Vidím, že se tady rozjela pěkná diskuse a odborníkům se ježí vlasy hrůzou, jak jsem to zapojil
. Ale abych odpověděl na některé otázky:
Jste si tím jist? To nemusí být také pravda, ochranný vodič může být také potřeba kvůli odrušení.
Nejsem si jist, ale je to určitě jeden z důvodů. Možná že jde o odrušení také, ale zapojení zatím funguje.
V zásuvkách jsou dva (černý a zeleno/žlutý) nebo tři vodiče (hnědý, modrý a zeleno/žlutý)?
V zásuvkách jsou tři vodiče, správně zapojené. Ve světelném okruhu chybí zeleno/žlutý.
Proč jsou v krabici jen dva vodiče? Jde o starý dvouvodičový rozvod (TN-C) nebo někdo "ušetřil" a přivedl ke světlu v komoře jen pracovní vodiče a PE vynechal, protože tam použil svítidlo ve dvojité izolaci a uvažoval, že PE není třeba?
Asi je to tak, jak říkáte - někdo chtěl ušetřit.
Co s tím udělat? Jediné správné řešení je pozvat odborníka!
Oborníci přijdou na jaře a provedou kompletní rekonstrukci bytu včetně nových rozvodů. Šlo mi jen o dočasné řešení. A jak jsem psal dříve, zásuvka je u stropu, je trvale obsazena routerem a injektorem a do jara si určitě budu pamatovat, že do ní nemám zapojovat rychlovarnou konvici
Jak jste to zjistil, že v krabici není PEN vodič? U staré instlace je PEN a ten lze použít.
Má to ale nějakou souvislost ....
V TN-C soustavě nikdy nebyli 3 vodiče (stará instalace 230V)!
Vzhledem k informacím výše předpokládám, že někdo chtěl jen ušetřit a na světelný okruh použil dva vodiče. V zásuvkách jsou normálně tři.