Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty => Téma založeno: jakamarus 16.02.2011, 17:25



Název: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: jakamarus 16.02.2011, 17:25
Původní tázací věta podle neadrtálska zněla: Vnější vlivy v pekárně?


Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Jedná se o halu s linkami na míchání těsta, tvarování a nakonec pec na pečivo. Žádná voda ani zvýšená prašnost či extremní horko.
Strojní linky jsou dodány jako celek a krytí el. zařízení je zdá se většinou IP40 (na štítcích není uvedeno).
Je nutno mít pro takovou halu zpracován protoko stanovení vnějších vlivů, určení prostředí, když je zřejmě normální ?


Název: Re: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 17.02.2011, 12:24
Nevím sice jaká je to pec, ale myslím, že by tam okolo mohl být klidně i vliv AA6,  tj. +5 až +60°C a to je už prostor nebezpečný.
Nebo je to pícka, ala dnešní supermarket?
Totéž prostor sypání mouky může být plný prachu...
Jedná se o halu s linkami na míchání těsta, tvarování a nakonec pec na pečivo....
Ani na tohle není projekt?


Název: Re: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: Pavel Horský 18.02.2011, 09:13
K projektové dokumentaci u výrobní haly musí být stanoveny vnější vlivy v každém případě, stejně tak, jako musí být objekt zařazen do třídy LPS.


Název: Re: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: Radek Kroutil 18.02.2011, 09:59
Jenom otázka: není to zadání na střední škole? Kamarád dělal nástavbu (maturitu) a měl domácí úkol vytvořit projektovou dokumentaci malé pekárny. Vím to, protože jsem mu to kontroloval a vyškrtával
Protokol o určení vlivů musí být. Máte tam přece sklady s moukou a pečícíma směsma. Pak se to někde míchá a při násypu to práší. A mouka je výbušná směs. Potom nad pecí asi není jenom teplota okolí...
Ale bohužel, už si to nepamatuji. Ale přikláním se k AA6


Název: Re: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: Pavel Horský 18.02.2011, 10:09
Protokol samozřejmě není jen o napsání AA6 (Radku, v pohodě, tím nemířím na to co jsi napsal). K protokolu je potřeba požární zpráva a pro jeho vytvoření je zapotřebí tuším min. tříčlenná komise složená  z předsedy (hlavní projektant) a dalších účastníků (majitel objektu, požární technik, projektant elektro, stavební technik atd.)

V každém případě....... .souhlasím s tím, co píše kolega Kroutil


Název: Re: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: František Šohajda 18.02.2011, 10:45
Určení VV bývá /musí být/ týmová práce......tad y to platí na 100%. ;)
Jeden /třeba elektrikář projektant/ tady moc nezmůže.....!


Název: Re: Jaké jsou obvykle určeny vnější vlivy v pekárně?
Přispěvatel: Kamil Novák 18.02.2011, 10:46
...K protokolu je potřeba požární zpráva a pro jeho vytvoření je zapotřebí tuším min. tříčlenná komise složená  z předsedy (hlavní projektant) a dalších účastníků (majitel objektu, požární technik, projektant elektro, stavební technik atd.)

Jen pro upřesnění - nemá být předsedou komise spíš investor nebo budoucí provozovatel? Ten přeci nejlíp ví CO chce v objektu provozovat.
A ti ostatní (projektant, technolog, bezpečák) jsou členy komise, kteří navrhnou JAK to má vypadat?

Pozn. Před časem jsem děla revizi ve výrobně lahůdek (saláty, chlebíčky, aspiky, udírna salámů...  (beach)). Vzhledem k hygienickým požadavkům musí být skoro všechny procesy prováděny v uzavřených prostorech (vše co nejvíce zakrytováno, vstupní část "linky" odsávána, násypky na sypké hmoty hermeticky zakryté, voda a jiné kapaliny se přivádějí a vypouští uzavřeným potrubím...).
Z tohoto důvodu tam byly určeny VV v okolí "linky" jako normální.

VV uvnitř "linky" byly nejrůznější AD, ale to určil v dokumentaci dodavatel technologie a tím se tudíž projektant nezabýval.