Martin Holý 1
|
|
« kdy: 10.06.2019, 01:26 » |
|
Koupil jsem 5 LED žárovek na 12V / 5,3W, LED pásek 3,6W, zdroj 10A a nový jistič s charakteristik ou C. Žárovky i pásek jsem zapojil do série ke zdroji a ten jsem připojil ke starých hliníkovým vodičům od původního světla. PEN jsem rozdělil na svorkách zdroje. Je to samostatný okruh na novém jističi.
Vypínač byl vyměněn před půl rokem kvůli designu. Světlo je zapojené před "věneček" v krabici nad vypínačem (vše hliník).
Problém je, že většinou se nerozsvítí všechny žárovky. Někdy při sepnutí svítí jedna, někdy třeba tři, někdy všechny. Ani nezáleží na pořadí, někdy svítí první a třetí, někdy poslední dvě atp. Zdá se, že to je zcela náhodné. Také se zdá, že někdy ve vypínači "chrčí" při pomalém zapínání či vypínání. Pokud se toto stane, rozsvítí se některé další žárovky. LED pásek svítí vždy.
Čím by to mohlo být a jak tomu zamezit? Pomohl vypínač na 16A? Nebo budu muset nechat vyměnit kabely?
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #1 kdy: 10.06.2019, 09:24 » |
|
Žárovky i pásek jsem zapojil do série ke zdroji Jste si jistý? To by mohla být ta chyba... Čím by to mohlo být a jak tomu zamezit? Pomohl vypínač na 16A? Nebo budu muset nechat vyměnit kabely?
Nečekáte že vám tento problém někdo vyřeší podle popisu, že jo.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #3 kdy: 10.06.2019, 10:36 » |
|
Žárovky i pásek jsem zapojil do série ke zdroji
Nějak jsem z toho nepochopil, jak jste to vlastně zapojil. Můžete to nakreslit, a uvést úplné parametry 3,6W LED pásku a 10A zdroje?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #4 kdy: 10.06.2019, 11:22 » |
|
Pán tomu rozumí jako koza petrželi, což je z jeho popisu celkem jasné. Na dálku se to řešit nedá, to chce pozvat odborníka a bude to za chvilku vyřešené - pokud nedošlo špatným zapojením k poškození některých komponentů.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Martin Holý 1
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #5 kdy: 11.06.2019, 11:14 » |
|
Omlouvám se, že jsem se se neozval dříve, nemohl jsem se přihlásit. V původním textu jsem udělal chybu, LED žárovky i pásek jsou zapojené paralelně. Každopádně je problém již vyřešen. Pomohla výměna zdroje, původní byl nějaký obyčejný a hodně levný. Předpokládám, možná mylně, že levný zdroj při zapnutí nedokázal nabudit elektroniku v ledkách. všem za odpovědi. Václav 3: za upřímné zhodnocení, máte pravdu, jinak bych se zde na to nepotřeboval ptát.
|
|
|
|
|
Radim Dvorský
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #7 kdy: 19.06.2019, 10:04 » |
|
To zní zajímavě- možná ses akorát trefil s tím původním zdrojem do části charakteristik y LEDek, ve které se otevírají a díky úbytkům napětí se některé otevřely (rozsvítily) a jiné naopak ne. Ta změna po pořízení silnějšího zdroje by tomu myslím odpovídala.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #8 kdy: 19.06.2019, 10:36 » |
|
... původní byl nějaký obyčejný a hodně levný. Předpokládám, možná mylně, že levný zdroj při zapnutí nedokázal nabudit elektroniku v ledkách. ...
Je docela možné, že zdroj neměl ten správný výkon s jistou rezervou a tak při zapnutí došlo k poklesu napětí, třeba jen krátkému, ale podle to jaká je elektronika ve světlech některá se dokázala "chytit" a jiná ne. A LED pásek asi bude mít nějaké "jednoduché" napájení, kterému nějaký pokles nebo rozptyl napájecího napětí nebude vadit
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
ACEOF ACES
Neverifikovaný uživatel @7
Odpočet běží
|
|
« Odpověď #10 kdy: 19.06.2019, 14:01 » |
|
Je docela možné, že zdroj neměl ten správný výkon s jistou rezervou a tak při zapnutí došlo k poklesu napětí ...
Koupil jsem 5 LED žárovek na 12V / 5,3W, LED pásek 3,6W, zdroj 10A ...
Proud odebíraný ze zdroje: (5x5,3+3,6)/12=2,5A Rezerva pro zdroj 10A: ((10-2,5)/10)x100=75%
|
klima se rychle mění a společnost, jak jí známe se začne hroutit, pokud lidé co nejdříve podstatně nesníží svou spotřebu
31.12.2020 - 10 let a 9 měsíců.
|
|
|
|
|
|