Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Elektromateriál - diskuse o materiálech a jejich použití => Téma založeno: úplně jiný Pavel Mrhálek 09.03.2009, 13:56



Název: Jaký použít přívodní kabel pro dílnu?
Přispěvatel: úplně jiný Pavel Mrhálek 09.03.2009, 13:56
Jaký průřez kabelu mám použít  pro připojení dílny
(jedná se o klasickou hobby dílnu)
vzdálené cca 15 metrů od rodinného domu.
Předpokládám napojení na domovní rozvaděč.
V dílně uvažuji dva světelné okruhy (vnitřní a venkovní), zásuvkový jednofázový a třífázový.
Z tohoto objektu bych chtěl dále napojit garáž vzdálenou cca 40 metrů, kde předpokládám světelný okruh, zásuvkový třífázový a jednofázový. Dílna i garáž bude mít vlastní rozvaděč.

#116#


Název: Re: Jaký použít přívodní kabel pro dílnu?
Přispěvatel: Filip Výmola 10.03.2009, 09:31
Jaký si myslíte že tam bude přibližně příkon? Ale myslím si že 10mm2 Cu by mohlo stačit, uvidíme co řeknou moudřejší budoucí kolegové :-)


Název: Re: Jaký použít přívodní kabel pro dílnu?
Přispěvatel: Viktor Klemon 10.03.2009, 13:05
10mm cu je určite dosť,  5x6mm by malo stačiť tiež. Tak ako tak bude príkon obmedzený skôr hlavným ističom na prívode domu než týmto káblom.


Název: Re: Jaký použít přívodní kabel pro dílnu?
Přispěvatel: Jaroslav Hasala 10.03.2009, 13:29
Myslím, že nic nezkazíte, pokud dáte kabel pro dílnu stejné dimenze, jako je přívodní kabel pro dům. Tímto využijete možné maximum.
Osobně bych použil minimálně kabel CYKY 5Cx 6.
Pro nějaké konkrétnější informace by bylo nutné znát velikost jističe před elektroměrem a typ přívodního kabelu mezi elektroměrovým rozvaděčem a podružnou rozvodnicí v RD.
Je zde také možnost napojit přívodní kabel nikoliv z podružné rozvodnice v RD ale přímo z elektroměrovéh o rozvaděče. Někdy je to výhodnější, záleží na místních podmínkách.