Diskuse Elektrika.cz

Pracovní zóna => -B- 30 denní zóna dostupných diskusí => Téma založeno: Kamil Zouhar 12.03.2013, 12:09



Název: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Kamil Zouhar 12.03.2013, 12:09

Potřeboval bych od vás nasměrovat na normy ve kterých lze nalézt požadavky na provedení elektroinstala ce v potravinářském průmyslu (všeobecně).
Jedná se o provedení rozvaděčů, bezpečnostních prvků, kabelů, apod.


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Oldřich Morávek 12.03.2013, 19:10
Moc asi nepomůžu, ale některé kabely mají izolaci certifikovanou do potravinářství .
Tj. odolnou kyselinám a tukům, odpovídajícím požadavkům na sanitace tak, aby nedošlo k poškození kabelů a k uvolňování látek, nebo čístic do prostředí z hlediska rizika kontaminace produktu.
V některých provozech vyžadují například používání "zdrhovaček" detekovatelnýc h rentgenem (obvykle modré)
S ničím jiným jsem se zatím nesetkal.


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Kamil Novák 13.03.2013, 00:18
Potravinářství? Co to je?
Pekárna? Masokombinát? Pivovar? Čokoládovna? Mlékárna? Mlýn? Konzervárna?.....
Ty provozy jsou tak rozdílné, že nějaké obecné požadavky bez určení vnějších vlivů není možné smysluplně stanovit.  :-\


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Kamil Zouhar 13.03.2013, 14:02
Jednou z věcí je samozřejmě protokol o určení v.v. ale... Otázka byla položena z toho důvodu, že jsem nastoupil do nové firmy, a protože je předpoklad projekce do potravinářskýc h prostor chtěl jsem si tuto problematiku nastudovat jak z pohledu normativního tak popřípadě legislativního, tedy pokud někajé takové předpisy existují.


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Oldřich Morávek 13.03.2013, 23:55
Z hlediska elektro, respektive technických norem jsem se s takovou specializací nestkal.
Veškeré požadavky vycházely vždy z norem hygienických, potravinářskýc h, ale hlavně nesmyslů, kolem všech možných certifikací ISO a spol, které v daném podniku někdo vymyslel pro obhájení své polstrované sesle.


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Petr Há 07.04.2024, 23:08
Trošku bych přispěl do mlýna - momentálně řeším...

Speciální kabely - omyvatelné a s odolností proti saponátům apod...
speciální průchodky - kovové na kterých nelpí špína apod... lehko omyvatelné...
rozvaděče ideálně přemístit a používat bezdrátové panely ke strojům...
Nesetkal jsem se s žádnou kuchyní, výrobnou apod. kde by to bylo alespoň z 30proc tak jak je požadováno.



Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: František Šohajda 08.04.2024, 07:00
V potravinářství bude asi první housle hrát nařízení hygieny a jejich předpisy.
Pak podle jejich nařízení a VV se zprojektuje el. instalace.


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Miroslav Revús 08.04.2024, 07:41
Elektriky sa moc odlišností netýka, lebo takmer vôbec neprichádza do styku so spracovávanými surovinami a výrobkami.
Omnoho viac požiadaviek je na použité materiály a mazivá so špecifikáciou "food grade".


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Kamil Novák 08.04.2024, 19:46
Speciální kabely - omyvatelné a s odolností proti saponátům apod...  

K těm kabelům něco málo - před lety v jedné velkokuchyni nařídila Hygiena odstranit flexibilní trubky (husáky) ve kterých byly taženy přívody k technologii. Protože se v tom vroubkovaném povrchu "husáků" zachytává špína a nelze to nějak vyčistit.
Jenomže obnažené přívody byly CYKY, H05VV-F, H05RN-F a těm nevadí ani tak saponáty, ale hodně jim vadí mastnota.
Takže se musely objednat šňůry typu H05VV5-F, které jsou odolné olejům. Sice docela drahá "sranda" a bylo po problému.
A za rok si Hygiena vymyslela zase něco jiného...  (zle)

Jinak rozvaděče jsou prakticky všechny z nerezu a není s tím žádný větší problém...  (beach)


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Martin Babrňák 18.04.2024, 15:46
kdysi dávno když jsme v minulé firmě jakožto subdodavatel dodávali peltierové jednotky pro ledničky byl požadavek od zákazníka na speciální přívodní kabely, mělo to být H07S nebo tak nějak. Měl silikonovou izolaci a měl být čistě pro potravinářství, sice se mi to nezdálo vzhledem k tomu jak snadno se ta izolace proskřípla, ale zákazník to prostě vyžadoval byť se to k jídlu ani nepřiblížilo.

Obyč ventilátorek a dvoulinka uvnitř chlazeného prostoru jim byl šumák


Název: Re: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
Přispěvatel: Martin Kurka 20.04.2024, 16:24
Potravinářství? Co to je?
Pekárna? Masokombinát? Pivovar? Čokoládovna? Mlékárna? Mlýn? Konzervárna?.....
Ty provozy jsou tak rozdílné, že nějaké obecné požadavky bez určení vnějších vlivů není možné smysluplně stanovit.  :-\

To podepíšu

Například zvířená mouka a cukr může udělat výbušné prostředí. Ocet agresivní korozní prostředí. Masokombinát působení zvířat jako škůdců v kabelových cestách tak i agresivní působení zvířat před porážkou. Mlékárna leptavé tuky a bakterie. Pivovar vše dohromady a ještě stlačené plyny, rozbité sklo, kritické úrovně CO2,  jedovatý čpavek v chladičích...
A všude horko nebo mráz, čištění vapkami s agresivními saponáty a desinfekcemi.. .Často i méně kvalifikovaná obsluha.

1) musíte najít někoho zkušeného, od koho si můžete nechat poradit
2) musíte si vytvořit a sestavit vlastní databázi speciálních prvků, od rozvaděčových skříní přes kabely a chráničky až ke koncovým motorům, topením, spínačům....
3) musite si udělat pár exkurzí do potravinářskýc h provozů s vysokými hygienickými standardy a dobře se dívat. Nejčistší jsou provozy, kde jsou vyráběny potraviny bez konzervačních a stabilizačních příměsí jako UHT provozy, kondenzované a sušené kojenecké mléko, dětské přesnídávky, čisté ovocné šťávy... Ale zde bývá problém se dostat dovnitř, musíte se převléknout a přzout a projít i pračkou vzduchu jako když jdete do výroby integrovaných obvodů nebo léčiv.

A nedejte na obecné rady jako například že stačí do potravinářství jakákoliv nerezová skříň. Koupíte je za draho, každá díra do nerezu je také pěkně drahá a výsledek můžete vyhodit. Protože u vámi použité je třeba povrch drsnější než Ra=0,8 a ulpívají na nerezu bakterie, nemá krytí pro čištění Vapkou, jen proti běžné tryskající vodě, má moc velké nebo moc malé škvíry, prostě je nečistitelná, těsnění je barvy černé a ne modré a nepozná se, když se těsnění oddrolí do potravin, použité průchodky nejsou v hygienickém provedení atd.