Diskuse Elektrika.cz

VEŘEJNÁ ZÓNA => Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik => Téma založeno: Michal Kasl11 09.03.2017, 13:06



Název: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Michal Kasl11 09.03.2017, 13:06

Mám pohybové čidlo zapojené na 220V 230V.
Čidlo je nastavené, aby spínalo pouze v noci.
Pokud shodím jističe a opět nahodím čidlo SEPNE i ve dne!
Toto je pro mě nežádoucí.
Existuje nějaké nastavení, či jiné čidlo, které by tuto "vlastnost" nemělo?
Popřípadě jak ji obejít?
Potřebuji, aby čidlo spínalo pouze jak je nastavené (den/noc) a né podle toho, kdy je do něj přiveden proud přivedeno napětí.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Patrik Mlynar 10.03.2017, 09:29
Riesenim by mohlo byt blokovat vystup casovym rele ake sa pouziva na dobeh ventilatorov.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 10.03.2017, 09:41
Tím problém jenom odsunete o dobu nastavenou na časovém relátku a světlo se rozsvítí stejně.

Má to být něco jako bezpečnostní funkce, kdyby se na potemnělé chodbě někdo pohyboval. Že to dělá i ve dne, je asi trošku divné, ale neznám senzor, který by to nedělal. Možná ho ale někdo dodává.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: J Lhava 10.03.2017, 10:03
Mám takové tušení, že existují pohybová čidla, která mají v sobě integrované soumrakové čidlo. Pokud je dost světla, tak nereagují na pohyb ...


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Martin PetrR 10.03.2017, 10:13
Mám pohybové čidlo zapojené na 220V 230V.
Čidlo je nastavené, aby spínalo pouze v noci.
Pokud shodím jističe a opět nahodím čidlo SEPNE i ve dne!
Toto je pro mě nežádoucí.
Existuje nějaké nastavení, či jiné čidlo, které by tuto "vlastnost" nemělo?
Popřípadě jak ji obejít?
Potřebuji, aby čidlo spínalo pouze jak je nastavené (den/noc) a né podle toho, kdy je do něj přiveden proud přivedeno napětí.


Když montujeme čidla které mají nastavení intenzity deního světla tak i když je čidlo nastaveno aby spínalo až navečer/v noci tak pokud ve dne dojde k vypnutí elektřiny a opětovnému zapnutí tak čidlo zareaguje a zapne. Po chvíli se ale vypne a funguje dále jak má je to jen signalizace funkčnosti čidla.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: David Hruda 10.03.2017, 10:20
Já někdy před lety montoval PIR, kde bylo zapnutí po obnově napájení jako volitelná funkce, která šla vypnout. Až se vrátím z lyží, tak to zkusím najít.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 10.03.2017, 10:36
Pokud shodím jističe a opět nahodím čidlo SEPNE i ve dne!
Toto je pro mě nežádoucí.
Čemu to vadí? To potřebujete utajit, že je systém aktivován?


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: David Hruda 10.03.2017, 10:47
Pravda je, že při výpadku v průměru 2x za rok se mi zdá zbytečné to nějak řešit.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 10.03.2017, 11:35
Mám takové tušení, že existují pohybová čidla, která mají v sobě integrované soumrakové čidlo. Pokud je dost světla, tak nereagují na pohyb ...

Právě, že to čidlo udělá vždy, bez ohledu na nastavení.

Mě se to naopak docela líbí v tom, že mám možnost kontroly funkce, aniž bych musel zakrývat čidlo nebo tančit.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 10.03.2017, 12:01
Asi jsem to čidlo, o kterém psal David, nebo nějaké podobné,
 měl v ruce. Byl tam procesor a šlo nastavit do jakého režimu se dostane po zapnutí napájení a byla tam i nějaká funkce, kterou se volilo jestli se má při trvajícím pohybu prodlužovat doba svitu nebo naopak jestli má zhasnout a nějakou dobu nereagovat na další pohyb.
Takže "existuje", ale co to bylo?


