Název: Víte, jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 23.02.2010, 22:23 Dnes jsem se setkal se zvláštní metodou (alespoň pro mne), jak si pan projektant ulehčil práci při určování vnějších vlivů v restaurační kuchyni.
Požaduje zde instalace provést podle koupelnové normy! (ssur) Vanu pro šéfkuchaře ani sprchový kout pro ficku tam dosud ale nikdo nenainstaloval . ;D BTW: Nehledě na to, že tento "projekt" byl spáchán v 05/2008, kdy již platila ČSN 33 2000-7-701 ed.2. #117# Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: IM 24.02.2010, 09:57 Odkaz na uvedenou normu lze považovat za blábol. Záleží ještě na tom, co je uvedeno ve zmíněném protokolu.
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 24.02.2010, 10:36 Odkaz na uvedenou normu lze považovat za blábol. Záleží ještě na tom, co je uvedeno ve zmíněném protokolu. Jaký protokol? Žádný není. Toto je určení VV! ;D Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 24.02.2010, 10:38 Nejenom koupelnová kuchyně je zvláštní, ale i ty zvlášť nebezpečné venkovní prostory bych rád viděl.
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Pavel Horský 24.02.2010, 12:34 Když tak čtu ten úryvek z technické zprávy, sakra, to musel být ale hoooooooodně těžký slohový oříšek.
Ještě by mě zajímalo, jak vypadá ta hlavní ochranná svorka :D Ale když se tak nad sebou zamýšlím a někdo by takto veřejně hodnotil mé technické zprávy........ ..noooooo, to by mě asi smích brzy přešel. Pánové, to samozřejmě platí i o vás. Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Jan Alin 24.02.2010, 15:34 To vypadá na blábol který je narychlo sesmolený pro nedostatek peněz. Bohužel takových projektů vídám docela dost. :'(
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 24.02.2010, 15:54 Jaký protokol? Žádný není. Toto je určení VV! ;D Odkazuje se na protokol o VV ve stavební části dokumentace. Tady jenom píše, že lze instalaci provést dle ...., no každopádně je to nějaké divné.... Bohužel, se mezi námi najdou projektanti, kteří jsou ochotni dělat za almužnu, ale pak podle toho ty projekty vypadají.... Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Štefan Beláň 24.02.2010, 21:46 Osobně si myslím, že odkaz na provedení instalace podle normy ČSN 33 2000-701 není zas tak velký blábol, akorát to trochu tahá za uši.
Pokud se zamyslím nad zhotovením instalace podle uvedené normy, tak jsem přesvědčený, že budou splněné veškeré podmínky správně zhotovenou instalaci pro restaurační kuchyni. Od odpůrců bych uvítal vypsání rozdílů a chyb ve zhotovení instalace podle ČSN 33 2000-7-701 a instalace v restaurační kuchyni zhotovené podle jiných ČSN . :-\ Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 25.02.2010, 07:11 Je pravda, že účel světí prostředky. Pokud ale má norma v rozsahu platnosti uvedeno to, že platí pro instalace v prostorech s upevněnou vanou nebo sprchou, platí pro tyto prostory. Požadavky na krytí, atd... je nutno stanovit na základě určení vnějších vlivů v daném prosotoru, i když požadavky na ochranná opatření a krytí, atd... mohou vyjít stejná. Neznám normu, která zařazuje kuchyň do nebezpečných prosotrů. Ve větších kuchyních se běžně provádí např. čištění kotlů vypouštěním na podlahu, nelze vyloučit AD2 a výše, může to být i zvlášť nebezpečný prostor.
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Jan Alin 25.02.2010, 08:56 Od odpůrců bych uvítal vypsání rozdílů a chyb ve zhotovení instalace podle ČSN 33 2000-7-701 a instalace v restaurační kuchyni zhotovené podle jiných ČSN . :-\ Rozdíl zřejmě nebude žádný, možná to bude i trochu přehnané, blábol je to v tom že ta norma na to prostě neplatí. Zřejmě to vzniklo kopírováním textů z jiné tech.zprávy a projektant to prostě zapomněl opravit. Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Jaroslav Kořínek 26.02.2010, 15:55 ¨Pokud to uděláte lépe než jest psáno v normě, vyhověl jste požadavkům litery zákona a norma vás nenutila k něčemu o čem jste přesvědčen jinak.
