Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => Oblast řešení teoretických úvah => Téma založeno: Petr Mužík 25.05.2008, 12:12



Název: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Petr Mužík 25.05.2008, 12:12
Mám v ruce projekt pro menší průmyslovou kuchyni (vývařovna). V hlavním rozvaděči je hlavní vypínač a pak následuje proudový chránič 30mA (63A),  který chrání všechny obvody. Jelikož jsou přes něj zapojeny spotřebiče jako varna (7kW),  kotel (7kW),  přímotopy (cca 7kW),  trouba 4kW,  tak se mi to nezdá jako šťastné řešení. Navíc všechny spotřebiče pro vaření nejsou nové  tzn. že unikající proudy nebudou malé. V samotné kuchyni je vše IP 44 a výše (AD 4). Můj názor by byl proudový chránič vyměnit za 300mA.
Vznesl jsem návrh i projektantovi, ale zajímá mě i názor - vás kolegů.


Název: Re: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Štefan Beláň 25.05.2008, 14:33
TO: Mužík

Už jsem se s podobným řešením setkal v praxi. Dodavatel by projektant, revizák a montážník v jedné osobě - no prostě hrůůůza. (doh)

Pochopitelně,  že dochází k výpadkům centrálního chrániče 30 mA. (zle)


Výměna centrálního chrániče 30 mA za 300 nebo 500 mA je naprosto v pořádku a správné řešení. Háček je v tom, že je nutné všechny vývody dodatečně chránit proudovými chrániči 30 mA (například po skupinách - nejlépe každý obvod samostatně),  a to většinou není technicky možné z důvodu nedostatečného prostoru ve stávajícím rozváděči. :'(

P.S.: Není to náhodou v Pardubicích nebo jeho okolí? ::)





Název: Re: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Pavel Tesař 25.05.2008, 19:09
Na pevně připojené spotřebiče v průmyslové kuchyni- konvektomat, trouba....,  bych asi chrániče 30mA nedával. Zásuvky je určitě nutno chránit proudovým chráničem 30mA a nejlépe samostatně.  (norm)


Název: Re: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Petr Mužík 25.05.2008, 19:30
TO: Tesař
To je právě řešení, které se mi zdá jako nejvhodnější. Nechat hlavní 300mA, a pro zásuvkové obvody vložit chránič 30mA.

TO: Beláň
Jedná se o rekerařní středisko Vranov n./D. - tzv. skautský tábor.


Název: Re: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Miroš Jan 25.05.2008, 22:07
Je to asi týden, co jsem měl tu čest na vlastní oči podobnou kuchyň v restauraci vidět.  (zle)
Jeden centrální nchránič Idn = 30 mA na všechno. Rozvaděč 125 modulů, jistič před elektroměrem 63A.  :'(
Firma která se na tomto díle podepsala, by zasloužila n.... do pařátů.  >:(


Název: Re: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Michael Holaň 26.05.2008, 06:59
Lze, ale při každém problému vám chránič vybaví a celé zařízení se stává nespolehlivé. A pokud někde vznikne skrytá závada a nebudete  hned vědět kde, tak chránič vypadává  stále a veškerá technologie stojí. Zásadně tohle nedělám.


Název: Re: Lze použít pouze jeden FI 30mA pro celou průmyslovou kuchyni?
Přispěvatel: Záhyna Lubomír 26.05.2008, 12:28
Řekl bych, že stále platí ČSN 33 2000-3(1995) čl. 314, .... „Každé zařízení instalace musí mít obvody členěné do více částí s cílem:
 - zabránit nebezpečí a na nejmenší možnou míru omezit potíže v případě poruchy; - ...“
Na to pak navazuje čl. 314.2: „Části rozvodů je třeba rozdělit na různé obvody pro zařízení, která je třeba ovládat odděleně tak, aby jeden obvod nebyl ovlivněn poruchou ve druhém obvodu.“ Jinak je to stále více běžná praxe - hlavní chránič.