blesk11
|
|
« kdy: 07.09.2011, 18:26 » |
|
Lze umístit plochý kabel CYKYlo přímo samostatně do betonove podlahy v RD? Viděl sem to od jedné velké firmy že to dělá, mě se to teda moc nelíbí.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #1 kdy: 07.09.2011, 20:29 » |
|
Lze umístit plochý kabel CYKYlo přímo samostatně do betonove podlahy v RD? Viděl sem to od jedné velké firmy že to dělá, mě se to teda moc nelíbí.
Tento kabel není vhodný do betonu a popravdě řečeno, vzhledem ke ztenčujícím se izolačním vrstvám u nových výrobků, bych tento kabel nepoužíval raději nikde. Mám mnohem raději CYKY - silnější izolace a alespoň mě se s ní lépe pracuje (CYKYLo dávat na placato aby se nekroutil ve větší délce do stěny je většinou .......)
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #3 kdy: 07.09.2011, 21:34 » |
|
CYKYLo se dobře dává na strop...
Dává se dobře, ale u dřevěných stropů nové provedení CYKYlo s izolací "tmavá šprcka" moji důvěru nemá, i když výrobce tvrdí, že má stejný "požární atest" jako CYKY. U podlahy záleží na velikosti. Solidní stavař řeší vliv tepla, udělá na okrajích dilatační spáru vyplněnou nějakou pružnou hmotou, ale jestli nějaká hrana na přechodu z betonu nemůže poškodit kabel, to neřeší. Do podlahy raději CYKY a ošetřit okraje a přechody.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
František OK52
|
|
« Odpověď #5 kdy: 07.09.2011, 23:16 » |
|
Bezpředmětná otázka i odpovědi. Při realizaci čehokoli se má elektrikář držet projektu a specifikace materiálu, jehož vhodnost pro danou aplikaci je ověřeno z katalogového listu výrobce.
.. a toto je zcela impotentní reakce. To zde již dlouho nebylo. Což takhle milý pane, neměl by si zavolat elektrikáře? Třeba přímo vás? Pokud nemáte co říct hodnotného bude lepší, když si budete šontat své revize. Dvakrát jsme se osobně potkali a řemeslo vám jde lépe, než komunikace tady.
|
|
|
|
|
František OK52
|
|
« Odpověď #7 kdy: 08.09.2011, 07:16 » |
|
MODERÁTOR: Vyvarujte se prosím vzájemného napadání! Zde jste na diskusích, kde se prostě diskutuje a každý má nárok na svůj názor. Pan Karvánek má pravdu. Kdyby si lidé nechávali vypracovat projektovou dokumentaci ubylo by zde různých nejapných dotazů.
Pro pořádek. Zde je dotaz. Lze umístit plochý kabel CYKYlo přímo samostatně do betonove podlahy v RD? Viděl sem to od jedné velké firmy že to dělá, mě se to teda moc nelíbí.
A zde odpověď. Bezpředmětná otázka i odpovědi. Při realizaci čehokoli se má elektrikář držet projektu a specifikace materiálu, jehož vhodnost pro danou aplikaci je ověřeno z katalogového listu výrobce.
Když porovnáme tyto dvě množiny, zjistíme, že na sebe moc nenavazují. Pane Kováři na tomto faktu bohužel nic nezmění pokud si vzpomenu na heslo a přihlásím se jako verifikovaný.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #8 kdy: 08.09.2011, 07:38 » |
|
.. a toto je zcela impotentní reakce. To zde již dlouho nebylo. Což takhle milý pane, neměl by si zavolat elektrikáře? Třeba přímo vás?
Ano, měl by si zavolat elektrikáře. Instalace je vyhrazené technické zařízení podle zákona č. 174/1968 Sb. Provádět instalace smí pouze osoba s patřičnou kvalifikací a platným osvědčením (§6c). Diskuse o tom, zda je nutné mít projekt jednoznačně řeší zákon č. 183/2006 Sb v §125 (je to nutné). Toto je také impotentní reakce?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František OK52
|
|
« Odpověď #9 kdy: 08.09.2011, 07:46 » |
|
MODERÁTOR: Vyvarujte se prosím vzájemného napadání! Zde jste na diskusích, kde se prostě diskutuje a každý má nárok na svůj názor. Pan Karvánek má pravdu. Kdyby si lidé nechávali vypracovat projektovou dokumentaci ubylo by zde různých nejapných dotazů.
Omlouvám se za tu impotenci, ale já nerozporuji, že pan Karvánek neřekl pravdu. Tu samozřejmě má. Ale tazatel se ptá zda lze umístit plochý kabel ... Odpověď pana Karvánka by byla namístě pokud by se tazatel ptal, zda je nutné dodržet projekt. Tedy tazatel o voze a odpověď o koze. Proto je to impotentní.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #10 kdy: 08.09.2011, 07:51 » |
|
Původní dotaz je ve smyslu, že tazatel vidět dávat někde něco do podlahy a nějak se mu to na základě jeho znalostí nezdá, přičemž chtěl vědět, zda jeho pochybnosti jsou relevantní. Nechápu, proč nepodat informaci či zkušenost o vhodnosti tohoto kabelu k instalaci do litého betonu, osobně mám tajnější informace, než tuto.
Navíc dotaz může vypovídat o nijaké, nedodržované či chybné projektové dokumentaci na stavbě, kterou tazatel vídá.
