|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #1 kdy: 28.10.2008, 16:27 » |
|
... je moc předražený!!!seženete levněji....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #2 kdy: 28.10.2008, 19:24 » |
|
LED technologie ve světelné technice je nová technologie světelných zdrojů, která nám umožňuje vytvářet různé dekorativní doplňkové osvětlení, ale stále se jedná především o dekorativní osvětlení. Z toho je třeba vycházet, i když jsme reazilovaly např. vstupní halu s LED osvětlením a v noci toto osvětlení poskytuje velmi solidní intenzitu osvětlení pro běžný a bezpečný pohyb na schodišti. Ale opět platí to, že stále ta intenzita není taková, aby se při ní dalo např. číst, a pořizovací cena tohoto osvětlení také nebyla zrovna zanedbatelná. Vývoj LEDek kráčí stále kupředu a dá se říci, že každých pár měsíců se dostává na trh novinka, která má opět vyšší světelný výkon než ta předchozí. Problém u výkonových LEDek je jejich zahřívání a zajištění spolehlivého odvodu tepla, které má vliv na jejich životnost. To v praxi znamená, že ne vždy je možno vzhledem k výše řečenému použít výkonové LEDky ke konkrétní aplikaci. U Vámi zmiňovaných žárovek je další problém, a to je jejich životnost. Zatím mám s LED žárovkama GU 10 na 230 V pouze špatné zkušenosti. Těžko říct, co je důvodem, osobně si myslím, že jim nedělají dobře napěťové špičky v síti. Tento problém jsem zaznamenal u více výrobců. Osobně mám velmi dobré zkušenosti s různýmy LED moduly na 10, 12 a 24 voltů, ale vždy je třeba je napájet stabilizovaným DC zdrojem, to je základ pro jejich dlouhodobý a bezporuchový provoz. V tomto případě jsem zatím neshledal rozdíl mezi značkovým výrobkem a Taiwanem. Každopádně LEDky nám umožňují vytvářet různá kouzla a efekty donedávna mnohdy nemyslitelné, stačí jen zapojit fantazii, trochu umu a pár nápadů, ale pořád to není o tom, že nahradí klasické konvenční zdroje, alespoň v brzké budoucnosti.
|
|
|
|
|
PAJMAJ
|
|
« Odpověď #3 kdy: 29.11.2008, 20:14 » |
|
Též zkušenosti stejné, sice to málo "žere", ale nesvítí. Mám v lustru 6ks, 3x LED, 3x normální, poloviční úspora, ale je vidět od lustru. ....
|
|
|
|
dumil
|
|
« Odpověď #4 kdy: 15.12.2008, 10:29 » |
|
Aj keď súhlasím s názorom, že LED technológia má značne veľkú perspektívu v najbližších rokoch a možno nás ešte veľmi prekvapí svojimi možnosťami, nie som si celkom istý, že problém v dosahovania nízkych svetelných výkonov spočíva skôr prehrievaní telesa, ale nevylučujem to. Súvislosť problému svietidiel napájaných nn (230V) z dôvodom prepätia sa mi nezdá, nakoľko u LED diód sa vyššie napätie (pri čisto ohmickom predradenom odpore) premieta do vyššieho prúdu (ako u bežných diód), čo sa zas premieta do zvýšenia priemerného príkonu na dióde (tepelného i svetelného).
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.10.2015, 19:32 » |
|
Zajímalo by mě jak se to dá hodnotit dneska počítám že led technologie i LED pásky a další světla se dost posunula. Takže je otázka zda klasická žárovka už není out. Pro mne je klasická žárovka stále nenahraditelná a LED a jiné osvětlení má stále dost problémů buď kvalitativních, nebo funkčních. Není to o tom, že by LED nešla vyrobit tak, aby fungovala perfektně, jen je pak problém s cenou a s tím, že toho neuspoří tolik, co člověk tak nějak čeká.
|
|
|
|
František F.