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: David Hruda 10.03.2017, 13:05
Já mám v hlavě BEG Luxomat, ale jistě to nevím.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 10.03.2017, 13:51
Takže "existuje", ale co to bylo?
Ale jistě nebylo v kategorii "levnější než nejlevnější"  :)


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 10.03.2017, 14:04
Jakmile je nějaká vlastnost výrobku pro tazatele nežádoucí, musí být připraven si za speciálnější provedení připlatit. Nebo se s ní smířit.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 10.03.2017, 14:35
Ale jistě nebylo v kategorii "levnější než nejlevnější"  :)
Hlavně vím, že jsme s tím nastavením trochu bojovali, protože k tomu byl návod ve stylu "NIC v tisíci jazycích"


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jan Franěk 10.03.2017, 17:52
Jen pořád nechápu proč to tazatele tak štve  :-\ že je to pro něj nežádoucí. Jen to signalizuje správou funkci čidla a žárovky. Osobně tuto funkci vítám a pokud to zapíná (tedy i vypíná) během dne častěji, bude chyba zřejmě někde jinde.

Docela bych uvítal vysvětlení proč to tolik vadí  a co je to za konkrétní aplikaci, abychom to mohli lépe pochopit a najít k tomu případně i řešení, nebo jiný typ čidla.



Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Stanislav Školník 11.03.2017, 12:35
Já byc řekl že to bude třeba na bastl alarm a tam by to vadilo.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Michal Kasl11 13.03.2017, 14:56
Jen pořád nechápu proč to tazatele tak štve  :-\ že je to pro něj nežádoucí. Jen to signalizuje správou funkci čidla a žárovky. Osobně tuto funkci vítám a pokud to zapíná (tedy i vypíná) během dne častěji, bude chyba zřejmě někde jinde.

Docela bych uvítal vysvětlení proč to tolik vadí  a co je to za konkrétní aplikaci, abychom to mohli lépe pochopit a najít k tomu případně i řešení, nebo jiný typ čidla.



 
přesně jak píše p.Stanislav v posledním příspěvku. Jedná se o "alarm". Mám doma pohybové čidlo i "houkačku" na 230V. Zapojení jsem si představoval tak, že čidlo bude nastaveno, aby stmívalo pouze v noci. Navíc jsem chtěl, aby čídlo spínalo pouze např. od 23-06hod - což jsem chtěl řešit časovou zásuvkou.

Problém je ten, že když to zapojím č.zásuvka->čidlo->houkačka. Houká pokaždé co pustí časová zásuvka proud do čidla.

Když to zapojím čidlo->č.zásuvka->houkačka. Časová zásuvka nemá proud na provoz :))

Nechci to řešit žádným alarmem na dálkové ovládání nebo zadáváním kódu do centrály. Myslel jsem, že to půjde nějak takto "jednoduše".  všem za pomoc a rady!! :)


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jan Franěk 14.03.2017, 06:47
Hmm. Tak to bych alarmem osobně nenazval. Drtivá většina podobných PIR spínacích čidel není k tomuto použití vhodná. Například proto že "alarmové" čidlo má zvýšenou analýzu signálů, kdy dnes již celkem dobře detekuje falešné poplachy a tak se nestává, aby siréma budila investora, nebo jeho sousedy pokaždé, když okolo proletí masařka, fouká silný vítr a podobně, jako je tomu u "obyčejných" PIR určených ke spínání světel, kde se nějaké "falešné" rozsvícení nechá tolerovat. \To se mi doma stává celkem často, když nechám otevřené okno a v noci se rozfouká. Pak se mi občas rozsvítí světlo v chodbě. Tedy vaše řešení považuji za zbytečný bastl.  Doba od 90tých let trochu pokročila a dnes se za pár korun nechá koupit většina řešení. Sice se mi trochu po době kdy se stavěly zesilovače, blikače, otáčkoměry do škodovek z LED diod a další věci tak trochu stýská, ale dnes se to již nevyplatí stavět, pokud nejste vyloženě nadšenec.

Když se podívám na to, kolik stojí spínací hodinky a soumrakový spínač, nebo kolik stojí soumrakový spínač s vestavěnými spínacími hodinami, pohybuji se v částce okolo 2-4 tis Kč. Za tuto cenu pořídím jednoduchý CHINA alarm, který splní to co od toho pořadujete a to mnohem lépe a bez ztráty času na řešení vzniklých problémů. Za částku o cca 5tisKč víše, se už nechá použít velmi kvalitní řešení. (tedy 7-10 tis) Ale nemusím ztrácet čas testováním a hledáním řešení u nějakého nesmyslu  ;)

JInak malá rada na závěr. Proč sakra nepředřadíte hodinky té siréně, když víte že má PIR čidlo takovou testovací funkci? Musely by se ale vybrat k tomu vhodné. Nevyřešilo by to váš problém?  o:-) o:-) o:-) (beach) (beach) (beach)


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Michal Kasl11 14.03.2017, 08:08
Proto jsem psal slovo "alarm" v uvozovkách. Co se týče první části Vašeho příspěvku, jedná se o místnost, kde nebudou žádné další vlivy, mouchy, zvířata, myši atd. tudíž se ani falešné rozsvícení nenechá tolerovat...

