Jarda Novotný
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 21.11.2016, 21:19 » |
|
Vyměnil jsem klasické 60W žárovky za 15W LED, ale ve svítidlech, kde je pouze jedna žárovka mi při vypnutém spínači částečně svítí - asi třetina čipů nejblíže k patici tak lehce "žhne", ostatní jsou zhasnuté. Při zapnutí spínače žárovka svítí celá. Žárovka má asi 120 čipů typu 5730.
Předpokládám, že je to nainstalovaným proudovým chráničem. U svítidel, kde jsou dvě žárovky tento problém není a jsou úplně zhasnuté.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #1 kdy: 22.11.2016, 08:21 » |
|
S proudovým chráničem to nemá nic společného.
Tam, kde jsou obyčejné žárovky za stejným vypínačem je naindukované napětí sráženo těmito vlákny.
Tak kde je LED sama, způsobí mírné žhnutí nebo občasné probliknutí.
Nízká cena za tento zdroj vás měla varovat ...
Mimochodem, už se to tu řešilo několikrát.
Ještě připomínka: jako náhradu za 60W žárovku používám LED 5 až 7,5W.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 22.11.2016, 08:53 » |
|
asi třetina čipů nejblíže k patici tak lehce "žhne", ostatní jsou zhasnuté Dají se koupit v prodejnách s osvětlením kondenzátory , které se připojí pararerně k přívodu ve světle....pak je vše OK. Indukce.... LED (na 230V) může svítit od cca 100V-240V..... Cena kondíku asi 5Kč za kus.......
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #5 kdy: 22.11.2016, 14:32 » |
|
Jak jsem již zde napsal dávněji, použít odrušovací kondenzátor 100nF/275V~ (X2) zapojený paralelně k jednomu svítidlu v každém okruhu. Více není třeba, parazitní kapacita vodičů není v běžné instalaci tak velká, aby bylo třeba použít kondenzátor vyšší hodnoty nebo více kondenzátorů - např. v každém svítidle. Obvykle je toto třeba v rozsáhlejší instalaci se schodišťovými popř. i křížovými přepínači.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jarda Novotný
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #6 kdy: 23.11.2016, 10:13 » |
|
za praktické rady i teorii fyziky a jdu koupit kondenzátory. to: Václav Třetí - i za konkrétní hodnotu
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #8 kdy: 23.11.2016, 12:19 » |
|
V situaci, kterou popisujete (bez přidaného kondu) se vstupní ellyt toho spínaného zdroje postupně nabíjí až na hodnotu blízkou síťovému napětí (vrcholové napětí minus zápalné napětí doutnavky), a to obvykle stačí k tomu, aby se zdroj nastartoval a ten vstupní ellyt vypumpoval do svítidla. Přidáním kondu 100 nF na vstupní svorky toho spínaného zdroje snížíte hodnotu napětí, na které se přes doutnavku nabíjí, cca na 1/5 (v případě jedné doutnavky), což obvykle k jeho nastartování nestačí. Takže od problému si tím obvykle pomůžete.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #10 kdy: 23.11.2016, 15:34 » |
|
Pokud je to LED svítidlo s dlouhou řadou malých LED ("kukuřice") a se sériovým kondenzátorem, chová se to trochu jinak než LED svítidlo s "čipem", pro který je tam spínaný zdroj. Zatímco někteří výrobci šli cestou takové úpravy zdroje, aby startoval až při větším napětí, tak u stmívatelných to nejde využít.
Kondenzátor paralelně k svítidlu funguje, ale zkoušel jsem připojit kondenzátor na 230V, naměřil jsem procházející proud odpovídající kapacitě kondenzátoru, frekvenci a napětí. Pak jsem ke kondenzátoru připojil "úsporku" a proud kondenzátorem výrazně stoupl...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #12 kdy: 24.11.2016, 10:07 » |
|
Obvykle to má na svědomí souběh vodičů v kabelu CYKY 3Ax1,5 mezi schodišťovými (a popř. i křížovými přepínači).
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|