Jan Alin
|
|
« Odpověď #18 kdy: 11.04.2009, 18:34 » |
|
Já se vždycky jakýchkoli zkoušek bál i když se mě nepovedlo ještě ani od jedné vylítnout, bojím se dodnes a budu se bát až do smrti zrovna tak jako se bojím zubaře . Zkusil jsem si i funkci školitele a ono to najednou dostalo jiný rozměr, také to není žádný med stát před lidmi a vykládat jim jak mají dělat svou práci kterou dělají už dvacet let. Nepředpokládám že by se přezkoušení zrušilo ať už podle vyhlášky 50 nebo podle nějaké jiné která vyjde, popřípadě podle předpisů nějakého profesního sdružení. Vždyť ty zkoušky stále jen přibývají a to jak lidí tak zařízení. Jediné co se zrušilo je výchozí revize strojů a to jen proto aby revizák nebránil volnému pohybu zboží z různých částí světa. A těch lampiček a nabíječů k mobilům co se dnes pravidelně měří to jsem nezažil .
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #19 kdy: 11.04.2009, 18:42 » |
|
To František Šohajda: Ještě jednu perličku vám řeknu....někde bez dokladů jako praxe,předchozí vyhláška.Buhužel to je fakt se kterým se taky setkal - jen se mi pochlubil, jak získal...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
sniper76
|
|
« Odpověď #20 kdy: 11.04.2009, 18:53 » |
|
Vyhl. 50 v pozměněné podobě bych ponechal. Bohužel tvůrci testů a zkoušející příliš lpí na znalostech volného prostoru před rozvaděčem v cm. Odklonil bych se spíše ke zkoušení komplexních znalostí a např. principu f-ce. Znalosti v názvoslovích a rozměrech jsou dohledatelné a každý elektrikář by měl vědět, kde je nalezne.
|
|
|
|
|
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #21 kdy: 11.04.2009, 20:34 » |
|
Nevím jak u RT, ale u ostatních profesí si myslím, že vyhl.50 je v současné době vhodná snad jen k přezkoušení zaměstnanců nějaké firmy podle jejich interních předpisů. Pokud vím, tak živnostenský zákon se na ni již neodkazuje. Jenže v praxi to asi nikdo neví a ta tzv. "přezkoušení" běží dál.
|
|
|
|
Miroslav Macek
|
|
« Odpověď #22 kdy: 11.04.2009, 20:39 » |
|
K tomu co zde různí lidé napsali o vyhl.50 mohu říci, že úroveň tzv. "přezkoušení" se nedá s obdobím před rokem 89 vůbec srovnávat. A také není vůbexc jasné, z čeho se mají ti lidé přezkušovat - to záleží v podstatě na lektorovi, který školení vede. Nejsou žádná pravidla, každý může zkoušet naprosto něco jiného. Papír o přezkoušení z vyhl.50 vůbec neříká, co dotyčná osoba umí.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #24 kdy: 11.04.2009, 22:47 » |
|
Papír o přezkoušení z vyhl.50 vůbec neříká, co dotyčná osoba umí.
Papírem o přezkoušení dle vyhl. 50 zkušební komise potvrzuje, že dotyčný v dostačující míře zná: a) předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které souvisí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má zkoušený pracovník vykonávat, popřípadě řídit, b) místní pracovní a technologické postupy, provozní a bezpečnostní pokyny, příkazy, směrnice a návody k obsluze, které souvisí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má zkoušený pracovník vykonávat, popřípadě řídit, a má dostačující teoretické a praktické znalosti o poskytování první pomoci, zejména při úrazech elektrickým proudem. (mezi předpisy dle b. a) patří mj. předpisy o bezpečnosti technických zařízení a normy, podrobněji viz §273 Zákoníku práce)
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Miroslav Macek
|
|
« Odpověď #25 kdy: 11.04.2009, 22:58 » |
|
Papírem o přezkoušení dle vyhl. 50 zkušební komise potvrzuje, že dotyčný v dostačující míře zná: a) předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které souvisí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má zkoušený pracovník vykonávat, popřípadě řídit, b) místní pracovní a technologické postupy, provozní a bezpečnostní pokyny, příkazy, směrnice a návody k obsluze, které souvisí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má zkoušený pracovník vykonávat, popřípadě řídit, a má dostačující teoretické a praktické znalosti o poskytování první pomoci, zejména při úrazech elektrickým proudem. (mezi předpisy dle b. a) patří mj. předpisy o bezpečnosti technických zařízení a normy, podrobněji viz §273 Zákoníku práce)
ad a) - proboha jaký zkoušený pracovník ? Vždyť jde často o OSVČ ad b) - jaké místní pracovní předpisy atd. ? Vždyť na těch zkouškách je většinou soubor lidí z různých firem a každá dělá něco jiného. Nevšiml jsem si, že by se každý školil nějak jinak a měl svého osobního lektora ad x) - Velmi často je úroveň školitele nižší než úroveň školeného - A kdo podle vás určí, které normy a předpisy se mají probírat ? Vždyť je jich tolik, že je nemůže perfektně znát žádný školitel.