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #7 kdy: 26.10.2015, 20:32 » |
|
Ono treba pri nahrádzaní čohokoľvek za LED sledovať o. i. (rozmery, pätica, stmievateľnosť ...) tieto parametre: svetelný tok, teplotu chromatičnosti, uhol vyžarovania a v neposlednom rade kto je výrobcom. Ja som nahradil všetko v domácnosti LED-kami OSRAM, PHILIPS a SAMSUNG v teplotách chromatičnosti 4000 až 6500K (tie klasické 2700 až 3000K som nechcel) a podľa konštrukcie svietidla som vyberal uhly vyžarovania - niečo svieti pod 15° a 30° uhlom - hlavne tie "bodovkové" (napr. tie moje majú "iba" 3ks výkonných LEDiek, nie nejakých 45ks) a do priestoru treba dať napr. 180°, 210° uhol - predsa nechceme aby LED vyžarovala smerom do svietidla (hlavne tie s umiestnením "do boku"), alebo naopak iba pod svietidlo. U značkových výrobkov sa dá potom očakávať aj slušný počet zopnutí, Ra index, UV filter a slušný priebeh svietivosti v priebehu životnosti. V súčasnej dobe sa dajú takéto žiarovky kúpiť od cca 4,50€ za cca 810 lumenovú E27 stmievateľnú OSRAM-ku s denným svetlom, čo nie je až také hrozné.
Ako bludičky to svieti preto, lebo neboli dodržané ani aspoň tie základné požiadavka a teda svietivosť a uhol vyžarovania (+ nepredvídateľn á kvalita samotných LED prvkov u no-name "značiek")...
|
|
|
|
František F.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 26.10.2015, 20:45 » |
|
...nedá sa editovať?
Ešte som chcel totiž dodať, že po nahradení halogéniek v rampe LED-kami OSRAM 6W 4000K a 6500K (kus cca 9,50€) sa nám množstvo svetla subjektívne (a aj po meraní LUXmetrom - objektívne) naopak zvýšilo - takže o nejakých bludičkách nemôže byť ani reči, ale priznám sa, že som kedysi tiež "začínal" s čínskou "kvalitou", ktorá mala desiatky LEDiek a svietilo to katastrofálne, rýchlo to poodchádzalo (niekde štvrtina, inde polovica, niekde všetko, niektoré začali blikať) a niektoré jemne "tleli" aj po vypnutí. Tieto OSRAM-ky sú nahodené už cca 2 roky, svietieva sa s nimi denne a zatiaľ je všetko k 100% spokojnosti.
|
|
|
|
|
Pavel Ryšavý
|
|
« Odpověď #10 kdy: 27.10.2015, 11:10 » |
|
U značkových výrobkov sa dá potom očakávať....UV filter
K čemu je to dobré (u LED zdroje)?
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #11 kdy: 27.10.2015, 12:29 » |
|
LED nemá spojité spektrum. LED obsahuje pouze několik barev, z nichž je složeno světlo. které vnímáme jako bílé. - jestli se někomu nelíbí, že světlo z LED je nepříjemně "ostré", tak se přidávám, mě to také vadí - pokud má někdo dojem, že mu výrobce lže, že to nesvítí tak, jak se uvádí (v porovnání s klasickou žárovkou), tak ono je to spojeno s tím faktem, že oko je různě citlivé na různé barevné složky, takže i při osvětlení LEDkami to oko vidí "jinak něž měřák". Jestliže se při měření zvuku používá tzv. psofometrický filtr, který by měl v měření prezentovat citlivost ucha na různé frekvence, bylo by zajímavé kdyby se použil nějaký filtr, který by do měření vnesl jako parametr citlivost oka na jednotlivé barevné složky, pro měření a porovnání zdrojů světla. Mám obavy, že na to výrobci "čtyřbarevných" hrůz nepřistoupí
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
František F.
|
|
« Odpověď #13 kdy: 27.10.2015, 20:57 » |
|
U značkových výrobkov sa dá potom očakávať....UV filter
K čemu je to dobré (u LED zdroje)? Zdravie - oči, pokožka, a takisto veci v interiéri (plasty, laky napr. na nábytku, textil...). Sú na to aj normy, ale no-name výrobcovia si s tým ťažkú hlavu určite nerobia.
|
|
|
|
|