Josef Trčka
|
|
« Odpověď #72 kdy: 25.09.2011, 11:58 » |
|
potřeboval bych poradit jaký komdenzátor (kapacitu) použít pro rozbíhání třífázového motoru v jednofázové síti .Motor 0,45 kw. Sít 230V. Kondenzátor bute připojen trvale.Jedná se o přerušované maximálně 30 vteřinové běhy s prodlevou několika minut. Domnívám se , že něco okolo 50 uF.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #79 kdy: 27.03.2012, 09:05 » |
|
V první fázi sem opište celý nebo dejte foto štítku motoru, pak se bude možné o něčem bavit. Pokud je motor jednofázový, mohly by být vývody, na kterých jste naměřil 0,5 Ohmu od odstředivého spínače.
|
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #82 kdy: 28.03.2012, 07:35 » |
|
Je-li motor třífázový, měly by být ohmické odpory všech třech vinutí zhruba stejné. Demontujte propojky na svorkovnici a změřte vinutí. Podle hodnot, které jste sem napsal, je to motor pomaloběžný, odhadem asi 350W.
Pokud ho chcete používat na 230V, je třeba propojkami nastavit zapojení do D a použít běhový kondenzátor. Pokud by měl být motor napájen 400V, musí být propojky tak, aby zapojení bylo Y, jinak ho velice rychle spálíte. Je-li motor převíjený, nemusí sedět hodnoty na štítku, setkal jsem se s motory převinutými na úplně jiné hodnoty, štítek ovšem nikdo neupravil.
Motor bych buď vrátil, nebo bych se zastavil v nejbližší převijárně motorů, tam jsou schopni vám motor zkontrolovat.
P.S. U třífázového motoru není použit odstředivý spínač, takže moje poznámka v min. příspěvku na váš motor nesedí, vývody by však mohly být např. od termopojistky vložené ve vinutí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asdfg
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #88 kdy: 17.06.2014, 17:21 » |
|
Jaký kondenzátor připojit k 1 fázovému motoru (oběhové čerpadlo topení) Typ 20NTR - 73-3-LM-80. 90 W, 0.46A. Jak poznám,které vinutí je hlavní a které pomocné. Obě vinutí ukazují stejný odpor. Jak se vypočítá kondenzátor na stejný typ motoru o P= 160W? O kolik mA (A) se svedne proud, při zapojení kondenzátoru (má tám být 2 uF zapojím 4 uF.
|
|
|
|
Vann
|
|
« Odpověď #89 kdy: 15.07.2015, 13:34 » |
|
Poradi mi nekdo jak prijdu na to ktere vinuti je rozbehove. Jedna se o stary motor z 30 40 let a nechci jej znicit. Ve svorkovnici jsou 3 kontakty nahore maji napsano z x y. Zkousel jsem merit ohmetrem vinuti. Meril jsem to z x to mi napsalo 62 z y to mi take hodilo 62.
|
|
|
|