Daniel Pastorek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 19.05.2023, 13:16 » |
|
Dnes mi bylo řečeno že se nesmí montovat fičkojističe s ČSN EN 61008-1 ale prodávat se zde mohou. Máte prosím někdo info jak to je? Díky. Jedná se mi o to že jsem občas brával fičkojističe od bonegy a ta má normu ČSN EN 61008-1. Tudíž je fičko napěťove závislé a to prý nemůže být.
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.05.2023, 05:46 » |
|
ANO, napěťově závislé chrániče jsou u nás zakázané přímo v normě!! Napěťově závislé se používají v jiných zemích, kde mají jinou síť. Proč? Protože při přerušení N vodiče do chrániče je "hluchý"! A náhodou při nějaké poruše, která zmenší napětí pod 90V je také neúčinný! Viz: EN 61009-2-1, Část 2-1: Část 2-1: Použitelnost všeobecných pravidel pro RCBO funkčně nezávislé na síťovém napětí.), tzn. že musejí být „napěťově nezávislé“. Toto předepisuje čl. 531.3.4.1 pro střídavé instalace, které jsou přístupné laikům (BA1), dětem (BA2) nebo invalidům (BA3) a čl. 531.3.4.2 pro střídavé instalace, které jsou přístupné osobám poučeným (BA4) nebo osobám znalým (BA5).
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
GDPR
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #3 kdy: 20.05.2023, 07:29 » |
|
Těžko tedy říci, kde tam čtete, že se "nesmí používat". Já tam naopak vidím i normy, které napěťově nezávislé chrániče řeší 531.3.4.1 V AC instalacích, ve kterých jsou proudové chrániče (RCD) přístupně laikům (BA1), dětem (BA2) nebo osobám s tělesným postižením (BA3) musí proudové chrániče vyhovovat: – EN 61008-1 a EN 61008-2-1 pro RCCB; nebo – EN 61009-1 a EN 61009-2-1 pro RCB0; nebo – EN 62423 pro RCCB a RCBO. 531.3.4.2 V AC instalacích, ve kterých jsou proudové chrániče (RCD) přístupně pouze osobám poučeným (BA4) nebo osobám znalým (BA5) musí proudové chrániče vyhovovat: – EN 61008-1 a EN 61008-2-1 pro RCCB; nebo – EN 61009-1 a EN 61009-2-1 pro RCC0; nebo – EN 62423 pro RCCB a RCBO; nebo – EN 60947-2 pro CBR a MRCD. Kde je tedy napsáno, že se "nesmí používat"? V textu normy na který odkazujete je napsáno něco jiného.
|
|
|
|
Karel Bělohlávek
|
|
« Odpověď #4 kdy: 20.05.2023, 09:13 » |
|
Těžko tedy říci, kde tam čtete, že se "nesmí používat". Já tam naopak vidím i normy, které napěťově nezávislé chrániče řeší
Kde je tedy napsáno, že se "nesmí používat"? V textu normy na který odkazujete je napsáno něco jiného.
Řeší se ale použití závislých chráničů. Podíval jsem na EU prohlášení o shodě chrániče od BONEGA a tu základní ČSN EN 61009-1 mají uvedenou i u klasických magnetických chráničů. Ta ČSN EN 61009-2-1 tam uvedena také není. Z pohledu významu článku normy by to tedy znamenalo, že se také "nesmí" používat. Nicméně bych spíše chápal, kdyby někde v normě bylo přímo napsáno: "Napěťově závislé chrániče jsou zakázané" a ne jenom odkázat na normu, která řeší pouze napěťově nezávislé chrániče.
|
Elektrikář
|
|
|
Karel Bělohlávek
|
|
« Odpověď #5 kdy: 20.05.2023, 12:06 » |
|
Těžko tedy říci, kde tam čtete, že se "nesmí používat". Já tam naopak vidím i normy, které napěťově nezávislé chrániče řeší
Kde je tedy napsáno, že se "nesmí používat"? V textu normy na který odkazujete je napsáno něco jiného.
