Milan Petr
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 20.12.2015, 00:47 » |
|
Teoretický dotaz. Mám společnou (spojenou) zem s hromosvodem i rozvaděčem (FeZn v základech).
V rozvaděči 3p B+C přepěťovka. Co se stane, když do hromosvodu uhodí blesk? Rázový proud se musí zákonitě dostat na PEN, nebo ne? Jak v tom pak figuruje přepěťovka? Jaká jsou rizika škod a jak je potlačit?
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.12.2015, 19:14 » |
|
Praktický dotaz: Co se stane, pokud na uzemnění hromosvodu bude potenciál 2 000 000 V a ....
To je jednoduché. Pro to napětí existuje něco jako "přeskoková vzdálenost". Pokud by to nebylo spojeno, napětí z hromosvodu přeskočí na něco, co v tu dobu má ještě potenciál země. To je přesně ta situace, kdy blesk svedený hromosvodem, dokáže něco zapálit. Tím, že vše co spojit jde, spojím na jeden potenciál, zabráním takovému přeskoku. A to, co nejde spojit "natvrdo", připojí se přes SPD.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Milan Petr
|
|
« Odpověď #3 kdy: 20.12.2015, 19:52 » |
|
Dobře, berme fakt, že mám hromosvod natvrdo spojený s FeZn páskou uloženou na dně základů po obvodu domu a zároveň mám na tuto pásku připojené uzemnění elektroinstala ce v domě přes pásek vyvedený do domovního rozvaděče, resp. do ekvipotenciáln í svorkovnice a z něj 2x CY 10 do rozvaděče (takhle http://c2n.me/3rZUQCg) Co se teda prosím přesně stane když uhodí blesk do hromosvodu (vzhledem k PEN) . A jaký je rozdíl když v rozvaděči bude svodič přepětí (1. a 2. třídy) a když nebude?
|
|
|
|
|
Milan Petr
|
|
« Odpověď #5 kdy: 20.12.2015, 22:29 » |
|
Ty vodiče máte moc dlouhé, úbytek napětí na jejich délce může způsobit problémy.
Scénář co se stane: 1/ Zásah bleskem do jímací soustavy. 2/ Bleskový proud teče jímací soustavou na uzemnění (pokud jsou zemniče propojeny, jinak dojde k přeskoku na instalaci objektu). 3/ Proud doteče na zemnič a jeho potenciál stoupne. 4A/ Mezi zemničem (spojeným s PEN) je instalován svodič bleskových proudů - nejlépe jiskřiště- zapálí a bleskový proud se rozdělí mezi PEN a F1/F2/F3 a spokojeně teče na zem trafa. 4B/ Mezi zemničem (spojeným s PEN) není instalován svodič bleskových proudů a tak dojde k přeskoku na nejslabším místě izolace v lepším případě rozvaděč. 5/ Rozdíly potenciálu mezi vodiči v domě zvládnou svodiče přepětí typ 2.
Zatím tam žádné vodiče nemám, je to ilustrační obrázek, jak jsem si to představoval. Za 4A , netušil, že přepěťovka to vyrovná mezi fáze a pošle to na zem trafa. To je pro mne nejdůležitější informace:) a trošku se stydím, že jsem to s elektro (byť slaboproudým) vzděláním nevěděl.
|
|
|
|
|
|
Milan Petr
|
|
« Odpověď #8 kdy: 20.12.2015, 23:21 » |
|
Pojišťovák u bojleru:
Dojde k přetlaku mezi teplou vodou a okolím: 1) pojišťovák není - rupne trubka nebo bojler na neslabším místě 2) pojišťovák je ale není připojen k odpadu - povolí pojišťovák a máte potopu (blbě instalovaný svodič, tlak s okolím se sice vyrovná, ale stejně někam vyteče kam nemá) 3) pojišťovák je zaveden do kanalizace - otevře se cesta tlak odtéká do kanalizace, tedy vyrovná se tlak a přebytek z potrubí odtéká kam má...
I když to trošku pokulhává v některých momentech, přijde mě to takto pro laika nejsrozumiteln ější...
Nejsem úplný laik (no, i když možná v tomhle asi fakt jsem), akorát jsem nevěděl kam to pojišťovák pustí, když to bouchne do hromosvodu viz: http://c2n.me/3s0jrgI
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #9 kdy: 20.12.2015, 23:30 » |
|
NO a tady to právě pokulhává.... Musel by ten pojišťovák být obousměrnej a pustit to naopak zpátky do trubky, aby se tlakem zvenku nezmáčkla To vysvětlení jsem ani tak nedával pro vás, ale obecně.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #10 kdy: 21.12.2015, 09:48 » |
|
Nemáte se proč stydět, někteří výrobci svodičů v tom plavou ještě více, dokonce tvrdí, že svodič přepětí zadrží, nebo nepustí.
Kdepak, to netvrdí výrobci, ale jejich obchodní zástupci. Občas mám pocit, že začíná doba, kdy je lepší se zeptat toho Franty v hospodě, než obchodního zástupce firmy. Děláme si z toho srandu, ale občas je to tak. Já osobně chci vždy kontakt na technickou podporu, tam to bývá lepší.
|
|
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.12.2015, 17:28 » |
|
U svodičů přepětí ....
Tak mě napadlo, zda by se neměl více používat termín impulzní přepětí. I mezi některými odborníky není jasná funkce přepěťové ochrany a chtěli by třeba použít přepěťovou ochranu na snížení napětí např. z 250 V v rozvodné síti. Také jsem se setkal s požadavkem distributora na nastavení ochrany generátoru: přepětí: 120% Un
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.12.2015, 19:58 » |
|
Jistě, může zafungovat jako jiskřiště, ale asi jen 1x?
a to vydatně vyfukující...
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.12.2015, 20:47 » |
|
Tak mě napadlo, zda by se neměl více používat termín impulzní přepětí. I mezi některými odborníky není jasná funkce přepěťové ochrany a chtěli by třeba použít přepěťovou ochranu na snížení napětí např. z 250 V v rozvodné síti. Také jsem se setkal s požadavkem distributora na nastavení ochrany generátoru: přepětí: 120% Un
Já v redakčním terminologu eviduji přepětí impulsní a atmosférické a v sítí z hlediska kolísání, či úbytku ... podpětí a nadpětí.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ
|
|
« Odpověď #17 kdy: 21.12.2015, 21:26 » |
|
a to vydatně vyfukující...
No právě. Podle dikce normy 50% tlačíme do sítě. Zde asi do rozvaděče RD?
|
|
|
|