|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #1 kdy: 20.02.2020, 09:03 » |
|
Je možné přes takový kabel zapojit např. několik motorů?
napadá mě jediná možnost - fáze černé, nuláky přeznačit z černých modrou bužírkou a PE tahat zvlášť společný a PE jednotlivých motorů spojit zemnícím můstkem v propojovací krabici.
Jenže nulák nemá co ve strojním zařízení dělat. Vše ostatní máte v ČSN EN 60204-1
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.02.2020, 09:08 » |
|
Dejme tomu takovy Ölflex 24, který má černé číslované žíly.
Osobně jsem proti přeznačování žil. Je mě to proti srsti. Takže, tvůj dotaz, není kompletní. Co si mám představit pod názvem Ölflex 24? Pokud budu uvažovat například kabel Ölflex 440 P, tak ten se vyrábí v provedení 2 x 0,5mm2 až do 12G x 2,5mm2. Je to ovládací kabel, odolný proti olejům, plášť z PUR, izolace žil TPE. Je třeba si uvědomit, že tento kabel, pokud je to více žílový kabel, černé číslované žíly, tak má pouze jednu žílu zelenožlutou. No a to je ten tvůj problém. Pokud by si chtěl napájet více motorů, tak bude chybět vodič PE. Každý motor musí mít svůj vodič PE.
napadá mě jediná možnost - fáze černé, nuláky přeznačit z černých modrou bužírkou a PE tahat zvlášť společný a PE jednotlivých motorů spojit zemnícím můstkem v propojovací krabici.
Tak takto, rozhodně néééé
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #4 kdy: 20.02.2020, 11:38 » |
|
Nulák je hovorově nulový vodič, modrý, N. Proč by tam neměl co dělat? Pokud se baví dva odborníci, měli by mluvit jazykem stejného kmene. Snadno může jinak dojít k průseru. Vodič N, prostě není to samé co nulovací vodič. Zrovna v tomto je to velmi podstatný rozdíl https://elektrika.cz/terminolog/eterminologitem.2005-12-17.1614897705Jak se staví normy ke strojům, ........
Přesto že vám kolega Boček jasně odpověděl, zajímalo by mne z jaké pozice se vlastně ptáte. Moc mi to totiž nedává smysl. Do motorů chcete tahat vodič N? Nebo jde o motory s FM? Co nám ještě tajíte?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #7 kdy: 20.02.2020, 12:24 » |
|
Z mého příspěvku snad vyplývá, že to nevím? To jsem netvrdil. Jen se domnívám že se se v tomto případě nelze odvolávat na nějaké hovorové označení (dle mého i nesprávné) a tolerovat to, což váš váš příspěvek dle mého evokuje. Snadno může dojít k nepochopení a průšvihu. Takto se mohou bavit maximálně kolegové, kteří mají vlastní "kmenový dialekt" a plně si rozumí. Ne vzájemně cizí technici a ještě na veřejném fóru. Není to nic osobního, jen považuji za správné na to upozornit, protože toto fórum je čteno poměrně hodně a ne každý to musel správně pochopit. A ano, nulovací vodič tam nemá opravdu co dělat, na rozdíl od vodiče N Když si přečtete uvodní dotaz, možná pochopíte, že i tazatel v tom trochu plave a o to důležitější bude mu to dobře napsat, aby to pochopil správně. To by nemuselo platit v případě "hovorového" označení čehokoliv. NAvíc když mnoho výrazů bývá spíš krajových a kolegové o 150km vedle jen nemusí znát (to samozřejmě není případ nuláku) . To jen k vysvětlení. Neeeeeeee. Nulák je hovorově nulovací vodič dnes značený PEN.
Jóóóó, to se hned pozná mistr. I když už to takto přesně popsala ČSN 34 1010 , byť přímo nepoužívala označení PEN. Alespoň si na to úplně nevzpomínám. Třeba mě někdo opraví.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #10 kdy: 20.02.2020, 13:55 » |
|
K původnímu dotazu.
EN 60204-1 v článku 13.1.2 Vodiče různých obvodů povoluje použitím různých obvodů o různých napěťových úrovních za předpokladů použití kabelu s isolaci 4 kV
Vodiče v kabelech, které jsou očíslované tak se nepřeznačují za předpokladu, že je vstupní a výstupní svorka označena bledě modře jako N.