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #26 kdy: 11.04.2009, 23:05 » |
|
ad x) - Velmi často je úroveň školitele nižší než úroveň školeného - A kdo podle vás určí, které normy a předpisy se mají probírat ? Vždyť je jich tolik, že je nemůže perfektně znát žádný školitel.
A z toho plyne že by se mělo přestat přezkušovat nebo že by se všichni měli začít učit? Já bych pro začátek začal s učením.
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #29 kdy: 12.04.2009, 00:16 » |
|
ad a) - proboha jaký zkoušený pracovník ? Vždyť jde často o OSVČ
ad b) - jaké místní pracovní předpisy atd. ? Vždyť na těch zkouškách je většinou soubor lidí z různých firem a každá dělá něco jiného. Nevšiml jsem si, že by se každý školil nějak jinak a měl svého osobního lektora
ad x) - Velmi často je úroveň školitele nižší než úroveň školeného - A kdo podle vás určí, které normy a předpisy se mají probírat ? Vždyť je jich tolik, že je nemůže perfektně znát žádný školitel.
Já jsem dalek tvrzení, že je ta vyhláška dokonalá, nebo že jsou dokonalí školitelé či zkoušející. Jen jsem oponoval názoru, že ten papír o zkoušce je úplně k ničemu. Jistě by ale kvalitě a jednotné úrovni prospělo, kdyby k těm školením existoval nějaký např. metodický pokyn profesního sdružení elektro (nebo IBP či koho), který by pravidelně aktualizoval např. seznam norem, co má znát a umět dotyčný.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #30 kdy: 12.04.2009, 08:35 » |
|
Ono třeba u 50ky je jedno z kritérií zdravotní způsobilost.../k výkonu povolání/............... Lékaři mívají většinou velkou benevolenci /denno denně s nimi jsem ve styku/ když dávají "razítko" na lékařské osvědčení..... Dejme si ruku na srdce kolik z nás má třeba jen nepatrně zvýšenný tlak a takový by správně nesměl na žebřík,lešení na střechu a pod..... A tím pádem by nesměl i vykonávat řemeslo, protože práce "ve výškách" je zhruba 5O% naší práce.Kdyby se vážně dodržovalo toto nařízení tak by nás zhruba polovina nemohla řemeslo dělat nebo dělat pouze na zemi.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #31 kdy: 12.04.2009, 11:25 » |
|
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #32 kdy: 13.04.2009, 20:45 » |
|
Vzhledem k reakcím na 50tku a špatným zkušenostem s přezkušováním si nemůžu odpustit několik poznámek. Naše rekce na nefunkčnost přezkušování a to, že v hodně případech jde elektrikářům pouze o papír je vlastně brečení nad stavem naší společnosti vůbec. Ve velké míře za to může i stav v elektro vodách a chybějící organizace, která by zastřešila náš obor jako celek. Nejsou stanovena řádná pravidla, ale hlavně není moc, která by sledovala dodržování a mohla odebrat oprávnění nebo licenci firmě, nebo organizaci , která nefunguje dle pravidel. Takto je vše vlastně takovou džunglí, kde se živí spousta .............. . na úkor těch poctivích. Další věcí, co k tomuto stavu přispívají je i přivírání očí nás všech nad šlendriánem, co potkáváme na můj vkus až moc často a když se už najde nějaký odvážlivec, tak narazí na nečinné úředníky.
V podstatě bych přezkušování zachoval,ale vrátil bych 50tce její ztracenou vážnost. A to lze jen pokud se zbavíme revizí od stolu, elektrikářů co odmítají chránič a dalších podobných .
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #33 kdy: 13.04.2009, 21:02 » |
|
V podstatě bych přezkušování zachoval,ale vrátil bych 50tce její ztracenou vážnost. A to lze jen pokud se zbavíme revizí od stolu, elektrikářů co odmítají chránič a dalších podobných .
Tenhle problém se musí nejdřív řešit legislativně. V době kdy se půl národa dohaduje kdo může dělat revize "nebo kontroly" lampiček a jediný výsledek je že dvě státní instituce vydají rozdílná stanoviska a vše odezní do ztracena po zjištění že vlastně nikdo nemá oficiální pravomoc rozhodnout nelze prosazovat pevná pravidla v elektrotechnic e. Kdo se dnes chová přesně podle svědomí a drží se na bezpečnější straně nepovinných norem ten trpí hlady protože nedokáže podle práva zdokladovat že ten paskvil který stvořil levnější cizokrajně znějící dělník vzniknout prostě neměl.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #34 kdy: 13.04.2009, 22:10 » |
|
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
|