Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
|
|
« kdy: 05.08.2023, 08:02 » |
|
eGra: Energetická osvěta provozovatelům fotovoltaickýc h elektráren #1 Svět se za fotovoltaickým i panely honí na všech možných místech. Hlavním motorem, hned po dotacích, je představa energetické soběstačnosti nebo snadná, pasiví tvorba zisku. Na základě čeho se vlastně soukromí investoři malých fotovoltaickýc h elektráren rozhodují? Do jaké míry jsou pod vlivem emotivních nabídek marketingu a co skutečně ví o trhu s elektrickou energií? S Jarobírem Klabanem jsme otevřeli téma základní energetické gramotnosti. Jak některé části této problematiky vnímá dodavatel řídících systémů? Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? eGra: Co provozovatelé FVE o svých investicích neví?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #1 kdy: 06.08.2023, 22:02 » |
|
Investoři toho neví! Byl jsem u souseda o dvě ulice dál, když byl u něj nabízeč fotovoltaiky. Pozorně jsem poslouchal a z toho recitátu úžasností byl kamarád tak zvlhlej, že to málem hned objednal. Zaplatíte tolik, tolik dostanete na dotacích, ušetříte, osvobodíte se, jistota, štěstí. Když jsem ho upozornil, že musí nejdřív spravit střechu, že nemá hromosvod a elektroinstala ce by si už zasloužila měď a TN-C-S, tak se uklidnil.
Zkusil jsem na dotyčného prodejce malý test z násobilky a základních fyzikálních zákonu. Neprošel. Tak co by jako lidi měli vědět? Hlavní argumenty jsou dotace, jistota a úspora. A už neřeší co je to bude stát celkem.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #2 kdy: 07.08.2023, 08:56 » |
|
Mezi lidmi panuje všeobecná neznalost a jejich svobodná rozhodnutí jsou deformována mediální masáží a nereálnými sliby těch co nahánějí a loví klienty. Kdyby se trh vyvíjel svobodně a bez nejrůznějších pobídek a dotací, instalovalo by se tam, kde to dává smysl. Podstatně by se snížil počet fušerkých projektů a neprofesionáln ích realizací. Ekonomická naivita klientů má kořeny v nulové zkušenosti a neexistujícím povědomí o energetice a možným budoucím vývojem. Chybějící technické povědomí to samé, instalace FVE nejde srovnávat s instalací elektrického sporáku do kuchyně. Když si dnes jde zákazník koupit auto, většinou tuší, že bude platit pojistku, palivo , servis, přezouvání gum, parkovné, dálniční známku atd. Lákavé je schema, kdy zhotovitel vyřídí dotace, připojení k síti i revizi. Když občas vidím co je namontováno na střechách...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #4 kdy: 07.08.2023, 16:15 » |
|
Z toho co jsem prozatím viděl, jsem byl fakt naštvanej. Byl bych docela zlej a nedovolil bych uvést do provozu minimálně 8 z 10 instalovaných FVE. Ale revize jsem v těch místech (bohužel/bohudík) neprováděl. Dle mého je alespoň částečným řešením, pozvat svého revizáka na prohlídku FVE. Alespoň část prasáren by byla zachráněna Je potřeba si uvědomit, že obchodník na lidi vytasí mnoho čísel a parametrům které jim nic neříkají. Nezbývá než věřit pohádkám a grafům. TO, že je realita jiná je dáno vysokou poptávkou a nedostatkem odborníků. Ze 6ti firem co mi dělali doma nabídku na FVE, mne dokázal přesvědčit pouze jeden z nich. Byl odborně připraven ( na rozdíl od jiných), včetně "divadla" okolo měření stínů a další parametrů, se kterými se jiní nezdržovali. Přesvědčil i skeptika v mé osobě, že je tím koho si troufnu pustit na svou střechu.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #5 kdy: 07.08.2023, 16:48 » |
|
Co provozovatelé FVE o svých investicích neví? Třeba to, jaká je reálná hodnota díla a jak podstatná část dotací přijde vniveč, resp. nenažrané firmě, která vyřizuje administrativu . Dle mého je alespoň částečným řešením, pozvat svého revizáka na prohlídku FVE. Alespoň část prasáren by byla zachráněna Vznešená idea, ovšem neznám v okolí nikoho, kdo by měl svého revizáka a prodavači panýlků umí vystupovat velmi suverénně a přesvědčivě. Že pak v reálu banda úkáček při montáži panelů poničí novou plechovou střechu, neznají základy ukládání vodičů, ochrany před bleskem, řemeslné kultury vůbec, to se majitel takové opičárny dozví, až když už je pozdě a rychlokvašná firma přejmenovaná, v jiném kraji, nebo v dobře zahraném krachu. Nebýt nesmyslné administrativy okolo montáží, aby si mohl zákazník pozvat kteréhokoliv elektrikáře, vzniklo by alespoň nějaké konkurenční prostředí a možná by se i zvýšila kvalita montáže, protože zatím jsem narazil na jedinou firmu, kde byl po celou dobu montáže, přítomen člověk s kvalifikací.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Juraj Rojko
|
|
« Odpověď #6 kdy: 07.08.2023, 17:50 » |
|
Nebýt nesmyslné administrativy okolo montáží, aby si mohl zákazník pozvat kteréhokoliv elektrikáře...