Pokud je přívod v TNC, tak svorka pro připojení PEN musí být isolovaná. Pokud se dále použije vodič N , tak to musí být jasně uvedeno v technické dokumentaci. Isolovaná svorka pro N musí být jasně označená a v blízkosti hlavního vypínače. To vše najdete v kapitole 5 Ukončení napájecích vodičů.
V této kapitole je uvedeno, že uvnitř EZ stroje nesmí být použitá kombinovaná svorka PEN. Výjimku jsem popsal výše. Pokud ale v rozvaděči není isolovaná svorkovnice PEN, musí se připojení a rozdělení na TNS provést mimo stroj.
Proto jsem uvedl a kolegové to vysvětlili, že "nulák = PEN" nemá v rozvaděči pro SZ co dělat. ČSN 34 1010/1965 v čl 72 ještě neoznačuje vodič PEN ale jen N ( střední vodič) ale již označuje samostatný ochranný nulovací vodič jako nn ( dnes PE) a již toto rozdělení ( 1965) doporučuje. Ten index n je vysvětlený v čl 73 jako "náhodný nulovací vodič". Názvosloví je dnes trochu jiné....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #11 kdy: 20.02.2020, 13:58 » |
|
Nevšiml jsem si, že Jiří to dal do přílohy....a ono se řekne "nulák".
|
|
|
|
Velký Bobeš
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #12 kdy: 20.02.2020, 14:41 » |
|
Neeeeeeee. Nulák je hovorově nulovací vodič dnes značený PEN.
Argumentovat tím, jaký je význam něčeho hovorově, nemá žádný smysl. Každý si může hovořit jak chce, zvlášť laik. Můžete napsat třeba 50x e. Odborně je N nulový vodič. Laik pod pojmem nulák může rozumět vodič nulový a někdo i nulovací. Vzhledem k tomu, že pojem nulovací vodič se již 24 let nepoužívá, rozumím tomu tak, že když odborník uvede nulák, zřejmě myslí N. Ale do hlavy mu nevidím.
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #13 kdy: 20.02.2020, 16:33 » |
|
Jak se staví normy ke strojům, kde jsou dva rozvaděče propojené mnohožílovým kabelem a konektorem? Dejme tomu takovy Ölflex 24, který má černé číslované žíly. Je možné přes takový kabel zapojit např. několik motorů?
Původní dotaz je ignorován a rozjeli jsme diskusi úplně jiným směrem. Asi je snadnější diskutovat o nulovém vodiči, než o přeznačování vodičů v kabelech. [ Omlouvám se všem, že jsem použil stejný výraz jako v dotazu neverifikované ho účastníka "nulák". Měl jsem upřesnit, že nulák jako PEN nemá v rozvaděči SZ co dělat. Připouští se jen jako vyjimka za určitých podmínek. Výrobci elektrického zařízení strojů většinou žádnou svorkovnici PEN do rozvaděče nedávají. Mnozí elektrikáři i dnes nějak rozdíly mezi PEN, N a PE nerozlišují. Pro ty může být i tato diskuse užitečná.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #15 kdy: 20.02.2020, 17:12 » |
|
Jaký smysl má dnes (kdy může být 4 vodič nebo 5 vodič), argumentovat názvy dle již 24 let neplatné normy, navíc když se tehdy používal ve 3f rozvodu pouze 4 vodič? Já bych se na instalace vys..l a začal se opět věnovat strojům. Tam se pokud vím PEN nepoužíval nikdy. Tedy žádný nulovací vodič. Původní dotaz je ignorován a rozjeli jsme diskusi úplně jiným směrem. Asi je snadnější diskutovat o nulovém vodiči, než o přeznačování vodičů v kabelech.
Domnívám se že by si měl tazatel nejprve pročíst normu a pak vložit doplňující informace, spolu s položením konkrétních upřesňujících dotazů. Zatím jsem na svůj požadavek upřesnění nedostal žádnou odpověď. Do upřesnění se můžeme bavit pouze ve všeobecné a teoretické rovině. Možná rovnou řekněme že vodič N je brán jako pracovní.
|
|
|
|
|
|