To Doležal :
Tyto věci spolehlivě ukáže až praktický provoz.
Při výpočech často vyjdou dost předimenzované průřezy vodičů. Praxe ovšem ukazuje něco jiného.
Bohužel, často ruzní kutilové použijí pro připojení nějakého stroje to, co je zrovna po ruce. Moje praktické zkušenosti s tímto ovšem nejsou nijak odstrašující, většinou to nepřinese žádný praktický problém, i když je dimenze často o stupeň i více menší.
Tímto to nechci omlouvat nebo tolerovat, jako RT se samozřejmě musím řídit platnými ČSN, nicméně stojí to za úvahu.
Není to tak dlouho, co jsem viděl elektrokotel 24 kW připojený kabelem CYKY 5Cx 2,5. Běželo to prakticky nonstop (20 hod. sazba) na plný výkon.
BTW tento výkon byl stejně pro objekt nedostatečný, dotápělo se přímotopy, ty byly přes změt prodlužovaček připojené do běžných zásuvek.
Kabelem tekl prakticky nepřetržitě proud kolem 35 A, odjištěno to bylo jističem 3x 32A. Jistič byl zahřátý, ale nevypínal. Délka kabelu byla asi 10 m. Ačkoliv se to pro někoho bude zdát neuvěřitelné, fungovalo bez problémů. Kabel byl cca o 10°C teplejší než okolí, úbytky napětí cca 5V.
Přišel jsem do toho objetu kvůli něčemu jinému, ale tohoto si nešlo nevšimnout. Snažil jsem se majitele upozornit na možná rizika, ale odbyl mě s tím, že ten kotel už takhle běží několik let. Nedokázal jsem mu vysvětlit, proč by se měl přívodní kabel měnit, když to funguje. Spíše mě nebral moc vážně, nakonec mě odbyl, abych se staral o to, kvůli čemu mě zavolal.
Přístup majitele jistě není správný, ale pravdu má v tom, proč to předělávat, když to funguje ...
Podle ČSN by tam měl být kabel CYKY 5Cx 6 nebo 5Cx 10, při jištění 3x 40A.
Podle chápání ČSN by měl kabel 5Cx 2,5 svítit nebo přímo hořet jasným plamenem. Nesvítil, ani nehořel, jak je to možné?