Václav Crha
|
|
« kdy: 06.02.2017, 18:36 » |
|
Může špatně dotažený nulák modrý, pracovní vodič na svorkovnici sporáku se čtyřmi indukčními plotnami způsobit přepětí, které odpálí indukční modul u dvou ploten? Plotny nebyly dosud použity, pouze trouba. Sporák je nový, používaný cca dva měsíce. Připojení provedl elektrikář. Přívodní kabel je pětižilový.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #1 kdy: 06.02.2017, 19:48 » |
|
Nedotažený vodič N (častěji ale rovnou vodič PEN), bývá častým problémem a ano, může způsobit poškození elektroniky. Osobně jsem řešil vekou škodu po upadlém N vodiči v rozvaděči, kdy odešlo 11 spotřebičů během cca 20 minut. Nicméně za poslední cca 2 roky pamatuji minimálně na dva sporáky, které fungovali cca 14-30 dní a poté měli nějaký problém. Osobně jsem je kontroloval a nenašel žádný problém na přívodech, v zapojení ani měřením. Přesto po cca dalším měsíci se problém opakoval. Prozatím (po druhé záručné opravě) fungují dál, jeden cca 1.5 roku a druhý cca 1/2 roku. Další varná deska na svou druhou opravu ještě čeká. Řešeno a měřeno před cca 14 dny. Tady vidím problém někde jinde, ale i zde to na zákazníka zkoušeli a jen díky tomu že jsem velmi opatrný a ihned po vzniku problému jsem se jel přesvědčit o stavu a případných problémech, byly opravy řešeny reklamací, tedy zdarma. Před časem poškozené zdroje ve svítidlech, myčku a další "drobnosti", po uhoření vodiče N v rozvaděči. například viz odkaz https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1491058241196843&id=100008780446738
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #8 kdy: 08.02.2017, 17:45 » |
|
Špatně utažený má sice nějaký kontakt, ale hřeje se a jiskří až se kontakt přeruší úplně alespoň krátkodobě a to stačí, To ano, souhlasím ale ne v řádech dní ale v řádech měsíců!! Za dva měsíce se mě to zdá být brzy.... Plotny ,jak píše tazatel nebyli doposud použity...takž e jsou to dny...
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #11 kdy: 09.02.2017, 14:22 » |
|
Já nikoliv. .....
Souhlasím. Taky jsem potkal až překvapivě mnoho odpálených sporáků a především indukčních desek, právě po zásahu elektrikáře, který "nepotřeboval návod". Sám si vždy důkladně prostuduji doporučené zapojení, abych se nezařadil mezi ně. A to by jste koukali mé zděšení a nejistotu, když mi volali že indukční deska nefunguje. Okamžitě revizní měřák, nářadí a na kontrolu. Naštěstí to bylo vždy "uvnitř" elektroniky a zapojení včetně sítě v pořádku. Posledně jsem volal že už jedu a nechal zapnout v domě cca 12kw v přímotopech, kvůli jistějšímu měření impedance. Naštěstí opět problém pouze v "plotýnkách".
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #12 kdy: 09.02.2017, 15:27 » |
|
Zapojování sporáku nebyla nikdy moje parketa, ale občas se tomu člověk nevyhne. A díky právě Elektrice při posledním zapojování před vánoci v rodině jsem mnohokrát prostudoval návod a ještě jsem si to nakreslil a zkoumal, jestli to není špatný překlad. Opravdu výrobci mají svůj segment celý svět a musí to být universální.
Pokud bych to musel více zapojovat, nebo servisovat, tak určitě bych měl manuál svůj vlastní na všechny typy a výrobce. Všechna rizika zde již byly popsány a je to na celý seriál.
Ale znovu a znovu chci poděkovat všem, kteří přispívají i těmi zkušenostmi, kde něco odpráskli. Často sporáky mají velký výkon a elektrika v bytě s tím nepočítala. A tak je často celá cesta od přípojky poddimenzovaná ......a je jen otázka času, kdy se co upálí. A scházející nulák ( ale i špatný spoj) u sporáku je katastrofa.
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|