Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => ZÁLOŽNÍ ZDROJE => UPS -> generátory ... => Téma založeno: szt 17.01.2008, 16:57



Název: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: szt 17.01.2008, 16:57
Jaká školení, kvalifikace, vzdělání by měl mít můj podřízený kterého chci poslat vyměnit baterii v UPS?
Klasická malá UPS APC, něco kolem 750VA.
Sloužící pro zálohování telefonní ústředny.



Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: Zdeněk Houf 17.01.2008, 19:39
Co říká návod k použití? Je možné otevřít UPS bez použití nástroje?


Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 17.01.2008, 20:02
Přečtěte si vyhlášku č. 50 . Minimálně § 5 po zaškolení, §6 a výš samostatně.


Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: regfeedback 18.01.2008, 00:37
A nezapomeňte nechat UPS po výměně baterií zkontrolovat, samozřejmě revizním technikem E4A, a protože za jistých okolností může baterie vybouchnout, radši E4B. A oznámit výměnu na ITI.  :D

Pánové si z vás (nevím jestli úmyslně) dělají srandu.

Věta z dokumentu "Bezpečnostní informace" Back-UPS CS 650VA 230V:
(http://www.apc.com)
VAROVÁNÍ! Bezpečnost při manipulaci s bateriemi
• Toto zařízení obsahuje potenciálně nebezpečná napětí. Nepokoušejte se o demontáž této jednotky. Jedinou výjimkou je jednotka UPS obsahující
baterie. Postupy při výměně baterie jsou podrobně popsány v Uživatelské příručce. S výjimkou baterie tato jednotka neobsahuje žádné části
opravitelné uživatelem.

Uživatel nepřichází do styku s nn, jen s MN. Kvalifikace elektro tedy žádná. Jako dodavatel nesmíte způsobit škodu zákazníkovy, tj. použít baterii bez závad, správný typ, se značkou CE, a pokud jste ji i dodal, tak máte povinost odebrat starou baterii a ekologicky zlikvidovat (odnesete ji tam, kde jste koupil novou).
váš zaměstnanec musí nastudovat pouze uživatelský manuál příslušné UPS.



Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: szt 19.01.2008, 15:46
2regfeedback : Nevím zda si ostatní dva pánové ze mne dělají srandu úmyslně či z neznalosti, faktem však je že na mne jejich odpovědi buďto nepůsobí přesvědčivě, případně z nich mám dojem že odpovídají za každou cenu jen proto aby odpověděli, ale daou UPS v životě rozebranou neměli.

Ptal jsem se v očekávání toho že obdržím odpověď od někoho kdo někdy viděl konkrétní UPS rozebranou do stavu pro výměnu baterií. Teorii znám, odkaz na vyhlášku mi nepomůže - co by mi pomoholo by byl názor někoho kdo naprosto přesně ví o čem mluví-a to jak v rovině znalosti předpisů, tak ale i v rovině znalosti provedení a postupu výměny u konkrétní UPS.

Možná jsem měl napsat typu - APC SUA750 - velmi podobná této:
http://www.apcmedia.com/salestools/ASTE-6Z8LLF_R0_CZ.pdf


Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 21.01.2008, 08:29
V návodu je uvedené toto: Tento UPS má baterii, kterou lze jednoduše vyměnit za provozu. Výměna baterií je bezpečná a bez rizika úrazu
elektrickým proudem. Během výměny baterie můžete nechat UPS a připojené zařízení zapnuté. Informace o výměně baterie získáte od APC (viz Kontaktní informace).
Z toho pro mě vyplývá, že baterku může měnit i laik. Pokud máte přesto pochybnosti, kontaktujte výrobce/dodavatele a vyžádejte si od něj písemné vyjádření. V čem je problém?


Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: Josef Martinec 21.01.2008, 10:31
pokud má ups od APC v technické dokumentaci napsáno že je baterie vyměnitelná za chodu pak to zanamená že si od APC kopíte příslušné baterie , pak je vrazíte do UPS a na konec to nejdůležitější - na noťase si nainstalujete APC POWERCHUTE a provedete kalibraci UPS - pokud to neuděláte tak za a) - zkrátíte životnost baterií
b) - může docházet k mikrovýpadkům napájení

na toto nemusíte mít žádný paragraf (jo ještě - na nových UPS při připojení baterie dojde k docela výraznému zajiskření při připojování baterie přeci jenom když připojíte 80Ah baterii do zátěže je to docela prda ;D )

pokud v tech. spec. není uvedena možnost výměny baterií uživatelem (některé menší UPS do 1000VA - nebo starší UPS do 5000VA) pak milou UPS pošlete do Českého servisu a oni vám provedou výměnu baterií a následnou kalibraci


Název: Re: Jaká kvalifikace je potřeba pro výměnu baterie v UPS?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 21.01.2008, 21:55
Zachovejte badatelský klid, ty akumulátory mají 7 Ah a ne 80, žádné blesky se konat nebudou.

Tu výměnu baterek za chodu ale neberte jako univerzální návod - zvlášť u malých UPS pro výpočetní techniku bývají často galvanicky spojené se sítí. Za chodu bych to dělal jen v případě, že je to nezbytně nutné a v návodu výslovně uvedené. A když říkám v návodu, tak tím myslím v návodu k přesně tomu typu, který hodlám pokoušet  ;D  a ne k nějakému "velmi podobnému"