Tak je to asi opravdu tak, jak je víše napsáno (i když trochu neintuitivně). ČSN EN 61008-2-1 snižuje požadavky uvedené v obecné části, tj. ČSN EN 61008-1 ed. 3. Není to tedy jako např. u rozvaděčů, kde jiné části naopak obecnou část mění a doplňují. Ta část normy opravdu neuvádí žádný požadavek navíc, který by bránil použití chrániče závislého na napájecím napětí. Nevidím tedy žádný důvod, proč by se chrániče uvedené na trh pouze dle 61008-1 nemohly v instalacích používat.
|
Elektrikář
|
|
|
|
Karel Bělohlávek
|
|
« Odpověď #7 kdy: 20.05.2023, 15:12 » |
|
Ta 61008-2-1 (nebo 61009-2-1) je fakt síla. Obsah normy se vejde na jednu A4 (většinu prostoru zabírají nadpisy) a požadavky jsou typu: Tahle kapitola z části 1 platí Tahle kapitola z části 1 platí s výjimkou posledních dvou řádků Tahle kapitola z části 1 platí s výjimkou článku ... atd. Pokud si ty vypuštěné články v obecné části dohledáme, tak jsou to doplňující požadavky pro napěťově závislé chrániče. Dnes mi bylo řečeno že se nesmí montovat fičkojističe s ČSN EN 61008-1 ale prodávat se zde mohou.
Kde a kým? Na semináři nebo někde jinde? Na základě čeho? Bylo to z toho důvodu, co je zde byl uveden? Napěťově závislé se používají v jiných zemích, kde mají jinou síť.
Tohle by chtělo asi trochu rozvést. V jakých jiných zemích? Jakou síť?
|
Elektrikář
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #8 kdy: 20.05.2023, 17:41 » |
|
Zákaz používání u nás napěťově závislých chráničů je asi v ČSN 33 2000-5-53ed. 2 článek 531.3.4.1 .... Nemám u sebe normy nyní!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Karel Bělohlávek
|
|
« Odpověď #9 kdy: 20.05.2023, 19:01 » |
|
Ten článek byl již zde kompletně uveden, nic více tam není, viz příloha.
Ve zvláštních národních podmínkách nové ČSN 33 2000-5-53 ed. 3, příloha ZA z r. 2022 se lze dočíst, že v Irsku, Norsku, Nizozemsku, Spojeném království mohou chrániče vyhovovat také IEC 61008-2-2. Ta se dle předpokladu týká napěťově závislých chráničů.
Takže IEC 61008-2-2 a IEC 61009-2-2 existují, jenom nebyly zavedeny do naší normalizace.
Nicméně, stejné požadavky byly i v předchozí edici platné od 2016. Kdo to nyní začíná řešit?
|
Elektrikář
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.05.2023, 16:07 » |
|
Na posledním semináři OEZ jsem se dozvěděl toto:
"Napěťově závislé chrániče se nesmí používat, protože pro ně neexistuje předmětová norma."
Jinými slovy, co není výslovně povoleno, to je zakázáno. A taky nejspíš proto, že zkušebna nemá noty na zkoušení takových chráničů.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.05.2023, 16:54 » |
|
To jsou všeobecné plky. Bavíme se o konkrétní normě ČSN EN 61008-2-1 a ČSN EN 61009-2-1 pro funkčně nezávislé chrániče, ke které neexistuje protějšek pro závisláky.
Samozřejmě, OEZ do toho drbat mohou, protože už mají v programu jednomodulový nezávislý kombík.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
GDPR
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.05.2023, 17:53 » |
|
To jsou všeobecné plky.
Otevřel jste si k sobě uvedené normy část -1 a část -2-1? Udělejte to. Zjistíte, že v částech -1 je v podstatě vše, kdežto v částech -2-1 prakticky nic. Už to tady zaznělo od p. Bělohlávka výše. V částech -2-1 popravdě není vůbec nic, podle čeho by se ty “správné” chrániče měly zkoušet. Se mi strašně líbí tydle diskuse. Výkřiky do tmy ala “to norma zakazuje!”, přitom proč, to nikdo neví, protože “normy nemáme u sebe!”. Z druhé strany hlášky, jak v částech -1 prakticky nic není, a přitom by stačilo jen neteoretizovat, a aspoň do těch norem, o kterých se diskutuje, letmo nahlédnout. Jediné, co mi z toho zatím vyplývá je stařičká 5-53, která do roku 2010 jejich použití omezovala jen na určité případy. Od roku 2010 ale žádné omezení jejich použiti patrně neexistuje. Nebo je to jinak? Bez dojmologie?
|
|
|
|
Karel Bělohlávek
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.05.2023, 22:18 » |
|
Na posledním semináři OEZ jsem se dozvěděl toto:
"Napěťově závislé chrániče se nesmí používat, protože pro ně neexistuje předmětová norma."
Jinými slovy, co není výslovně povoleno, to je zakázáno. A taky nejspíš proto, že zkušebna nemá noty na zkoušení takových chráničů.
Tohle tvrzení ale není úplně pravdivé. Předmětová norma na úrovni IEC přece existuje (v seznamu evropských harmonizovanýc h norem jsem ji však nenašel). Zároveň ještě platí čl. 511 z ČSN 33 2000-5-51 ed.3, viz příloha.
|
Elektrikář
|
|
|
|