknutí
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5

« Odpověď #58 kdy: 30.03.2010, 12:00 »

Taky jsem si všiml, že robot gumuje slova v podstatě náhodně.  Mrknutí

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C5
Jan Alin
*

« Odpověď #59 kdy: 30.03.2010, 12:14 »

Taky jsem si všiml, že robot gumuje slova v podstatě náhodně.  Mrknutí

Třeba to náhodné není a možná je to někde i v pravidlech ale zrovna mě hraje Jimi Hendrix a hledání v návodu by mě určitě kazilo poslech.  Smích
Aleš Dobrovolný
*

« Odpověď #60 kdy: 30.03.2010, 12:37 »

Já tam napsal jenom p ř e d e m.   Šok

Fuk Tomáš
*

« Odpověď #61 kdy: 30.03.2010, 12:44 »

Já tam napsal jenom p ř e d e m.   Šok

Tady se neděkuje ani zadem, natož pak p.ř.e.d.e.m.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #62 kdy: 30.03.2010, 12:49 »

V jednom příspěvku jsem psal, že . . . P.Ř.E.D.E.M upozorňuji . . . .
Musel jsem celou větu přestylizovat.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #63 kdy: 30.03.2010, 12:56 »

V jednom příspěvku jsem psal, že . . . P.Ř.E.D.E.M upozorňuji . . . .
Musel jsem celou větu přestylizovat.
Tak mě napadá rčení o vylití vaničky i s dítětem  Smích

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Aleš Dobrovolný
*

« Odpověď #64 kdy: 30.03.2010, 13:29 »

Vyjadřuji neznámému díkec za opravu mého příspěvku.

Jirka Š.
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #65 kdy: 30.03.2010, 13:38 »

Aha... takže na téhle diskusi do rozvaděče také jenom zadem  Úsměv
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #66 kdy: 30.03.2010, 14:45 »

Aha... takže na téhle diskusi do rozvaděče také jenom zadem  Úsměv
Palec vzhůru

František Sichinger
*

Jsou věci mezi fází a nulou

« Odpověď #67 kdy: 30.03.2010, 21:32 »

Tak to bude nadělanejch děr. Mrknutí Pánové zažil jsem něměckýho investora s německým stavitelem na stavbě v čechách s německýma zaměstnancema z čech. Mimo jiné český zedník pracující u německý firmy na české stavbě nemá nárok na německý svátek protože dělá v čechách a na český svátek páč je německý zaměstanec. Tak jak škrundí soudruzi ze západního německa jsou naši stavitelé totální břídilové. Na akci jsem se dostal na důraznou žádost českého šéfa této firmy jinak to dělali němci. Jednalo se o stavbu haly 50x25m + administrativn í budovy. Upozorňuju že veškeré projekty ve formě pro stavební povolení a projekt pro hromosvody nikde. V tech. spr. uvedeno dle ČSN EN 62305. Na stavbě totální chaos, návaznost prací nikde a německej stavitel stále nechtěl pochopit že jsme v čechách a tudíž budou dodržovat české předpisy a norny a to nejen elektro. Co se týká dokumentace tudíž téměř nic. No tak se tedy dělal silnoproud, slaboproud... dle toho jak jsem se z českým šéfem domluvil. Po velkým boji s investorem se nachali namalovat rozvaděče a co se týká hromosvodů tak němci ani slyšet. Až po velkým řevu a když viděli že prostě necuknu a bez projektu na hromosvod  prostě dělat nebudu a tudíž nebude ani revize jsem dostal povoleni zajistit projekt. Došel jsem za známým projektantem předal podklady a on mi po nastudování řekl jak hromosvod provést a začal malovat. Stavba už byla hotova a čekalo se jen na hromosvod. Projektant si řekl za projekt hromosvodu 7000 vč. daně. Účet jsem předal  na stavební firmu a německej stavitel mi vzkázal že se mu to zdá bejt moc a že zaplatí půl.  blboune Že jsem se na to nevy...l.Tak bych to chtěl vidět jak to chodí v německu. Jsou asi dal i v chaosu

Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A
zlý duch elektrozedníka
« Odpověď #68 kdy: 30.03.2010, 21:35 »

citace: "Sakra chlapi, nedělejte ze mě papírovýho revizáka. Já jenom říkám, že 70% instalací v bytech nemá žádnou dokumentaci. Kdybych to měl psát jako důvod k negativní RZ ,  asi bych byl brzo na mizině a i mezi slušnejma elektrikářema za blázna. Jiná věc je u novostaveb RD nebo ne-občanské výstavbě, fabrikách atd..."

D.ě.k.u.j.i  kolego Svejkovský, že jste mě nazval slušným elektrikářem. Konečně se zde v diskusích objevil jeden slušný revizák co jen nementoruje, ale chápe každodenní problémy prostých elektrikářů, kteří mají co dělat aby horko těžko vypotili zapojení centrálního chrániče a chápe, že vyžadovat instalaci provedenou v souladu s předpisy je nad naše možnosti. Ani organizačně nejsme příliš zdatní, takže domluvit si vypracování dokumentace od projektanta jako subdodávku, nebo si zařídit oprávnění na výrobu rozvaděčů je zcela nad naše síly.
Tomáš Jarovec
« Odpověď #69 kdy: 30.03.2010, 21:51 »

Tak bych to chtěl vidět jak to chodí v německu. Jsou asi dal i v chaosu
A ještě budou říkat, že českej elektrikář si bez projektu ani neuprdne a neumí improvizovat  Škleb. Jestli ono to nebude jako s němci na dovolené. Doma jsou v klidu, ale jak vyrazí ven, hrůza...
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5

« Odpověď #70 kdy: 30.03.2010, 22:27 »

Ani organizačně nejsme příliš zdatní, takže domluvit si vypracování dokumentace od projektanta jako subdodávku, nebo si zařídit oprávnění na výrobu rozvaděčů je zcela nad naše síly.
Provokujete? Neberte si mě do úst. Nemáte pravdu a nikdy jsem nic podobného netvrdil. Možná jste jeden z Clusteru, možná i tuším kdo. mohu vás o něco požádat? Vybíjejte si svojí frustraci nad stavem české elektrotechnik y na někom jiném, ano? D.ě.k.u.j.i.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C5
Josef Šedivý
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #71 kdy: 02.04.2010, 11:12 »

Nečekal jsem, že tímto tématem rozpoután tak bouřlivou diskusi....... Jsem s elektro vzděláním, ale jen slaboproud takže z 50tky bych zkoušku určitě neudělal. Jen pro upřesnění rozvaděč bude zásobovat jen úsek domu, pro novostavbu určitě použiji projektanta a čistokrevného elektrikáře, který mě třeba nechá vysekat drážku, natáhnout a zasádrovat nějaký kabel.  poklona  všem co se zúčastnili a určitě dám vědět jak dopadla úprava rozvaděče a zveřejním foto vnitřní realizace rozvaděče.
Stran: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 9 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.035 sekund, 21 dotazů.