Průmyslové kuchyně mají svá specifika a vše záleží na zkušenostech projetanta a na informacích, které dostal při zadání. Na tomto základu postaví i protokol o určení vlivů (AD2 a vyšší bych doporučoval z vlastní zkušenosti). Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: IM 27.02.2010, 10:44 Jaký protokol? Žádný není. Toto je určení VV! ;D Pouze jsem si přečetl Vámi přiložený text.Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 27.02.2010, 10:54 Pouze jsem si přečetl Vámi přiložený text. Ano, to souhlasí. A to je také vše, co se o Vlivech kde píše. :( Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 27.02.2010, 14:44 Nojo, ale zpráva se na nějaký protokol odvolává. Takže existovat může, jenom není součástí části elektro.
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 03.02.2022, 00:07 Pokračování na podobné téma po 12 letech - projektant (jistě jako člen komise ;-) ) určil vnější vlivy ve varně kuchyně tak, že je zde současně sucho+vlhko+mokro a navíc přímé bouřkové ohrožení :o (zle). Je skvělé, že projektanti nemusí mít elektrotechnic ké vzdělání >:(
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Václav Sýkora 03.02.2022, 05:45 Já tam nevidím AQ3, ale AQ2 = nepřímé bouřkové ohrožení
Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Peter Lovacký 03.02.2022, 09:26 projektant (jistě jako člen komise ;-) ) určil vnější vlivy ve varně kuchyně tak, že je zde současně sucho+vlhko+mokro V našej 5-51ke je napr. dovolené v jednom priestore súčasne definovať dve, alebo i viaceré kategórie určitého VV..napr. bližšie špecifikované rozdelenie do zón..Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Karel Bělohlávek 03.02.2022, 10:05 Mě na takovýchto protokolech vadí ta naprostá formálnost provedení. Zkrátka musí být protokol v dokumentaci a to je ten hlavní účel jeho vytvoření.
Například umývárna nádobí: Pokud: specifikuji vliv AB, nespecifikuji již AA, specifikuji AD3, musím specifikovat meze působení vlivu a četnost působení, specifikuji AF2, jaké korozivní látky se tam vyskytují, specifikuji AG2, o jaké rázy se jedná a co je jejich zdrojem, specifikuji BD3, kolik lidí bude v tom prostoru, atd. Dále je vhodné specifikovat pouze ty vlivy, které nejsou normální dle uvedené 5-51 ed. 3. Aby v tom nebyl guláš. Specifikace prostorů dle národní přílohy zrušené 4-41 ed. 2 jsou samostatná kapitola. Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 03.02.2022, 18:35 V našej 5-51ke je napr. dovolené v jednom priestore súčasne definovať dve, alebo i viaceré kategórie určitého VV..napr. bližšie špecifikované rozdelenie do zón.. Dovolím si tvrdit, že není žádná "vaše" 5-51, protože ta je EN, takže musí být stejná, jako ta "naše". Až na národní doplňky samozřejmě. ;) Takže i "u nás" se mohou vyskytovat vlivy v jednom prostoru různě. Např. : Citace - do 50 cm nad podlahou : AA5 - teplota okolí od +5°C do +40°C AB5 - teplota okolí od +5°C do +40°C, relativní vlhkost 5-85% AD4 – výskyt vody – stříkající voda AE3 - cizí tělesa – velmi malé předměty - nad 50 cm nad podlahou : AA5 - teplota okolí od +5°C do +40°C AB5 - teplota okolí od +5°C do +40°C, relativní vlhkost 5-85% AD2 – výskyt vody – volně padající kapky AE2 - cizí tělesa – malé předměty Sice je tam opět ten nesmysl o souběhu AA + AB + AD, ale sáhl jsem po nejbližším příkladu.. :'( Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 03.02.2022, 18:37 Mě na takovýchto protokolech vadí ta naprostá formálnost provedení. Zkrátka musí být protokol v dokumentaci a to je ten hlavní účel jeho vytvoření. Například umývárna nádobí: Pokud: specifikuji vliv AB, nespecifikuji již AA, ... atd. Přesně tak ! Tento nesmysl se najde v 9 z 10 protokolů... (zle) Název: Re: Víte, jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 03.02.2022, 19:19 Vnější vliv AA vystihuje zejména tepelné příspěvky "od cizího zdroje v okolí". Typicky okolo varného kotle, pečící trouby, apod... Prostory nad sporáky, atd...
