Miloslav Milota
|
|
« kdy: 29.05.2012, 23:06 » |
|
Při opravě vlhké omítky se objevilo devět kabelů, které vedou těsně vedle sebe cca 2 metry. Je to vedení bojleru, el.sporáku, světel a zásuvek.
Je to v pořádku, nebo mají mít kabely kolem sebe trochu prostoru nebo mají být nějak odděleny?
|
|
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #3 kdy: 30.05.2012, 07:43 » |
|
Ono to někdy ani jinak nejde, hlavně v blízkosti rozvaděče, než se kabely rozeběhnou po budově. U bytů a RD jsem nikdy nezaznamenal problém, tam bývá soudobost nízká, pokud se náhodou jeden kabel oteplí, jiné jsou zase bez zátěže, horší to bývá u živností a v průmyslu.
|
|
|
|
Miloslav Milota
|
|
« Odpověď #4 kdy: 02.06.2012, 11:54 » |
|
Jediné, co se mi podařilo jako úplnému neznalci věci zjistit je, že kabely jsou měděné podomítkové, bojler a sporák je jištěný16 A, zásuvky 16 A, světla 1O A. Hlavní jistič je 3x20 A. Kabely se těsně dotýkají vedle sebe i nad sebou, místama se i kříží. Najednou běží bojler, vařiče i trouba, pračka, myčka a také rychlovarná konvice na kafíčko.
|
|
|
|
raj
|
|
« Odpověď #5 kdy: 02.06.2012, 13:46 » |
|
Jediné, co se mi podařilo jako úplnému neznalci věci zjistit je, že kabely jsou měděné podomítkové, bojler a sporák je jištěný16 A, zásuvky 16 A, světla 1O A. Hlavní jistič je 3x20 A. Kabely se těsně dotýkají vedle sebe i nad sebou, místama se i kříží. Najednou běží bojler, vařiče i trouba, pračka, myčka a také rychlovarná konvice na kafíčko.
A něco na instalaci nefunguje? Jestli je vše v pořádku, nechte je pěkně dál uloženy pod omítkou. Tam jim je nejlépe.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #6 kdy: 02.06.2012, 14:15 » |
|
Nevadí, pokud jsou podle normy zatížené v seskupení !! Běžně se to dělá, že se do jedné větší drážky dá 10-20 kabelů.....i na desítky metrů souběžně.....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #7 kdy: 03.06.2012, 18:08 » |
|
Nevadí, pokud jsou podle normy zatížené v seskupení ! Běžně se to dělá, že se do jedné větší drážky dá 10-20 kabelů.....i na desítky metrů souběžně..... Pak je možné zkusit se na to podívat pomocí nějakého SW, běžně dostupný je Sichr Ale aby z toho vypadly seriozní výsledky, musí se zadat maximálně seriozní a pravdivé údaje o zkoumané instalaci... Jinak je to škoda času a práce... Faktem je, že když se např. do podparapetního kanálu nacpe pořádný svazek kabelů, Sichr tlačí jištění pěkně dolů...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #8 kdy: 03.06.2012, 18:18 » |
|
Faktem je, že když se např. do podparapetního kanálu nacpe pořádný svazek kabelů, Sichr tlačí jištění pěkně dolů... To bude tím, že kanál bude hůře ochlazován, jako třeba celý svazek v celistvé omítce..... Jak jsem se díval i projektanti nijak neřeší takové seskupení kabelů.... Třeba nedávno se mi stalo, že nacpali do nehořlavé lišty umístěné v pod nehořlavými SDK stropy , bez vzduchu který něco ochlazuje, svazek kabelů pro zásuvky cca 10x 2,5 nehořláky kabely..... Nikdo to ani výpočtem neověřil !! Byl asi kladen důraz na perfektní nehořlavost (3x jištěný) , ale proudové zetížení ne !
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Miloslav Milota
|
|
« Odpověď #10 kdy: 03.06.2012, 18:56 » |
|
Instalace funguje, není žádný problém. Dost jsem byl překvapený, když jsem to viděl. Spadlou omítku nechám opravit a dál budu žít klidným životem. Moc vám všem .
|
|
|
|
Ján Garaj
|
|
« Odpověď #11 kdy: 03.06.2012, 19:02 » |
|
Skôr, ako dáte opraviť odpadnutú omietku sa pokúste zistiť prečo bola zavlhnutá, aby vám znova neodpadla alebo, aby vlhkosť nezačala niečo horšieho, plesnivieť a pod.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #12 kdy: 04.06.2012, 07:15 » |
|
V RD, bytech a podobných instalacích se obvykle souběhy vedení nijak zvlášť neřeší, zejména pokud je vedení uloženo pod omítkou. Jak psali kolegové, u těchto instalací je poměrně nízká soudobost, která je navíc omezená jističem před elektroměrem. Naprosto jiná situace je u jiných instalací, např. v průmyslu, v prodejnách a podobných instalacích, zejména pokud je použitý systém s jedním rozvaděčem a kabely jsou uložené např. ve žlabech MARS (tedy těsně na sobě). Zde může velmi lehce dojít k nebezpečným stavům. Ovšem nemám pocit, že by se konkrétně s tímto většina projektantů nějak zvlášť zabývala.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|