Osobně si myslím, že pokud by odborníci nemohli ani podiskutovat o vhodnosti použití toho či onoho materiálu, zůžil by se okruh zde povolených témat a příspěvků na minimum.
|
|
|
|
blesk11
|
|
« Odpověď #11 kdy: 08.09.2011, 14:54 » |
|
Je to hotová novostavba RD a projekt určitě má v pořádku, je to myslim spíše problém velké elektro firmy, která dělá u nás na rajonu. Jinak všem co chtějí poradit, odvolávky na projekty a na normy jsou sice správné dle našich předpisů ale nám tazatelům na prd kladná revize už myslim byla také vydaná, pro zákazníka nic moc kontrolují tohle vůbec revizáci???
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #12 kdy: 08.09.2011, 17:59 » |
|
Omluvám se, že jsem neodpověděl přímo na položenou otázku, ale upřímě řečeno já jsem na ní v této anonymní diskusi ani odpovědět nechtěl, spíš jsem chtěl upozornit kolegy, že takovéto oblizování mozků a odpovídání na všetečné dotazy na veřejně přístupném fóru, nemusí být vždy v zájmu nás elektrikářů, živnostníků, ale mnohdy i zaměstnanců. Vždy než něco veřejně sdělím 10x si zvážím, komu všemu to může prospět a komu všemu (včetně mě) to může uškodit. Jistě nejde o nijak tajné informace, ale i dílčí informace vytržená z kontextu v rukou všetečného chytrolína může způsobit mnoho problémů i zcela nezúčastněným, viz třeba zpravodajství bulvárních televizí, o novinách nemluvě. Tak proč si sám sobě do budoucna ty problémy přidělávat, že? Proč někomu dávat do rukou munici, která může být kdykoli použita i proti mě? P.S., že jsem nekomunikativn í introvert s občas impotentní reakcí, není pro mě žádná novinka, manželka to také říká a ta mě zná už opravdu hodně dlouho
|
|
|
|
blesk11
|
|
« Odpověď #13 kdy: 08.09.2011, 19:02 » |
|
Já osobně na to mám jiný názor, když něco vím tak poradím, to je ale každého věc, vážim si vždy lidí co mluví k věci a těm tu moc děkujeme, jinak by tu nikdo asi nebyl. Jako eletrikář se tu rád přiučím a hodně věcí dozvím, protože normy jsou kolikrát nesrozumitelné a každý eletr. má jiný názor.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #14 kdy: 08.09.2011, 19:05 » |
|
Opět jsme se dostali k tomu, jestli je vhodné ve veřejných fórech dávat konkrétní rady laikům. Mnozí kolegové mě za to nemají moc rádi, ale osobně jsem přesvědčen, že ANO.
Při své práci obvykle postupujeme podle určitých standardů, které se dají "napasovat" na většinu situací. Tyto standardy by podle mého názoru měly být všeobecně známé, samozřejmě se nebráním diskuzi o tom, co lze považovat za standard. Uložení vodiče CYKYLO přímo do betonu, bez mechanické ochrany, za standard určitě nepovažuji.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #15 kdy: 08.09.2011, 19:47 » |
|
S těmi radami veřejnosti....... .............. ...když se poradí laikovi, jak se má zachovat v případě, že se nechal napálit od montéra nebo firmy, když se někomu nezdá to, co mu někdo provedl nebo bude provádět, když si není někdo z kolegů jistý svým počínáním, když někdo z kolegů shání nějakou věc, ale nemůže na ni nikde natrefit...... ............to vše beru a sám rád poradím.
No co se mi ale stalo dnes, to prostě překousnout nemohu.
Volal mi elektrikář z jedné firmy zabývající se servisem a montáží regulace plynových zařízení a plynových kotlů. Původně se chtěl jen zeptat, jestli na melouchu může použít pro přívod kabel určité dimenze. Pak z něj začaly lézt další a další dotazy a já debil mu na vše odpověděl s pocitem dobrého skutku. Pak se člověk dozví, že jsem vlastně kvůli němu o ten kšeft přišel, neboť jako melouchář zakázku vyhrál a já byl drahý. Já obětuji spoustu času k neustálému studiu norem, neustále se sebevzdělávám a pak poradím joudovi, pro kterého jsou tyto úkony naprosto cizí věcí. Ve finále sklidí pšenku on a já jakožto rádce jen utřu nudli.
A takových kolegů melouchářů znám spoustu a všichni chodí pro rady. A tak jsem si řekl "hov..o", až se mě zase někdy někdo z melouchářů, kteří mi berou práci, zeptá na problém, bez jehož vyřešení nemůže dál pracovat, řeknu si před odpovědí o patřičný obnos. Já vím, že najednou budu za největšího hajzla, ale budu mít klid. Mne neustálé studium stojí dost peněz, tak proč mám stále něco dávat zadarmo?!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
blesk11
|
|
« Odpověď #16 kdy: 08.09.2011, 20:19 » |
|
Tak tu tedy zpoplatněte otázky pro ty meloucháře po prokázání osvědčení atd., ať tu nečtem řeči o ničem a neradí se dobrodruhům. Možná by to hodně lidí přivítalo!?
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #17 kdy: 08.09.2011, 20:45 » |
|
Já vím, že najednou budu za největšího hajzla, ale budu mít klid.
Jo, přesně tak to dopadne, vlastní zkušenost. Od jisté doby říkám že takhle z hlavy nevím a že bych musel k počítači ale dostanu se k němu až večer nebo zítra.
|
|
|
|