Pokud bych chtěl dávat za řešení 1-2tis použil bych jednotku Arduino, plus stávající komponenty, které již mám, zapojil a naprogramoval za pár minut...

Další Vaše "rada" 2-4tis. Ano vím, o tom, že existují hotové řešení a dokonce i z číny, kde je cena trochu jinde. Bohužel kvůli těmto odpovědím jsem téma nezakládal....

Jsem kutil a tak vymýšlím, jak by se to dalo udělat i jinak, jednodušeji z již dostupných komponent.

Snad jen poslední váš hint, ohledně předřazení hodinek před sirénu, je relevantní. Bohužel jak jsem psal v minulém příspěvku, hodinky co mám požadují proud pro svůj běh tudíž je to přes ně nerealizovatel né. Tak bych čekal např. odkaz na typ hodinek, které mají navíc např. baterii nebo něco podobného. (nevím jen odhaduji - váš komentář "vybrat k tomu vhodné" je bohužel opět nic neříkající :( )

Každopádně  za snahu pomoci...

Díky


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 14.03.2017, 08:29
... jedná se o místnost, kde nebudou žádné další vlivy, mouchy, zvířata, myši atd. tudíž se ani falešné rozsvícení nenechá tolerovat...
To si jen myslíte. Když to chcete řešit PIR čidlem se soumrakovou funkcí, tak tam asi máte okno, a odtud mohou přijít i přes sklo falešné signály.

Když jste kutil, to neumíte udělat logický součin výstupů z těch dvou přístrojků (PIR a časově spínaná zásuvka) např. pomocí relé?


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 14.03.2017, 09:16
Co je za problém napájet celý bastl trvale, včetně spínaček? Nebo spínačky s mechanickou či elektrickou zálohou chodu.
A troufám si říct, že první bouřka a splaší se vám to. Je to vlastnost levných čidel.
Když bych mocí mermo chtěl bastlit, za 200 koupím čidlo pro EZS, to jen překlopí při náběhu tak na půl vteřiny.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Michal Kasl11 14.03.2017, 12:34
@Fuk
Okno zde není. Když píšu, že zde nejsou žádné další vlivy tak zde opravdu nejsou a nebudou...

Ten logický součin už je zajímavý hint, ale potřeboval bych například odkaz na nějaké takové relé nedaří se mi nic najít :( díky

@Jiří
Problém to je, neboť zde žádná záloha nebude.

Hint s čidlem pro EZS se mi zdá zajímavý, ovšem bych potřeboval něco konkrétnějšího :) popřípadě na nějaké takové čidlo odkaz.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Ludvík Kubík 14.03.2017, 19:31
Zapojení jsem si představoval tak, že čidlo bude nastaveno, aby stmívalo pouze v noci. Navíc jsem chtěl, aby čídlo spínalo pouze např. od 23-06hod - což jsem chtěl řešit časovou zásuvkou.
Tak jestli ta místnost nemá ani okno, tak bych v uvedenou noční dobu vyhodnocoval otevření vstupních dveří.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jan Franěk 14.03.2017, 20:02
Tak teď jsem už úplně mimo.  :-\

Za prvé nevím co je to hint a asi to ani vědět nechci.   ;D

Pokud v místnosti není ani okno, tak potom asi plně souhlasím s
Tak jestli ta místnost nemá ani okno, tak bych v uvedenou noční dobu vyhodnocoval otevření vstupních dveří.

a úplně postrádám nějaký smysl toho vašeho řešení. Na jednu stranu pro vás není problém vše řešit andurinem, což jistě není díky jeho možnostem žádný problém a pak vymýšlíte bastl úplně jiného rázu, což mi připomíná drbání se za uchem nohou.

Navíc jako bastlíř, by jste si bez problémů mohl najít informace o PIR čidlech od EZSek zcela bez problémů, a za pár sekund, zadáním jednoho slova do vyhledávače.  :-X  Namísto toho zde rozdáváte "hinty" a čekáte že to za vás někdo najde a naktreslí vám to  :D no nic.

Bohužel kvůli těmto odpovědím jsem téma nezakládal....

