Název: Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Přispěvatel: Filip Horáček 10.05.2025, 08:02 Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Petr Létal k ČSN 33 2130 ed.4
Na první pohled nevinný kuchyňský kout. Ale co když tam není vaření, jen odkapávající skleničky? Počítá se to pořád jako „mělký prostor pro přípravu potravin“? A jak daleko od něj nesmí být zásuvka? Normy říkají svoje, ale realita často jinak. Je v pořádku měřit rizikovou zónu až tři metry, jen protože hadice může dosáhnout až pod jídelní stůl? Kde končí zdravý rozum a začíná slepé následování předpisu? Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! (https://elektrika.cz/data/clanky/co-je-melky-prostor-pro-pripravu-potravin-petr-letal-k-csn-33-2130-ed.4) ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde! (https://elektrika.tv/video/2025/2504solid-letal-2-melky-prostor.mp4) Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Název: Re: Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Přispěvatel: Milan Hudec 10.05.2025, 19:19 Je to jen další nesmysl normy, podporující úvahu normy nečíst a nerespektovat, bo co se může stát.
Pokud je zásuvka vybavena clonkama a instalována řekněme obvyklou kvalitou dosedání k montážní ploše, je nemožné takovou zásuvku vytopit nějakým cákáním a stříkánim vody z kohoutku. Velice by mne zajímalo kolik praktických pokusů normotvůrci provedli a s jakým výsledkem. Předpokládám že nula a text je výsledkem naprosté neznalosti reality, třebas si jen popletli skupenství vody (dance) Resp.otázka do fóra, víte o případu, kdy by zásuvka s clonkami (běžný standard dnešní doby) chráněná PCH 003 někoho zabila z důvodu, že byla blíže umyvadla než praví norma? Máme spousty/řádově mega venkovnich zásuvek u nichž si o IP nedělám velké iluze, a to na ně působí voda ve formě deště, mlhy....... a žádné mrtvé nevidím. Název: Re: Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Přispěvatel: Kamil Novák 10.05.2025, 23:16 Je to jen další nesmysl normy, podporující úvahu normy nečíst a nerespektovat, bo co se může stát. Jasně, z hlediska elementární logiky máš pravdu. Až do chvíle, kdy se nějaký blb zachová nelogicky a proleje vodou něco, co neměl.Pak se jako RT můžeš ocitnout v situaci kolegy, kterého soudy už nějaký čas popotahují kvůli tomu, že "pouze doporučil" dotahování spojů Al vodičů v nějaké rozvodně. A protože se na to vykašlali a v důsledku toho došlo k poruše a následnému výpadku výroby v řádech 100 tisíců, tak na něm (jestli mám správné informace zatím nepravomocně) vysoudili náhradu. Právníci té poškozené firmy se točí na argumentu, že kdyby jim to jen nedoporučil (takže oni, jakožto laici měli za to, že by to měli zajistit, ale nemuseli), ale přikázal (což RT nemůže) tak by k té škodě nedošlo. Tudíž já osobně jsem firmám, pro které dělám revize, připravil dotazník, kde jim m.j. zákazník ve fázi dojednávání kontraktu písemně potvrdí, jestli budou instalovány směšovací baterie s flexibilní nebo vytahovací koncovkou, jestli budou na WC sprchové hlavice... A kdyby to nakonec bylo v rozporu s tím písemným potvrzením, tak má zákazník smůlu a revize bude negativní. Nenechám se za "pár stříbrných" vláčet po soudech. Byť stále věřím, že lidé nejsou (většinově) idioti... Název: Re: Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Přispěvatel: Jan Palička 11.05.2025, 09:10 Pro dřezy (nikoliv průmyslové), platí norma ČSN EN 13310+A1 ve znění z roku 2018, v níž je dřez v odstavci 3.1. definován jako "nádržka nebo soustava nádržek s odtokovými otvory a v případě potřeby s vypouštěcími otvory a přepadem, s odkapávací plochou nebo bez ní, stojící samostatně, integrovaná nebo zabudovaná do pracovní plochy, nebo zabudovaná do účelově zabudované kuchyňské linky, určené pro přípravu potravin, mytí nádobí a odvádění odpadní vody". Něco jako "mělký navazující prostor pro přípravu potravin" norma nezná. V odstavci 3.4 je rozměr dřezu určen včetně případné odkapávací plochy.
Norma 33 2130 ed.4 dřez nedefinuje ani na tuto specializovano u normu neodkazuje, nicméně pokud z ní definici dřezu použijeme (jiná není), pak umývací prostor opravdu zahrnuje i odkapávací plochu. Název: Re: Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Přispěvatel: Milan Hudec 11.05.2025, 13:07 Tak se přiznám k nevědomosti, že je norma i na dřezy jsem ani netušil.
Název: Re: Co je mělký prostor pro přípravu potravin? Přispěvatel: Jaromír Táborský 15.05.2025, 17:56 Tch nešťastných překladů, třeba norma ve zdravotnictví, je tak mnoho, že se to snad ani nedá sepsat. Ale ještě větší legrace je, když mizerný překlad papouškuje koncernový produktový manager. Už jste se ptali na nějakém komerčním školení přednášejícího odborníka světoznámé značky? Produkťák dotaz probere s nadřízeným, ten kontaktuje zahraniční centrálu v jiné zemi, centrála v jiné zemi kontaktuje headquaters v jiném světadílu. Za měsíc příjde vyjádření jako z jiné galaxie.
|