Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: Reportér 07.08.2016, 19:19



Název: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Reportér 07.08.2016, 19:19
Udělali jsme mezi neodbornou veřejností průzkum proč kupují a používají ke spojování vodičů klasickou odlamovací "čokoládu". Argumenty jsou v pořadí tyto:

  • Jsou levnější
  • Prodávají se všude
  • Jednoduché použití
  • Používají to všichni
  • Prodavač doporučil
  • Chlapi říkali ...
  • Elektrikáři to nepoužívají protože na tom málo vydělají

Tak z těchto důvodů se "čokoláda" používá. Jaké byste uvedli argumenty proč naopak použít něco jiného?


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 07.08.2016, 19:37
- dnes se bohužel často koupí "levně" čokoláda, která je velmi nekvalitní, vodiče nejdou dotáhnout, závity se "rozpadnou"...
- pokud není v čokoládě "plíšek" a šroubky přímo tlačí na vodiče, vodič se při silnějším dotažením snadno poškodí
- pro manipulaci se spojem je někdy lepší, když jsou přívody jen z jedné strany
- když potřebuji spojit více vodičů, použiju "wagovku s více vývody",  u čokolády narvat více vodičů pod jeden šroubek není úplně OK
atd...


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 07.08.2016, 19:44
Nejhorší čokolády jsou ty plechové a taky nejlevnější.  (zle)
A nejdříve zkorodují....
Když už ji musím použít, tak jedině mosaznou a jak píše Jiří, nejlépe s plíškem.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Jan Nevoda 07.08.2016, 20:54
Klasická bakelitová čokoláda s plíšky pod šroubky se již nepodává a ty nové PVC jsou méně kvalitní.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Miroslav Minařík 07.08.2016, 21:47
Jednalo se o novou instalaci, takže vytržené a znovu zandané neměly být proč. Jednalo se o klasické jen zasunovací bez páčky.
Spíše byla i chyba v dimenzování vodičů a ponechání původních jističů o řadu silnějších 16A C/1,5mm Cu ,  po zkratu v jednom svítidle došlo k požáru krabice s Wago do 26Ampér. Ale nejzajímavější na tom je to, že instalace měla čerstvou revizní zprávu... :D
To se tu už řešilo a je v tom docela jasno.

Držel bych se prosím tématu. Viz ...
Jaké byste uvedli argumenty proč naopak použít něco jiného?
Neodvádějte řeč jinam.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Jan Franěk 07.08.2016, 22:04
U wagovek mám jasně uvedené vlastnosti

Rychlost a snadnost montáže vyrovná údajný cenový rozdíl oproti čokoládám.

spolehlivý spoj, u průhledných wago i s kontrolou vloženého vodiče.

podle mne i úspora místa



Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Jan Hájek 07.08.2016, 23:20
Protože existují páčkové WAGO svorky!


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Milan Hudec 08.08.2016, 06:07
Pokud dám na jednu stranu top bezšroub což Wago bezesporu je tak nemohu porovnávat s podprůměrem šroubovým ale s top čokoládou což znamená keramické tělo, kvalitní materiál svorkovníku a k tomu dobře zpracované šroubky.
Dále se často používá věneček opět se širokou kvalitou provedení.
Přičemž každý s uvedených systémů spoje má svoje přednosti.



Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Miroslav Minařík 08.08.2016, 08:04
OK. Zase se to stáčí k WAGU, ale to je o čokoládě .... :-)

Udělali jsme mezi neodbornou veřejností průzkum proč kupují a používají ke spojování vodičů klasickou odlamovací "čokoládu". Argumenty jsou v pořadí tyto:

  • Jsou levnější
  • Prodávají se všude
  • Jednoduché použití
  • Používají to všichni
  • Prodavač doporučil
  • Chlapi říkali ...
  • Elektrikáři to nepoužívají protože na tom málo vydělají

Tak z těchto důvodů se "čokoláda" používá. Jaké byste uvedli argumenty proč naopak použít něco jiného?

Spotřebitel který nemá praxi, tak nemá představu proč se pořádk "vychvaluje" bezšroubová svorka na úkor jeho logicky dostačující a cenově přijatelné čokolády. Elektrikář praktik to pochopí dřívě, či později, ale spotřebitel nemá prostor. On si je myslí ...

Proto tu kolega uvedl tuto výzvu pro argumenty proč už čokoládu už ne. Nikoliv proč už Wago. Toto nemá být přehled fanoušků Waga, ale realistů praktiků.

Díky  (poklona)


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Milan Hudec 08.08.2016, 08:54
Spotřebitel málokdy zapojuje novou rozsáhlou instalaci kde jsou nevýhody čokolády zřejmé a až na nějaké výjimky jsou Waga lepší.
Spotřebitel spíše fušuje do krabic často s kroucenými spoji ke kterým se snaží připojit další vodič atd.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Zdeněk Friedrich 08.08.2016, 09:12
Stará bakelitová s plíškem nebo klasická porcelánová lustrovka do stropních svítidel budiž. Stále to je u stropních svítidel ve většině starých RD či obytných domech, panelácích běžné. Nové plastové dodávané jako součást osvětlovacího tělesa jsou nekvalitní, někdy jsou z takových materiálů, že při menším přechoďáku tečou.
U starých, dá se říci kvalitních ve většině případů chybí plíšky. Plíšky rozloží tlak šroubu na vodič, ale protože se do nich vodiče s plíšky nesnadno instalují a zabere to více času, většinou je někdo vyhodí.
Nesnadná montáž s rukama nad hlavou a balancováním  na starém štokrdleti, taky žádnej tuzex.
Shrnuto:
- Cenový rozdíl je v při zvážení kladů a záporů zanedbatelný (žádné klady mě
  nenapadají).
- Kvalitní bezšroubové svorky se dají sehnat stejně jako čokoláda.
- Použití je u čokolády daleko pracnější a náročnější na čas a šikovnost.
- V současnosti používají všichni řemeslníci bezšroubové svorky.
- Prodavač tomu v drtivé většině nerozumí a není schopen kvalifikovaně něco
  doporučit.
- Kteří chlapi říkali? Zedníci, truhláři místní všeumělové?
- Elektrikáři to používají, aby se při instalaci nezdržovali trefováním do čokolády
  s plíškem a měli práci rychleji udělanou a při "hodinaření" tak šetří
  zákazníkovi kapsu .


