Radek Paos
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« kdy: 15.11.2018, 18:51 » |
|
Vím, že odpověď na moji otázku podle pravidel by mělo být "uzemnit do rozvaděče ZZ vodičem nejméně 4mm2". Ale: pokud je datový rozvaděč v místnosti, odkud se prostě rozumně přivést uzemnění nedá, v rozvaděči jsou prvky jako switche a počítače napájené ze spínaných zdrojů (a tedy na kostře rozvaděče skrz některé kovové prvky uzemnění již je), co s tím?
Použít ZZ ze zásuvky na kostru rozvaděče jako alespoň jakousi jistotu nebo se na to vykašlat, co bude lepší? Případně pospojovat všechny použité prvky a vykašlat se jen na samotný rack? Jde mi v tomto případě o reálná rizika:(, přičemž třeba dotyk pracovního vodiče 230V přímo na kostru rozvaděče s vysokou pravděpodobnos tí vyloučím (ne, není to správné, ale vyloučím).
Nevěřím, že s tímto problémem se setkávám jen já - v mnoha kancelářích rackové skříně ošetřené nijak nejsou.
|
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" redakci za udělení
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 16.11.2018, 12:15 » |
|
Tam jsou ještě 3 důležité aspekty: - pokud je ve skříni Rack více technologie, mohou se nám nasčítat unikající proudy až tak, že ochranným vodičem poteče více než 10mA, měli bychom to řešit podle ČSN 33 2000-5-54, ed.2 nebo 3. Nejde jen o 50Hz, někdy stačí zhoršení parametrů filtračního kondenzátoru a už nám stoupají různé proudy vyšších frekvencí v ochranném vodiči - pokud jsou tam použité ochrany proti přepětí, také je třeba přemýšlet jestli tu zachycenou přepěťovou špičku mají ty ochranné prvky "kam poslat, kudy dostat do země" - v podle prostředí, kde to provozujeme, může být také důležité řešit EMC podle ČSN 33 2000-4-444 ... přičemž třeba dotyk pracovního vodiče 230V přímo na kostru rozvaděče s vysokou pravděpodobnos tí vyloučím ...
Jste odvážný borec... Běžně jsou osazeny filtry, jejichž kondenzátory jednak vytváření nějaké spojení pracovních vodičů přes určitou impedanci na "kostru", závada takového kondenzátoru není nemožná...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 16.11.2018, 12:53 » |
|
Závady odrušovacích a filtračních kondenzátorů jsou naopak dost časté, ostatně to vyplývá z principu kondenzátoru při jeho použití na střídavý proud.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Radek Paos
|
|
« Odpověď #5 kdy: 16.11.2018, 14:38 » |
|
Jste odvážný borec... Běžně jsou osazeny filtry, jejichž kondenzátory jednak vytváření nějaké spojení pracovních vodičů přes určitou impedanci na "kostru", závada takového kondenzátoru není nemožná...
OK, to je další varianta, myslím jsem skutečně kabel. Takže mějme tři varianty: 1. neřešit nijak -> špatná varianta, protože se může stát naprosto cokoli. 2. připojit kostru takového racku třeba do PE zásuvky -> asi to není ideální, ale většinu rizik to řeší nebo se pletu (pokud tedy nedojde k poruše na PE) 3. pospojovat (jasně, ideální a správné řešení) Mimochodem, v jiném dotazu řeším modelovou situaci pro kostru na bedně PC - to je vlastně svým způsobem také rack a také není pospojován ničím dodatečně. Když vezmu tři počítače v nepospojovaném racku a tři samostatně (teď myslím ty, které nejsou určené pro montáž do racku, ale na jejich kostře je PE) tak přece riziko je pak stejné ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
Radek Paos
|
|
« Odpověď #10 kdy: 16.11.2018, 16:42 » |
|
Pozor existuje totiž 33 2000 4- 444 kde je psáno v 444.5.7.Z1 že : 4mm2 pro skříně do 21U 16mm2 pro skříně nad 21U 25mm2 k uzemňovací svorkovnici pro prostory s více skříněmi
tohle vše vím, našel jsem si to. Hledám řešení, které sice nebude stopro podle normy, ale třeba bude bezpečnější než nic. Znám mraky kanceláří, kde rack nijak uzemněný není. A stejně mi hlava moc nebere to, že pokud není potřeba pospojovávat ta jednotlivá zařízení, tak proč pokud je umístím do kovové bedny, tak ano. Nejde mi o normu, ale pokud pominu rušení, tak bezpečnost se přece nezhoršuje... Ale jsem laik:(
|
|
|
|
|
Radek Paos
|
|
« Odpověď #12 kdy: 16.11.2018, 17:06 » |
|
A) poskládám to na sebe na stole -> nemusím nic pospojovávat B) poskládám to na sebe do kovové krabice -> musím kovovou krabici pospojovat C) poskládám to na sebe do skříně (riziko požáru) -> nemusím nic pospojovávat
když to dovedu ad absurdum, když na sebe poskládám video, dvd přehrávač, multimediální počítač a settobbox -> nepospojovováv am, dám to do krabice->musím ji pospojovat. Mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit, kde se vezme to zvýšené bezpečnostní riziko? Nemyslím teď odkazem na normy, že to má být takto (to jsem si dohledal), ale faktickým stavem věcí?
a hlavně již opakovaná otázka->pokud se takový RACK připojí na PE do zásuvky:
1) je to naprd, nezmění to vůbec nic 2) situaci to zhorší, protože se na kostru racku může dostat něco z PE zásuvky 3) situaci to zlepší, i když ne ideálně
Nejde mi o odpověď stylu 2) ale o odpověď stylu 2), protože...
Navíc většina polic do racků má izolační úpravy včetně racků samotných (nevím, je to barvou??), ale asi nejsou stoprocentní.
V každém případě strašně díky, chápu, že profesionály ve vašem oboru tyto otázky štvou...
|
|
|
|
|
Radek Paos
|
|
« Odpověď #14 kdy: 16.11.2018, 17:13 » |
|
Můžete popsat technický důvod který brání dotažení zemního vodiče k racku? Zažil jsem mnoho stejných situací a vždy se na nějakou možnost přišlo ( mnohdy to ovšem znamená i přitažení nového napájecího kabelu k racku kvůli eliminaci zemního zasmyčkování).
RD, místnost přes dvě chodby od rozvaděče, dokonce v jiném patře. Druhý majitel, dokumentace k rozvodům kde co je nic moc, takže bezhlavé vrtání problém. Nehledě na estetiku takového řešení. Proto jsem psal, že ne vše je tak přímočaré, jak by podle zákonů a norem mělo být. Jet 55kou v obci je také zákonem zakázané a při nehodě prakticky rozdíl mezi 50 a 55 km/h není:( Já fakt nechci vést žádný spor - a již určitě ne o tom, jak by to mělo být správně podle normy. Tam je to jasné. A před hledáním jiného řešení se snažím pochopit, co vlastně reálně hrozí, jaké jsou možnosti apod.
|
|
|
|
|
|
|