Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa => Téma založeno: Martin Polárník 26.02.2010, 09:59



Název: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: Martin Polárník 26.02.2010, 09:59
Rád bych se ujistil, zda pro volnou živnost "Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí" podle Přílohy  4 živnostenského zákona nepotřebuji být osobou podle §8 Vyhl. 50, pokud budu pracovat s malým napětím (do 120 V DC či 50 V AC).

Prakticky: pokud vyrobím zařízení napájené (lidově řečeno) "černou kostkou do zdi" (továrně vyrobený napájecí zdroj s prohlášením o shodě, jehož výstupní napětí je menší, než malé a nemá volně přístupné části, kde by se mohlo nacházet napětí větší, než malé), jsem pouze výrobce "stroje, přístroje, ... pracujícího na malém napětí" a nepotřebuji "žádnou" kvalifikaci.

Pokud ale vyrobím zařízení, kde je např. transformátor z 230 V částí zařízení, již pracuji s napětím větším, než malým a tudíž potřebuji potřebnou elektrotechnic kou kvalifikaci a oprávnění.

Je moje úvaha správná?




#105#


Název: Re: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: Kamil Novák 27.02.2010, 13:49
... jehož výstupní napětí je menší, než malé a

Tahle formulace  se používá v docela jiném oboru, ne ?  ;D
Vydělávají se tam určitě větší obnosy než v elektrotechnic e  (dance), ale zase pravděpodobnos t setkání s katrem je tam také vyšší.  (surprice)

Tady jsou hranice dány bezpečnými napětími.  ;)

Jinak nejpřesnější odpověď asi získáte při návštěve nejbližšího Živnostenského úřadu.  (norm)


Název: Re: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: Martin Polárník 27.02.2010, 22:01
Pane Nováku,

napsal jsem to pro jistotu tak, aby různí rejpalové, kterých je internet plný, nemohli říct, že se nedostatečně vyjadřuji. A samozřejmě, trochu pro oživení textu >:D V elektrotechnic e je narozdíl od Vámi nastíněné problematiky jasně definováno, co znamená "malé"  8)

K vaší výtce (terminologické) bezpečné vs. malé napětí - někde (ž. zákon, ale i některé články na Elektrice.cz) je uváděno pouze "malé napětí", někde "malé bezpečné napětí". Neberte mne prosím za slovo, každopádně již v první větě stojí, že jde o napětí do 120 V DC či 50 V AC. A bezpečné napětí se koneckonců může vyskytovat i na zařízení pracujícím s nízkým napětím, ve kterém se jako osoba bez patřičné kvalifikace nemám co hrabat!


Název: Re: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: xl 27.02.2010, 23:14
Ještě je třeba nastudovat 102/2001 Sb., 22/1997 Sb., 616/2006 Sb., 585/2002 Sb., prípaddně 426/2000 Sb., 634/1992 Sb. a spoustu dalších, hromadu ČSN atd.


Název: Re: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: JaraCimrman 28.02.2010, 08:14
Ještě je třeba nastudovat 102/2001 Sb., 22/1997 Sb., 616/2006 Sb., 585/2002 Sb., prípaddně 426/2000 Sb., 634/1992 Sb. a spoustu dalších, hromadu ČSN atd.

Taky odpověď, rádobyodborník a. ;D Vy asi vůbec netušíte, co je to "volná živnost" ?


Název: Re: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: XL 28.02.2010, 09:02
Taky odpověď, rádobyodborník a. ;D Vy asi vůbec netušíte, co je to "volná živnost" ?
Má reakce, jak jste si jistě všiml, nebyla na živnost volnou (zde je situace myslím dosti jasná) , ale na prohlášení, že výrobce zařízení nepotřebuje "žádnou" kvalifikaci . Jistá znalost (ne jen technická) je nutná, pokud se výrobce nechce dostat do konfliktu se zákony. Ono například jen třeba vystavení prohlášení o shodě není jednoduchá věc a to to zařízení ani nemusí být telekomunikačn í aparát nebo třeba hračka.....Sme kám před každým živnostníkem co se do nějaké výroby pustí a přeji mu štěstí. A pokud se vám má odpověď nelíbila a Vy jste v tomto oboru odborník, tak sem s Vašimi názory!


Název: Re: Opravdu nepotřebuji kvalifikaci pro výrobu zařízení pro malé napětí?
Přispěvatel: Martin1548 01.03.2010, 15:06
Pokud ale vyrobím zařízení, kde je např. transformátor z 230 V částí zařízení, již pracuji s napětím větším, než malým a tudíž potřebuji potřebnou elektrotechnic kou kvalifikaci a oprávnění.

To přece vyplývá přímo z toho zákona. Trafo na 230 V tam tedy mít nesmíte, ale můžete mít konektor na třeba 12 V a k tomu nakoupit hotové zdroje 12 V vyrobené někým jiným s patřičným oprávněním. Tyto musí být v provedení samostatný přístroj, nikoliv typ určený k vestavbě do přístroje, to byste si nepomohl.