JardaN
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 27.05.2008, 14:38 » |
|
Problém: částečně /na 70% jsem provedl rekonstrukci el. sítě v paneláku (do mědi) bohužel těch 30% muselo zůstat, vzdálené zásuvky a světlo v panelu, v hliníku , vše mi funguje nic méně na chodbě mi zůstal (nyní) nepotřebný vodič Alu který je kdesi spojen a tudíž pod napětím, nic méně nyní ho nepotřebuji, co stím? Zaizolovat a zalít betonem?
|
|
|
|
|
|
|
|
Radek Kroutil
OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
|
« Odpověď #4 kdy: 27.05.2008, 16:40 » |
|
Rozvaděč máte na svojí chodbě a ne na společné,ne? Pokud ten kabel je taky ve Vašem bytě, tak postupně shazujte jističe a zjistíte o jaký okruh se jedná. Pokud je to zásuvkový, tak ho ukončete v panelové krabičce se zásuvkou. Těch není nikdy dost... A zásuvky se v panelákách skoro vždy smyčkovaly, tak to by jste druhý konec měl najít. A pokud je to světelný okruh a v podlaze, tak se zeptejte sousedů pod Vámi, zda jim vše funguje, neboť světla se tahali v podlahách horních bytů
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
JardaN
|
|
« Odpověď #6 kdy: 28.05.2008, 13:21 » |
|
váš návrh, náhled byl nejpřesnější proto jej využiji pro další komentář: ano je to na mé chodbě, v mém bytě, nikoliv na chodbě společných prostor(tam by mi byl ukradenej), jedná se o světlo-světelný okruh, který je do rozvodnice zapojen jedním Ayky vodičem na 1 jistič.. bohužel po rekonstrukci tento kabel(světlo) zůstalo trčet uprostřed chodby ze země, nemám se koho optat, jsem v přízemí. Rozvaděč máte na svojí chodbě a ne na společné,ne? Pokud ten kabel je taky ve Vašem bytě, tak postupně shazujte jističe a zjistíte o jaký okruh se jedná. Pokud je to zásuvkový, tak ho ukončete v panelové krabičce se zásuvkou. Těch není nikdy dost... A zásuvky se v panelákách skoro vždy smyčkovaly, tak to by jste druhý konec měl najít. A pokud je to světelný okruh a v podlaze, tak se zeptejte sousedů pod Vámi, zda jim vše funguje, neboť světla se tahali v podlahách horních bytů
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #7 kdy: 28.05.2008, 21:11 » |
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #8 kdy: 28.05.2008, 21:22 » |
|
jedná se o světlo-světelný okruh, který je do rozvodnice zapojen jedním Ayky vodičem na 1 jistič.. bohužel po rekonstrukci tento kabel(světlo) zůstalo trčet uprostřed chodby ze země, nemám se koho optat, jsem v přízemí.
Tak nějak postrádám informaci kde se tam ten vodič vzal a kde byl napojen před rekonstrukcí? Přece se tam nenarodil když je napojen z vašeho rozvaděče tak musel k něčemu být ?? .
|
|
|
|
JardaN
|
|
« Odpověď #9 kdy: 28.05.2008, 21:33 » |
|
ironie vám nechybí, nicméně okolnosti neznáte, tudíž bych kvalitu rekonstrukce nehodnotil..., větou "Inu dobrá rekonstrukce" jste mi opravdu moc neporadil...
|
|
|
|
JardaN
|
|
« Odpověď #10 kdy: 28.05.2008, 21:37 » |
|
doplním: před rekonstrukcí byly na tomto okruhu(jističi)-vodiči veškerá světla, aktuálně zůstala některá potřebná světla, nicméně problematické světlo, které nepotřebuji - změnila se topologie místností(velikosti atd) nyní překáží uprostřed vzniklé chodby... Tak nějak postrádám informaci kde se tam ten vodič vzal a kde byl napojen před rekonstrukcí? Přece se tam nenarodil když je napojen z vašeho rozvaděče tak musel k něčemu být ?? .
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #11 kdy: 28.05.2008, 21:50 » |
|
doplním: před rekonstrukcí byly na tomto okruhu(jističi)-vodiči veškerá světla, aktuálně zůstala některá potřebná světla, nicméně problematické světlo, které nepotřebuji - změnila se topologie místností(velikosti atd) nyní překáží uprostřed vzniklé chodby...
