Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => Oblast řešení teoretických úvah => Téma založeno: Rostislav Schwarz 04.07.2008, 21:06



Název: Je lepší pro ruční ovládání pohybové čidlo přemostit nebo odpojit?
Přispěvatel: Rostislav Schwarz 04.07.2008, 21:06
Co je dle vašeho názoru lepší varianta? Při zapojení pohybového čidla na spínaní svítidla jej pro případné ruční ovládání přemostit pomocí vypínače č.1 nebo jej přepnout pomocí č.6 ? Obě varianty mi připadají naprosto v pořádku, ale zajímal by mě váš názor ...


Název: Re: Je lepší pro ruční ovládání pohybové čidlo přemostit nebo odpojit?
Přispěvatel: Štefan Beláň 04.07.2008, 22:12
TO: Schwarz

Osobně bych upřednostnil vypínač č.1. Při použití přepínače č. 6, tj. po přepnutí a odpojení napájení do čidla a zpětném zapnutí, u některých čidel dojde k sepnutí relé na nastavený čas.
Pro obsluhu to může být celkem zmateční. :-\

Správně by však měl být použitý přepínač 1-0-2 (aut-0-ruč). (norm)


Název: Re: Je lepší pro ruční ovládání pohybové čidlo přemostit nebo odpojit?
Přispěvatel: Rostislav Schwarz 04.07.2008, 22:20
S tím přepínačem je určitě nejlepší varianta, asi to udělám tímto způsobem.  o:-)


Název: Re: Je lepší pro ruční ovládání pohybové čidlo přemostit nebo odpojit?
Přispěvatel: Miroslav Lampart 04.07.2008, 22:30
Existují čidla , které se dají trvale zapnout (trvale = bez dalšího zásahu svítí 8 hodin a pak zhasne, neboli vrátí se do výchozího stavu) krátkým přerušením napětí přívodu čidla a následně zhasnout o něco delším přerušením napětí (cca 3 sekundy). Pak stačí tlačítko v přívodu a vhodné čidlo, které to umí. Cena tohoto čidla je stejná, jako u ostatních, liší se akorát u úhlu záběru čidla (větší úhel, dražší čidlo). Kvalita výborná, už jsem jich nainstaloval spoustu v hodně exponovaných místech (např. chodba firmy, kde se pracuje na dvě směny a čidlo "bliká" každou chvíli) a fungují bez problémů už několik let. Pozn.: BAUMAX a podobné "odborné" prodejny taková čidla nemají.


Název: Re: Je lepší pro ruční ovládání pohybové čidlo přemostit nebo odpojit?
Přispěvatel: Vojtěch Běhunčík 07.07.2008, 09:25
Ano, taková čidla existují (nebudu jmenovat firmu, aby to nebyla reklama), ale je nutno dostatečně poučit obsluhu (nebo umístit vypínač na místo laikům nedostupné). Rozhodně nejsou vhodné v některých panelových domech - tam potom svítí celou noc a lidi nadávají, že se to zase rozbilo ...
Existují čidla , které se dají trvale zapnout (trvale = bez dalšího zásahu svítí 8 hodin a pak zhasne, neboli vrátí se do výchozího stavu) krátkým přerušením napětí přívodu čidla a následně zhasnout o něco delším přerušením napětí (cca 3 sekundy). ...


Název: Re: Je lepší pro ruční ovládání pohybové čidlo přemostit nebo odpojit?
Přispěvatel: Miroslav Lampart 08.07.2008, 18:41
Ano, taková čidla existují (nebudu jmenovat firmu, aby to nebyla reklama), ale je nutno dostatečně poučit obsluhu (nebo umístit vypínač na místo laikům nedostupné). Rozhodně nejsou vhodné v některých panelových domech - tam potom svítí celou noc a lidi nadávají, že se to zase rozbilo ...

Jak já vždycky říkám: "Blbuvzdorné není nic!".  (box)