Aha. Nedáte dostatek informací a ......  ;D  No nic. Třeba pořád nevíme proč to takto řešíte, o co vlastně jde. Jak potom máme radit, když nevíme proč to takto má být. Kdyby jste nám hned na začátku popsal všechny okolnosti a proč to takto chcete, možná by už bylo řešení hotové.

Asi opět zbytečný hint , ale už opravdu poslední.  ;D



Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 14.03.2017, 20:25
...
Ten logický součin už je zajímavý hint, ale potřeboval bych například odkaz na nějaké takové relé nedaří se mi nic najít :( díky
...

1x0=0  0x1=0  1x1=1

Takže "nejjednodušší logický součin" jsou 2 kontakty v sérii, musí být sepnuté oba, aby byl okruh vodivý, průchozí...

------------
"jednoduchý" analogový obvod po zapnutí udělá cosi, co je závislé na tom, jak jsou zapojené a jak rychle se nabijí kondenzátory.
Takže zatímco kondenzátor zapojený proti GND tam po zapnutí "podrží úroveň L" a tím vytvoří jeden stav, kondenzátor zapojený proti + tam po zapnutí vytvoří úroveň H a tak způsobí "jiný start"...
Ale to je na rozpitvání skutečného konkrétního zapojení a to zpravidla není k dispozici, takže se to musí "vykoukat", vypátrat formou reverzního inženýrinku

pro Honzu F. - já myslel, že jsi tak trochu geokačer a tak víš, že HINT je něco jako nápověda nebo nasměrování  ;)


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Jan Franěk 14.03.2017, 21:05
pro Honzu F. - já myslel, že jsi tak trochu geokačer a tak víš, že HINT je něco jako nápověda nebo nasměrování  ;)

 ;D ale to víž že jo  ;D . Navíc není problém zadat toto slovo do vyhledávače a zjistit si to. Ale nějak nechápu, proč to nejde napsat normálně česky, jak nám zobák narostl. Na co si to hrajem?  ;)


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Michal Kasl11 15.03.2017, 09:28
;D ale to víž že jo  ;D . Navíc není problém zadat toto slovo do vyhledávače a zjistit si to. Ale nějak nechápu, proč to nejde napsat normálně česky, jak nám zobák narostl. Na co si to hrajem?  ;)


Přesně do této roviny jsem nechtěl, abychom zapadli... Stejně jako ve většině internetových forech, diskusích atd... Šašci jsou bohužel všude....

@Jan Franěk.... Bohužel všude se najde nějaký mistr světa amoleta.  ::) .... Vy jste elektrikář já jsem sw developer, každý máme svou "hantýrku" (viz "bastl"). Hint běžně používané slovo v mém světě, spíše se divím, že hlava Vašeho kalibru (který mimo jiné dokonce ví co je, a dokáže používat vyhledávač) nevěděl o co jde  :D Musí být radost s Vámi spolupracovat :)

@Fuk Tomáš díky za nasměrování už jsem to díky tobě vyřešil pomocí relé :)

Všem ostatním také  za pomoc :-)



Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 15.03.2017, 14:29
@Jan Franěk.... Bohužel všude se najde nějaký mistr světa amoleta.  ::)
Udělal byste asi lépe, kdybyste si osobní ataky nechal od cesty. Vaše chování mě vede k tomu, že mne mrzí, že jsem se do této diskuse vůbec zapojil.


Název: Re: Které pohybové čidlo spíná nespíná bezprostředně po připojení k síti?
Přispěvatel: Václav Třetí 18.03.2017, 04:10
Není nic jednoduššího, než použít spínací hodiny SPHQ (existuje denní i týdenní provedení), které mají nezávislé napájení a vývody mikropřepínače, kontakty jsou u nových provedení 10A (pokud seženete staré provedení, tak pouze 2A). Takže vyhoví i bez relé či stykačů. Napájení strojku připojíte tedy před PIR, kontakty za PIR. Hodiny půjdou stále, PIR nemůže nechtěně sepnout. Hodiny mají zálohování pomocí akumulátorku, takže podle jeho stavu a stáří pracují bez napájení i několik týdnů.

P.S Nenapadejte lidi, které neznáte a nevíte co umí a znají. Elektrotechnik a je velice široký obor a nemůžou všichni znát vše. Všichni zde odpovídáme zdarma po své práci a každý nemusí mít na první pokus přesný nápad na řešení vašeho nestandardního problému.