Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => Oblast řešení teoretických úvah => Téma založeno: Jirka Hajšl 30.06.2007, 20:10



Název: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jirka Hajšl 30.06.2007, 20:10
mohu se zeptat, jaká je přibližně ztráta napětí a proudu po 20m kabelu ?

Vysvětlení: doma mám připojený internet přes Access Point, který je na střeše a dodávám k němu proud přes POE (power over ethernet) dlouhý 20m. Mám doma 2 stejné AP a klasický zdroj, který pro ten domací v bytě stačí, dodává 5V ~ 2A. Ten se však u toho na střeše nechytal, napojil jsem na něj 12V ~ 0.5A (jiný nebyl k dispozici),  to šlapalo, ale po čase to začalo vypadávat.

Je to v příkonu, mam pro ten na střeše dát aspon 12V ~ 1A, nevím, kolik si mohu dovolit abych ho zase nevypálil, a jesti tam dojde na těch 20m, co má.

Díky za jakoukoli radu.


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí a proudu po 20m kabelu?
Přispěvatel: Martin Novák 30.06.2007, 21:04
No pokud by jste tam mel skutecny POE, tak zdroj a APcko negociuji mezi sebou a zdroj zdola pusti presne tolik, kolik APcko potrebuje. Vy tam ale zrejme mate jen obycejny zdroj natvrdo pripojeny na nevyuzite draty ethernetu.  Tak se to zkratka nedela. Pokud zarizeni podporuje POE, je potrebny profesionalni POE injektor. Jinak jste spolu s TP kabelem mel potahnout normalni kabel alespon 2x1,5 a nebo vyresit zasuvku pro AP pod strechou. Zazrak je ze ten AP tech 12V ustal bez skod na zdravi a tak se vypadkum nedivim. Pokud to chcete udelat takhle, tak zdola pustte aspon 15V a nahore u APcka poreste stabilizovany zdroj treba s 7805. V kazdem pripade ale s ochranou proti prepeti a aspon trochu remeselne slusne...


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jirka Hajšl 30.06.2007, 22:01
Díky za odpověď, ale zda je to skutečné POE, jak Vy říkáte, opravdu nevím, napsaný to tam je dole "POE Power Injector" a nahoře taky je něco napsaný, už nevím co ... ale je fakt, že tam nění žádná značka, jen černá krabička, koupeno od známého za 500 Kč ....


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Martin Novák 01.07.2007, 13:02
Vidim, ze jsem se mylil, jste zrejme jeden z mala co jako POE neoznacuji vyuziti volne zily na pusteni proudu ze zdroje dole u pocitace a podobne bastly. Ve vasem pripade by ale bylo zahodno sednout si k manualu od daneho zarizeni (AP i POE injektor) a hledat problem, protoze kvalitni injektory zvladaji bez problemu i 100m TP kabelu. Pri zapojeni probehne mezi zarizenim a injektorem negociace, kde zarizeni sdeli injektoru sve proudove naroky a zatezi linku standartni impedanci, nacez injektor zvysuje proud smyckou az do dosazeni prislusnych napeti. K tomu zrejme u vas korektne nedochazi, proto ty vypadky AP. Bohuzel na dalku se neda prilis poradit, moznosti je vice, doporucuju precist manualy a pripadne pozadat o radu nekoho primo na miste...


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 02.07.2007, 08:34
1) ztráta (úbytek) napětí na kabelu je závislý na procházejícím proudu a na odporu kabelu, podle Ohmova zákona, to je učivo ZŠ, velikost odporu je dán použitým materiálem (předpokládám měď),  délkou a průřezem vodiče. Z údajů v dotazu se jednoznačná a přesná odpověď složit nedá.
2) kdyby občas Hasiči nebo SÚIP viděli co se dává va střechy, na půdy,... a jak,  to by bylo pokut


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Marek Zeman 02.07.2007, 11:11
To Jirka Hajšl:
Máte zřejmě nějaký jednoduchý adaptér pro využití volných vodičů v kabelu UTP. Jeho vhodnost se nedá posoudit bez bližších informací. Chybí tu hlavně údaj o potřebném napájecím napětí a proudu Vašeho AP. Setkal jsem se zatím s napájecím napětím buď 3V, proud při vysílání 3,5A - nelze napájet po tenkém kabelu, tovární zdroj má kabel do 1m. Při potřebě dálkového napájení musí být u AP konvertor - stabilizátor (spínaný) 3V DC napájený vyšším napětím (nad 10V). Mám takový "bastl" doma.
Většina AP má takový konvertor v sobě a fungují v rozsahu přibližně 9-12V DC. AP má při vysílání cca 10W příkon. Pokud máte AP připojené ke zdroji 5V 2A, možná je to tento případ a s výkonem jste knop, napětí zřejmě ještě měniči vyhoví. Problém bych viděl u zdroje 12V 0,5A t.j. 6W, to, že nějakou dobu fungoval, by znamenalo, že byl přetížený a poškodil se.
Zkuste se podívat na štítek AP (nebo k napájecímu konektoru) a zjistit potřebné napětí.