Pokud mě při stavbě vlastní FVE něco překvapilo, tak to, jak jednoduchá je kolem toho administrativa . Zvládne to každý, kdo se ve škole naučil číst a psát. Poprvé snad trochu komplikovanějš í na zorientování, ale pokud to proberete s někým kdo si tím už prošel, tak časová náročnost je minimální. A pokud je o potřebnou "kvalifikaci", tak tu v současnosti může získat jakýkoli elektrikář i za jeden den a to i zadarmo. (To neplatí pro znalosti, ale to je jiné téma.)
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
|
|
« Odpověď #11 kdy: 31.08.2023, 08:02 » |
|
eGra: Podle čeho se investoři FVE rozhodují a co často netuší #2 Sníte o tom, stát se energeticky soběstačnými díky fotovoltaice? Pozor, abyste se nestali obětí energetických mýtů! Než se vrhnete po dotacích, zjistěte, proč mít doma příliš mnoho 'chytrých' zařízení, nemusí znamenat skutečnou inteligenci. A to i přesto, že slova obchodníků mohou být ohromující, nebývá v mnoha případech vyřčeno vše. Nad tím se krátce zamýšlí Jaromír Klaban v rozhovoru o častých mylných domněnkách při investicích do fotovoltaickýc h systémů ... Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde! Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci? eGra: Podle čeho se investoři FVE rozhodují a co často netuší #2
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
Hynek Havliš
Automatizace
|
|
« Odpověď #15 kdy: 01.09.2023, 09:31 » |
|
U "domácích" FVE bych ještě doplnil následující, co se obvykle neříká nahlas:
- publikované doby návratnosti jsou podle mého názoru a zkušeností často slušně řečeno velmi optimistické - předpokládají se nulové servisní náklady (logika postavte si FVE->zaplatíte 200 000 CZK->Ročně ušetříte 30 000->za 6,5 roku jste "v plusu" a na věčné časy vyděláváte) - nemluví se o tom, že až se fotovolatika finančně vrátí (což může být například za 10 let, i dříve, i později), budete vlastníkem 10 let starých panelů (pokles výkonu), 10 let starého střídače (jakou má životnost?) a baterie, která má za sebou tisíce cyklů (jakou má životnost a kapacitu?). Samozřemě části jako kabelové trasy a dobře udělané konstrukce budou po 10 letech v pořádku, ale co uděláte, když ve stringu odejde 1 panel? Ten samý nekoupíte a sériové, nedej Bože parelelní řazení různých zdrojů není žádná hitparáda (nemusí sedět ani rozměry). - a až začne FVE opravdu přibývat, nutně se budou muset nějak zdanit, přímo nebo nepřímo nebo nějakou úplnou oklikou (zejména nutnost vybírat daně a udržovat přenosovou soustavu).
Nicméně sám jsem si menší FVE ze studijích důvodů postavil a je to pro technika fajn hračka, která se asi časem zaplatí.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #16 kdy: 01.09.2023, 10:03 » |
|
... postavte si FVE->zaplatíte 200 000 CZK-...
Trochu jsem zbrzdil nadšení jednoho zájemce, měl jen o něco vyšší nabídku, která ho nadchla... Pak jsem mu naznačil, že by z té jeho parodie na hromosvod měl nechat udělat pořádný hromosvod, k tomu nějaké úpravy elektroinstala ce, přepěťové ochrany... A skoro jsme se přiblížili "s vedlejšími náklady" té první sumě... A už to tak nadšeně nevnímal
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|