V těchto "horkých" provozech to smysl může mít. Název: Re: Víte, jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Kamil Novák 03.02.2022, 20:42 Ale teplota okolí, konkrétně u AA5 a AB5, je naprosto stejná. (norm)
A AB5 je navíc ta vlhkost, což ve velkokuchyních dává smysl. Takže souběh AA5 + AB5 je prostě nesmysl. Název: Re: Víte jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Peter Lovacký 03.02.2022, 21:49 Dovolím si tvrdit, že není žádná "vaše" 5-51, protože ta je EN, takže musí být stejná, jako ta "naše". Až na národní doplňky samozřejmě. ;) Jjjj, jasné,..sme spolu v CENELEC...Keď zdôrazňujem že „naša“, myslím práve na tie národné poznámky či doplnky..napr. možno i dosť odlišné tabuľky NZA.1, ktoré dopĺňajú ZA.1.. Takže souběh AA5 + AB5 je prostě nesmysl. Pekne to vidno v N4..Název: Re: Víte, jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 04.02.2022, 07:51 Vlivy AA jsou třídy teploty, když vlhkost nemá vliv.
Vlivy AB jsou atmosférické podmínky v okolí. Např. nad prostory nebo okolo sporáků nebo kotlů může být teplota dost vysoká, třeba +60°C. Vlhkost zde nemusí být důležitá, protože zde např.nebude umístěn žádný přístroj. Norma říká: AA6 - rozvaděče musí být chráněny proti sálavému teplu. Jak to popíše VV AB? Ten řeší zejména vlhkost.. Název: Re: Víte, jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Karel Bělohlávek 04.02.2022, 09:59 Např. nad prostory nebo okolo sporáků nebo kotlů může být teplota dost vysoká, třeba +60°C. Vlhkost zde nemusí být důležitá, protože zde např.nebude umístěn žádný přístroj. To jsou přesně ty situace, kdy pro návrh instalace nestačí pouhý výčet nějakých kódů pro celý prostor. Do jaké vzdálenosti od kotle se bude projevovat vliv zvýšené teploty? Jak často bude kotel v provozu? Jaké podmínky budou když kotel bude odstaven? Tyto všechny údaje by měly být uvedeny protokolu, jinak nám to v podstatě nedává žádnou informaci. Protokol je určen primárně k návrhu instalace. Že v daném místě není přístroj, může být právě proto, že tam je vliv vlhkosti, ne naopak. Uznávám tedy, že vy výše uvedeném specifickém případě může mít souběh vlivů AA a AB určitý význam. Název: Re: Víte, jak se vyhnout určování vnějších vlivů v kuchyni restauace? Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 04.02.2022, 10:07 Ano, máte pravdu. Pokud je někde vlhkost, může tam být např. umístěna i zásuvka, vypínač, apod.. s potřebným krytím.
V prostoru s teplotou např.+60°C umístit kabely nebo zásuvku, spínač, apod...je asi nesmysl. Je to dle mého soudu aktuální zejména v horkých prostorech. / myšlena okolní teplota od zde již instalovaných zdrojů / Tady by měl svoje písnout zejména projektant. |