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jirka Hajšl 06.07.2007, 10:20
díky všem, tady je fotka toho zařízení dole (http://www.hajsl.cz/img/poe.jpg),  zkoušel jsem i jiný zdroj, který měl 12V na 0,7 A, ale stejně to blblo, takže poškozený zdroj asi nebude .... manual k tomu POE opravdu nemam, není tam ani výrobce ... a manual k d-link AP DWL-900AP+ mluví pouze o tom 5V a 2A .... je možné, že by byl ten AP poškozen nedostatkem výkonu .... nebo ten drat ted začal víc "odporovat" ....


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Martin Novák 06.07.2007, 13:32
Ach jo. Tak ted uz je to skoro jasne. Obavam se, ze to co je na fotce neni profesionalni injektor s procesorem, menicem a spinanym zdrojem, ale jen nejaky poloamatersky bastl. Asi nejjednodussi by bylo sehnat skutecny PoE injektor (treba tady tento http://www.wifiobchod.cz/POE-100-EU-PoE-Injektor_g433.html (http://www.wifiobchod.cz/POE-100-EU-PoE-Injektor_g433.html) je primo urcen pro napajeni 5V/2A a pro dany typ AP) a melo by byt po problemu. 


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jirka Hajšl 06.07.2007, 22:05
no toho jsem se právě obával, ale když to tam je napsaný .... takže ten profi injector dokáže správně dávkovat proud i napětí pro to AP, snad není ještě poškozen natolik, aby to šlo k čertu ... pak tam tedy mám dát jaký zdroj, až budu mít ten profi POE ? podle toho jak jsem to zde četl, by tam mohlo být skoro cokoli, co ten POE snese, to nejspíše bude v manualu ... ještě jednou díky za rady.


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Martin Novák 06.07.2007, 22:37
Pokud soudim podle toho co mam doma, tak na boku zarizeni je prepinac 5V/2A, 7,5V/1,5A, 12V/1A. Kam jej prepnout, to asi nemusim rikat.  ;) A nevim jak konkretne tenhle injektor z linku, ale ten co jsem kupoval ja spolu s AP byl komplet i se zdrojem do zasuvky. S kabelem problem nebude, pry s kvalitnim injektorem neni problem ani 100m. Podstata je asi takova, ze injektor diky vestavenemu menici a vlastni inteligenci procesoru jde s napetim a proudem nahoru do te doby, dokud zarizeni nahore nerekne "fajn, ted mam 12V, 2A" a vubec se pritom neresi, ze zdola jde v te chvili treba 26V...

 Jinak podle vyjadreni kamarada co jej site zivi, pry to tvoje DWL-ko snese docela hodne, je to pry skoro neznicitelna mrcha, takze ciste principialne by poskozeny byt nemelo. Jen se proste pokazde, kdyz napeti nevyhovovalo to APcko vypnulo. 

Pro zajimavost doporucuji rozebrat tu krabicku co drzis na fotce v ruce. Asi to bude docela poucna zkusenost. Tipuju ze tam najdes propojeni 4 pinu mezi konektory a dalsi 2+2 draty napojeny pres vypinac na konektor zdroje... 


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jirka Hajšl 07.07.2007, 11:48
mysliš že ta moje krabička je něco jako tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43497  ;) a já vůl za to dal pětikilo ...


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Miloslav Dunda 11.07.2007, 00:08
No ono záleží na průřezu vodičů toho kabelu a příkonu, který je k němu připojen. Otázka kolik je ztráta na 20m kabelu je stejná jako kolik stojí auto?


Název: Re: Jaká je přibližně ztráta napětí po 20m kabelu?
Přispěvatel: Jirka Hajšl 28.07.2007, 14:08
zdravim po čase, tak jsem si pořidil POE podle vaších rad http://www.wifiobchod.cz/POE-100-EU-PoE-Injektor_g433.html i se splitterem, nastavil na něm 5V/2A (dole u injektoru je zdroj 15V/1A),  pro jistotu dal jiný AP, který jsem předtím doma používal jako AP pro wifi na NTB bez sebemenšího problému a chová se to ještě hůře, AP nahoře restartuje skoro každé 2 minuty ... někdy i vícekrát za minutu ....