|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #9 kdy: 12.01.2017, 21:09 » |
|
To já mám ve svých sbírkách také starý zvonek tohoto typu (samozřejmě s jiskřištěm) a ten je dřevěný, s vinutím izolovaným bavlnou a navinutém na dřevěných soustružených cívkách, vyrobený za první republiky. Krásně, čistě zvoní!
Ty nové zvoní špatně zejména kvůli tomu, že palička nucená kmitat 50 Hz není dobře odpružená a nestíhá. Někdy pomůže si s ním pohrát a seřídit paličku a vzdálenost misky.
sběratelství.. ..
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #10 kdy: 12.01.2017, 21:32 » |
|
sběratelství.. ..
soubor byl větší než 1700 KB proto upraveno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #12 kdy: 13.01.2017, 07:41 » |
|
Z roku 1930 mám již zvonek na střídavý proud velice podobný tvarem zvonkům, které se osazovaly do rozvodnic typu PL v 80. létech, jen základna není z bakelitu, ale ocelová a připojovací svorky jsou zvenku, nikoliv zespodu. Také zvoní-nezvoní, spíše chrčí, ostatně jako každý zvonek nemající jiskřiště.
Kvalita materiálu, tvar misky a její povrchová úprava mají zásadní vliv na výšku a čistotu tónu. Nejhorší výsledky dávají misky lakované a z obyčejného plechu. Palička musí být seřízena tak, aby "nemlátila" do misky jako kladivo, dotek musí být krátký, letmý a na okraji misky.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #13 kdy: 13.01.2017, 10:57 » |
|
Ještě to kol. Bocek:
Pěkné kousky, asi dva z nich také mám. Když tyto výrobky člověk vidí, říká si, co si tehdá dali výrobci práce, mnohdy z velké části ruční a nestyděli si za ně říct o peníze, aby se uživili. A zákazník je dal, protože věděl, že takový výrobek má na celý život. Dnes (s trochou nadsázky) dvakrát bouchne lis a je hotovo. Ovšem to co z něj vypadne by obvykle nemělo být prodáváno ani za desetinu ceny, která je požadována.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #14 kdy: 13.01.2017, 20:37 » |
|
Telegrafie po roce 1919 byla již v Pardubicích a vyráběla i krásné telegrafní klíče...i Radia. Na zvoncích se fyzika nedala ošidit. Misky připomínaly velké kelímky a daly se excentricky seřizovat ke kladívku....
|
|
|
|
Vladimír Štemberg
|
|
« Odpověď #15 kdy: 14.01.2017, 21:03 » |
|
Nedávno jsem montoval zákazníkovi nový zvonek stejného provedení, jako na obrázku. Jestli byl od firmy KLEIN BLAŽEK nevím, zvenku vypadal hezky, ale zvuk to mělo horší než rezavý hrnec, a řemeslné provedení, že bych brečel. Palička byla upevněná na špatně zalisované ploché pružince, takže se celá viklala. "Seřizovat" se to dalo jedině ohnutím kleštěmi, ale vše bylo z tak tenkého materiálu spíše připomínajícíh o staniol, že seřízení nevydrželo dlouho. Znovu opakuji, že nevím, která firma to spáchala, ale já být výrobcem, tak to nikde neinzeruji a radši chodím kanálama.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|