Petr Pospíšil.
E2/A - montáž + revize elektro, EZS, EPS, CCTV
|
|
« kdy: 04.06.2018, 17:42 » |
|
Dnes jsem se nestačil divit. Při pravidelné revizi rozvaděčů a elektroinstala ce v objektech v areálu stavební firmy jsem objevil jen běžné, drobné závady. Ve výchozí revizní zprávě mě zaujalo, že pro nové kabely CYKY byly k rozvodu použito nepoužívané vodovodní rozvody 200mm. V jímkách byly odstraněny vodoměry, trubky byly u zdi uřezány a vtaženy trubky KOPOS a nové kabely AYKY pro rozvody mezi objekty. Proti uložení nemohu nic namítat. Je to precizně provedeno. Vadí mi, že na trubce není foĺie, pro případné výkopové práce.
|
Revize elektro, drobné projekty.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #5 kdy: 07.06.2018, 06:07 » |
|
Účelem folie je přece upozornění na kabel bez mechanické ochrany.
To si nemyslím
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #9 kdy: 07.06.2018, 11:05 » |
|
Mám stejný názor. Fólie červené barvy znamená přítomnost kabelů.
Takže upozorňuje na kabel bez mechanické ochrany...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.06.2018, 11:55 » |
|
Podle tazatele se asi jedná o prostory venkovní - přívody mezi objekty. Voda se dává do nezámrzu, cca 120 cm hluboko, značí se modrou folií, případně tam ještě může být "cink" drát. Jedná se o vlastní objekt firmy. Dobrým zdokumentování m trasy vedení a zpracováním patřičné detailní dokumentace bych to považoval za "Stejně dobré jako podle dikce norem..." Před každým kopnutím do země musí bagrista vědět co je pod ním...
Beze zbytku souhlasím. To si nemyslím Jsem trochu zviklán. Nyní nemám přístup k normám, tak se nemohu podívat. Možná ale mé přesvědčení pramení jen z toho, že jsme fólii používali vždy a všude, bez ohledu na to jestli je kabel uložen v písku, trubce, nebo betonovém korytě. Podle mého názoru je to i lepší, protože fólie zavčasu varuje před samotným kabelem a nestojí mnoho. V ceně výkopových a ostatních prací i materiálu, je to haléřová položka. Ovšem to že jsem to měl vždy předepsané projektem, ještě nemusí znamenat že je pro to opora i v normě. Počkám až to někdo dohledá, případně až se k normám dostanu, sám si to ověřím.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #13 kdy: 07.06.2018, 20:31 » |
|
že pro nové kabely CYKY byly k rozvodu použito nepoužívané vodovodní rozvody 200mm. A proč by to nemohlo být? Běžně se to dělá! Vstup a výstup se opatří tak, aby se kabel neodral a neponičil! (Když je trubka větší jak kabel, tak se ještě nasune trubka na kabel. Fólie pro upozornění při případné další odkrývce země, že je tam něco (kabel-červená fólie) Aby se nepoškodil!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Miroslav Hlaváč
Elektřina má pomáhat,ne zabíjet!
|
|
« Odpověď #15 kdy: 08.06.2018, 16:08 » |
|
Kde je to možné, odporúčam označiť káblovú trasu fóliou dvakrát. Prvú vhodne nad káblom, druhú pod povrchom. S bagristom už horná po prvom hrabnutí robí zázraky. Inak v bežnom uložení často zvládne fóliu aj s káblom naraz. Toto už musel zažiť každý trocha skúsenejší elektrikár, a nie raz.
Toto řeší dostatečně norma,nastudujte.
|
Miroslav
|
|
|
|