Sice si nějak nedovedu představit jak se v paneláku dostal přívod od světla které je na stropě do podlahy ale budiž, moc paneláků jsem v životě neviděl a to co jsem viděl mě přesvědčilo že mám tvrdit že se elektriky bojím a že jí nerozumím. Teď už jen zbývá najít kde se ten vodič dá odpojit, někdy bývají ve stěnách pod omítkou krabice. Půjčil bych si lepší detektor a zkusil bych vypátrat kudy vede. Předpokládám že nejste úplný laik protože tohle už je většinou práce opravdu pro elektrikáře, zvlášť v paneláku. Zalít betonem vodič pod napětím v podlaze na vlastní chodbě není dobrý nápad z hlediska bezpečnosti, žádná izolace není stoprocentní a navěky.
|
|
|
|
JardaN
|
|
« Odpověď #12 kdy: 28.05.2008, 22:01 » |
|
Bohužel, též nechápu jak a hlavně proč pokaždé jinak, jsou v bytě taženy alu kabely(byly taženy) a už vůbec nechápu proč jsou zalité, tzn že (můj případ) prostě zírám na kus drátu který prostě trčí a je natvrdo zabetónován... nějakou hledačkou jsem to již zkoušel ale armatury v betonu, to je peklo a velký protivník. Ještě mě napadlo (není to sice košér) ale udělat z toho (vyfrézovat žlab) "rezervní" zásuvku (kterou bych nepoužíval) = jen abych se elegantněji zbavil problému a i to hezky vypadalo? Sice si nějak nedovedu představit jak se v paneláku dostal přívod od světla které je na stropě do podlahy ale budiž, moc paneláků jsem v životě neviděl a to co jsem viděl mě přesvědčilo že mám tvrdit že se elektriky bojím a že jí nerozumím. Teď už jen zbývá najít kde se ten vodič dá odpojit, někdy bývají ve stěnách pod omítkou krabice. Půjčil bych si lepší detektor a zkusil bych vypátrat kudy vede. Předpokládám že nejste úplný laik protože tohle už je většinou práce opravdu pro elektrikáře, zvlášť v paneláku. Zalít betonem vodič pod napětím v podlaze na vlastní chodbě není dobrý nápad z hlediska bezpečnosti, žádná izolace není stoprocentní a navěky.
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #13 kdy: 28.05.2008, 22:18 » |
|
ironie vám nechybí, nicméně okolnosti neznáte, tudíž bych kvalitu rekonstrukce nehodnotil..., větou "Inu dobrá rekonstrukce" jste mi opravdu moc neporadil...
Omlouvám se, jsem již takový. Prostě jako profesionální elektrikář jen nedovedu pochopit proč si lidé dobrovolně plichtí své příbytky bez koncepčně a neprofesionáln ě a to nejen v oboru elektro. Ano dovedu si představit, že se po posunutí příček mohla původně světelná karbice najednou ocitnout uprostřed místnosti. Nedovedu ale pochopit, proč spolu se zednickými pracemi nebyla koordinována i elektroinstala ce (profi elektrikář by měl být schopen začátek nepotřebného vedení najít a odpojit). Pokud za to může elektrikář, je to lempl a zaslouží vyhodit bez mzdy. Pokud za to může antikoncepce "pana majitele", zcela škodolibě přiznávám, že mi ho vůbec není líto. Každý jsme za své činy zodpovědní.
|
|
|
|
JardaN
|
|
« Odpověď #14 kdy: 28.05.2008, 22:28 » |
|
váš text je bezesporu opět zajímavý, nic méně radu jsem v něm nenašel. Avšak zaujal mě úsek "elektrikář by měl být schopen začátek nepotřebného vedení najít a odpojit" ----to je přesně úkon, který (když jsou vodiče) zality v betonu a nikdo neví(ani správce objektu) kudy jsou taženy a kde se event. spojují atd se velmi špatně řeší... =můj aktuální problém, najít odpojit a pokud nenajdu co stím? Omlouvám se, jsem již takový. Prostě jako profesionální elektrikář jen nedovedu pochopit proč si lidé dobrovolně plichtí své příbytky bez koncepčně a neprofesionáln ě a to nejen v oboru elektro. Ano dovedu si představit, že se po posunutí příček mohla původně světelná karbice najednou ocitnout uprostřed místnosti. Nedovedu ale pochopit, proč spolu se zednickými pracemi nebyla koordinována i elektroinstala ce (profi elektrikář by měl být schopen začátek nepotřebného vedení najít a odpojit). Pokud za to může elektrikář, je to lempl a zaslouží vyhodit bez mzdy. Pokud za to může antikoncepce "pana majitele", zcela škodolibě přiznávám, že mi ho vůbec není líto. Každý jsme za své činy zodpovědní.
|
|
|
|
|
|
JardaN
|
|
« Odpověď #17 kdy: 28.05.2008, 22:54 » |
|
1. ano i ne, obchodní branže 2. pamětník nejsem, paneláky jsem nestavěl 3. léta praxe též nemám, ale pracuji na tom Pane, a jste elektrikář? 1. každé vedení má někde začátek (v rozvodnici nebo v krabici) 2. všechny paneláky se tahaly podobným způsobem (pamětníci tuší jak) 3. silnoproudé rozvody, dělané elektrikáři mají podobné zákonitosti a principy, dá se tedy o Vaší instalaci předpokládat jak může být vedena (léta praxe v oboru)
|
|
|
|