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Patrik Mlynar 08.08.2016, 09:36
Nezabudajte na pripad preseknutia / prevrtania kabla. Cokolada je pre bastlica lakave riesenie, staci mierne rozholit kabel, nasunut na prerusene konce, omotat izolackou a zasadrovat.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Petr Pavlíček 1 08.08.2016, 13:49


Tzv. "čokoládku" používám jen v případech kdy například potřebuji zapojit něco jen na odzkoušení či testování, nebo podobné účely. Čokoládku bych rozhodně nepoužíval na trvalé spoje. Na to jsou určeny jiné šroubové spoje např. řadové svorky na DIN lištu, věnečky atd...


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Martin H. 08.08.2016, 14:23
Jaké byste uvedli argumenty proč naopak použít něco jiného?
Argument už padol - čokoládky dávno nie sú, čo bývali. To sa každý pridá, že nielen tie.

A ešte treba protiargument na "čo sa nepritiahne na doraz, nie je dosť dobre spojené". Preto by sa malo na moderné svorky prejsť v dvoch krokoch. Najprv páčková Wago 222, lebo páčka ide ťažko. To vzbudzuje dôveru  ;). Až potom ostatné.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Jan Alin 08.08.2016, 14:57
Jediný důvod, proč čokoládu nepoužít je to, že jsou dnes i jiná a lepší řešení.

Ovšem když je použita přiměřeně kvalitní čokoláda správným způsobem, nevidím v jejím použití žádný problém, spoje v čokoládách už drží v pohodě desítky let a radši mám kvalitní šroubovaný spoj, než spoj v bezšroubové svorce nejasného původu a kvality. U čokolády je její kvalita snadněji odhadnutelná pouhým okem při montáži, než u bezšroubových svorek.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: František Sichinger 08.08.2016, 16:27
 :D Vypadá to že fungujou a jsou i nehořlavý.
Fotky jsou někde z Bratislavy z fóra, kde blbneme s Landákama.
 (zle)


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Jan Alin 08.08.2016, 16:54
Někdo dělá elektriku v domě, někdo zase staví dům v elektrice, zjevně každý druh má k této problematice jiný přístup.  :D


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Miroslav Minařík 09.08.2016, 08:28

Vzpomněl jsem si jak u rodičů zateplovali dům a údajný elektrikář prodloužil svítidla na fasádě reproduktorovo u dvoulinkou připojenou právě čokoládou.
 (zle)
Myslel jsem, že mne omejou ...


Tedy reproduktorová dvoulinka a čokoláda klidně, ale ne v nízkém napětí a ještě dodavatelsky.
A v našem domě!


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Kvita Ladislav 09.08.2016, 17:54

Tzv. "čokoládku" používám jen v případech kdy například potřebuji zapojit něco jen na odzkoušení či testování, nebo podobné účely. Čokoládku bych rozhodně nepoužíval na trvalé spoje. Na to jsou určeny jiné šroubové spoje např. řadové svorky na DIN lištu, věnečky atd...

No zrovna na odzkoušení a testování mi připadá nejpraktičtějš í použít "páčkovou" WAGO svorku


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Václav Třetí 10.08.2016, 10:07

 Čokoládu raději sním, pokud je tedy tmavá a hořká

 A lustrsvorky patří na připojení lustru. To se ovšem musí vybírat ty, které mají  mosaznou vnitřní část odlitou tak, aby bylo dostatek materiálu na vyzávitování otvorů pro šroubky a ty mají mít opracované špičky do kulata.

Provedení, které má tuto část lisovanou ze dvou kousků různě silných pozinkovaných železných plíšků, doporučuji hodit do šrotu.

Staré československé lustrsvorky s plíšky pod šroubky a s tělíčkem z bakelitu měly zase tu špatnou vlastnost, že při oddělování potřebné části občas praskaly v nesprávném místě.

Svorky z keramiky bývají nejkvalitnější, ale jsou omezeny obvykle počtem pólů na 2 nebo tři a jsou poměrně těžké.


Název: Re: Jaké důvody byste uvedli proč nepoužívat v instalaci čokoládu?
Přispěvatel: Ivan Taraba 25.02.2017, 23:54
Úspěšné použití "čokolády" vyžaduje šikovné ruce a mozek:

- při propojování vodičů nešikovným elektřikářem hrozí úraz zapíchnutím šroubováku do ruky
- při propojování vodičů tupým elektrikářem hrozí poškození vodičů přílišným dotažením
- při propojování vodičů elektrikářem nerespektující m bezpečnost práce hrozí úraz elektrickým proudem
- existují univerzální bezšroubové svorky 221-41x, pomocí 221-500 se dají namontovat na DIN lištu

Vzhledem k nezájmu studentů o technické obory je v tomto odvětví nedostatek kvalifikovanýc h lidí s nízkými platovými nároky a tudíž je lepší použít sofistikovaněj ší technologii při které se nemusí tolik myslet. Originální bezšroubová svorkovnice tyto požadavky splňuje.