Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Připojení do energetické sítě nn (nízkého napětí => Téma založeno: Martina Franclová 23.02.2024, 14:46



Název: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Martina Franclová 23.02.2024, 14:46
Máme s manželem restauraci, kde platíme velmi vysoké peníze za spotřebu elektrické energie. Situaci jsme se rozhodli řešit tak, že jsme prozatím na určité spotřebiče, o kterých si myslíme, že je spotřeba vysoká, nasadili chytré zásuvky, abychom byli schopni měřit alespoň orientačně spotřebu elektřiny.

Ročně platíme za elektřinu cca 300.000,-Kč.
Po orientační měření spotřeby jednotlivých spotřebičů jsme se ale dostali na částku 170.000,-Kč ročně. Včetně osvětlení atd. Nedovedeme si tedy vysvětlit, proč je spotřeba na elektroměru a na konečné faktuře tak to vysoká.

Udělali jsme i jednoduchý test, kdy jsme vypojilyi všechny spotřebiče ze zásuvky a sledovali, zda spotřeba na elektroměru stále nabíhá. Tímto jsme tady vyloučili, že by byl do naší sítě napojen někdo načerno. Vůbec nevíme, jak tuto situaci řešit vzhledem k tomu, že s tím nemáme vůbec zkušenosti. Byl byste prosím někdo ochotný nám poradit, jakou cestou se vydat a dopátrat se původu tak vysoké spotřeby?

Moderátor - Původní nesmysl zněl:"Nevysvětliteln ě vysoká spotřeba elektřiny v restauraci?".


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Milan Hudec 24.02.2024, 19:02
Začal bych sdělenim, kde že máte onu restauraci, třebas půjde nějaký hladový elektrikář kolem......


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Martina Franclová 24.02.2024, 23:51
Sídlíme v pražském Braníku.

Začal bych sdělenim, kde že máte onu restauraci, třebas půjde nějaký hladový elektrikář kolem......


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 25.02.2024, 09:54
150 km je pro mě docela daleko...

Chtělo by to vidět na místě.
Vzhledem k odběru by bylo dobré vědět jestli je to přímé nebo nepřímé měření, ve druhém případě jestli je správně nastavený "poměr" podle použitých měřicích transformátorů

Pak by mohlo být zajímavé nasadit tam analyzátor sítě (případně jen druhý elektroměr) a porovnat co naměří analyzátor a co fakturační elektroměr, ani chyba elektroměru se nedá vyloučit, i když častěji bývá problém "až za ním"


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Peter Munka 25.02.2024, 10:05
Zacal by som tym, ake tam mate spotrebice, ktore by som podozrieval z vysokej spotreby :
- mraznicky / chladnicky, najma ak je to vykachlickovan a miestnost s vlastnym vonkajsim kompresorom
- ohrev vody (bojler) ?
- friteza ?
- umyvacky riadu ?
- osvetlenie ? to zrejme nebude v zasuvke, teda tazko zmerate odber bez zasahu do instalacie

Dnes je mozne kupit modul do rozvadzaca, vyzera ako 1f alebo 3f istic rozmerovo a meria presne s vystupom na mobilnu apku / web stranku spotrebu, staci, ked vam to elektrikar prekabluje, aby prud napriklad toho osvetlenia siel cez merac. 3f verzia cena okolo 3000 CZK max plus praca (max hodina).


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Milan Hudec 25.02.2024, 15:22
Zde létají velká hausnumera, z mojí zkušenosti buď chyba měřáčků, odečtů, vyhodnocení... ..
Konzultace odborníkem osvětlí záhadu během chvilky, nebo naopak záhada jejíž vyřešení stojí pot i těch hooodně dobrých odborníků, z 90% se bude jednat o první variantu.


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Ivan Polínek 25.02.2024, 20:21
Nasadil bych na přívodu do restaurace 3-fázový WiFi smartmeter s  nepřímým měřením a na mobilu uvidíte aktuální situaci o odběru a spotřebě.


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Martina Franclová 26.02.2024, 19:42
,  děkuji za zprávu. Jakého odborníka máme v našem případě hledat? Normální elektrikář si s tím poradí? Koho a jakou službu poptávat?



Zde létají velká hausnumera, z mojí zkušenosti buď chyba měřáčků, odečtů, vyhodnocení... ..
Konzultace odborníkem osvětlí záhadu během chvilky, nebo naopak záhada jejíž vyřešení stojí pot i těch hooodně dobrých odborníků, z 90% se bude jednat o první variantu.



Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Jan Franěk 26.02.2024, 20:21
Nedaleko vás je jeden z velmi znalých kolegů. Zkuste kontaktovat Milana Karvánka, třeba najde čas a pomůže vám.

https://www.cesko-katalog.cz/firma/78798/karvanek-milan.html (https://www.cesko-katalog.cz/firma/78798/karvanek-milan.html)


Jinak i zde na www.elektrika. cz, byl seznam ověřených elektrikářů (rozuměj - ověřených že jsou opravdu elektrikáři )

https://elektrika.cz/adresar (https://elektrika.cz/adresar)


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 27.02.2024, 16:20
... Normální elektrikář si s tím poradí? ...

Záleží na tom, jak chcete postupovat.

Pokud chcete zkusit nasadit kontrolní podružné měření, ať již jako klasický elektroměr, nebo něco s přenosem do PC nebo chytrého mobilu, to by mohl trochu zkušenější elektrikář zvládnout.
Může se stát, že opravdu dojdete k nějakému rozporu mezi fakturačním a kontrolním měřením.
A můžete vyrazit za dodavatele energie se stížností.

Pokud najdete v okolí nějakého revizního technika, ten by měl dokázat kromě změření celkového odběru zkontrolovat i některé další věci...
A pokud by tam bylo naměřeno něco jiného, než co měří fakturační elektroměr od dodavatele energie, on takový papír s podpisem a  kulatým razítkem, protokol, kde je napsáno jakým kalibrovaným přístrojem to bylo naměřeno, má úplně jinou váhu než výsledek nějakého "hobby" měřidla


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Jan Franěk 27.02.2024, 18:03
Rozdíl mezi kalibrovaným přístrojem a hobby měřidlem, je téměř propastný co se týká chyb měření a tedy i co do přesnosti výstupních údajů ke srovnání. Nicméně pokud je spotřeba "neskutečná" mohla by postačovat i orientační měřidla k tomu, aby se zjistilo kudy tudy utíkají peníze.
Kolega Karvánek je revizní technik a především zkušený elektrikář, který bydlí nedaleko.

Nyní bych počkal koho se vám podaří k řešení vašeho problému sehnat a budeme rádi pokud se o své poznatky a případné řešení s námi podělíte.

PS: jestli se nepletu, ten samý dotaz jste vznesla na Faceboku a minimálně jeden z kolegů se vám ozval. I v tomto případě budeme rádi za zpětnou vazbu.


Název: Re: Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?
Přispěvatel: Emanuel Kocián 05.03.2024, 23:14
35-40 MWh za rok (to odhaduji podle těch 300 tisíc Kč) není na restauraci žádná extra spotřeba. Ale určitě by stálo za to, se pokusit o nějaké úspory, kde je spotřeba, je i větší či menší potenciál k úsporám.
Za mě bych v prvé řadě doporučoval zvážit, zda je optimálně vybráno mezi C02d a C03d sazbou, a zda není zbytečně vysoký jistič (zvláště u C03d).
V druhé řadě jakým způsobem je řešena příprava TUV. U restauračky si dokážu představit, že by se tam vyplatil i nějaký pársetlitrový bojler s tepelným čerpadlem, které by mohlo teplo brát např. rovnou z místnosti, kde se skladuje např. zelenina, potraviny, sudy s pivem - takže by to současně ohřívalo vodu a fungovalo i jako taková polochladnička . Pokud je TUV ohřívána přímo elektřinou, tak přejít na ohřev plynem (a nebo to TČ).
Osvětlení je předpokládám úsporné, tj. LED - už jsem dlouho nepotkal žádnou restauraci, kde by ještě svítili normálními žárovkami, nebo klasickými úsporkami, na tom šetří obvykle každý.
Vaření předpokládám probíhá na plynu - el. indukce by se nejspíše brzy odrovnala, ono ani to "indukční" nádobí moc dlouho nevydrží turbo přístup, vyboulí se a odtrhnou dna.
V restauraci je předpokládám i nějaká ventilace - úsporně řešená ventilace (nemusí vždy běžet naplno) může taky něco ušetřit.
Pak je možnost předehřevu vody pro myčku nádobí zemním plynem, popř. rekuperace odpadního tepla přes nějaký výměník pro předehřev.

Takže:
Optimalizace plateb za EE
Náhrada EE (za TČ, plyn)
Nastavení provozních procesů (chod pouze v provozních hodinách, přepínání do stand-by)
Větrání, ventilace (automatická regulace, rekuperace tepla)
Myčky (myčky s rekuperací tepla nebo s předehřevem plynem)
Výběr a koordinace en. zdrojů (snížení typů a počtu zdrojů, využití odpadního tepla, předehřevy úspornějším zdrojem tepla)