Název: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Jaroslav Hasala 01.09.2014, 08:51 Měly by být podle vašeho názoru spotřebiče v průmyslových kuchyních připojeny přes proudové chrániče?
Zejména mám na mysli velké tepelné spotřebiče. V projektech to bývá různě - někdy je to bez chráničů, někdy jsou zase použité chrániče 0,1A nebo 0,3A. Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Jiří Schwarz 01.09.2014, 10:59 Asi nebudeme řešit spotřebiče připojené přes zásuvky.
U pevně připojených spotřebičů bych vycházel z toho, že prostředí bude vzhledem k předpokládaným VV možné považovat za zvlášť nebezpečné, takže 2 opatření. Automatické odpojení od zdroje + doplňkové pospojování bych bral jako vyhovující řešení Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: František Šohajda 01.09.2014, 11:37 Znám kuchyni v nemocnici (celkem velkou) a všechno přes FI , většinou 30mA....
sem tam to vyskočí (třeba jednou za 3 měsíce) ale jinak drží! Dělal jsem tam revizi a napočítal asi 92 ks chráničů na všechno....... PS: Podle normy by měla mít průmyslová kuchyně STOP tlačítko...... Některé kuchyně jsou úplně bez tohoto tlačítka a revize výchozí bez závad?? Název: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Zdeněk Mazač 01.09.2014, 22:47 Kuchyně v mém rajonu všechny přes FI 30mA, výjimečně na některém okruhu 100mA a bez problémů. Spíše chybí doplňkové pospojování.
A STOP tlačítka všude ale po aktivaci se vypne nejen zařízení, ale i osvětlení kuchyně.....a má to výchozí revizi Dokonce jsem objevil v průmyslové kuchyni FI zapojený tak, aby nepadal, takže tento FI vlastně vytvářel jen dojem ochrany :-X dokonce na to byla revize a na můj dotaz jak byla udělána mi bylo sděleno, že revize se týkala jen připojovacího kabelu kuchyňského stroje......el ektrikář přidával do rozvaděče jištění, FI, instaloval kabela připojoval zařízení...... .. Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 01.09.2014, 23:16 Taky je používám. Po zkušenostech, kdy se stoly pospojují, a za měsíc se někdo rozhodne, že by bylo vhodnější jinak..... a pospojením už se neobtěžuje.... Nezaznamenal jsem nikde problém s funkční spolehlivostí. ..
Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Daniel Hudzík 02.09.2014, 06:11 Osobne vidim radsej chranic ako prerusene pospojovanie, lebo nejaky udrzbar presuval zariadenie pri maloveni a podobne a nechcelo sa mi to naspat pripajat. Zazil som s kuchyni jedneho kupelneho domu. Vsetky vodice pospajania vzorne zatocene a odpojene od zariadeni aj pracovnych stolov miestnym udrzbarom so slovami, ze kto by sa s tym s***.
Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 02.09.2014, 10:06 Když člověk chodí na pravidelná revize do starších kuchyní, tak debata o proudovém chrániči zní, rozhodně ANO. Na pevně připojený sporák netřeba 30mA, klidně i 500mA. Je to ale úplně jiný stupeň bezpečnosti. "Obyčejné odpojení" totiž předpokládá 100% galvanický a vodivý zkrat na kostru při poruše. To se může dít např. při spálení tělesa, apod. Může ale být i spousta poruch typu vypadený drátek, nabouchlý kryt, prodřená izolace, apod.. Tady je fičko zcela namístě.
Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních? Přispěvatel: Martin Škopek 02.09.2014, 10:15 Postřeh z energetických auditů: troufnu si tvrdit, že určitě na více jak 75 % nových či rekonstruovaný ch školních kuchyních proudové chrániče jsou.
|