Fireman99
|
|
« kdy: 11.03.2010, 17:39 » |
|
Plánuji v ložnici u postele přidělat jednu zásuvku. Sít mám v TN-C, od jističe přívod do krabice a odtud (L + PEN) k jednotlivým zásuvkám. Mohu novou zásuvku vést třívodičovým kabelem a v krabici dát PE + N nové zásuvky pod jeden šroubek - na přívodní PEN?
#uft#
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #1 kdy: 12.03.2010, 21:27 » |
|
Mohu novou zásuvku vést třívodičovým kabelem a v krabici dát PE + N nové zásuvky pod jeden šroubek - na přívodní PEN?
Dávat dva vodiče pod jeden šroubek je prasárna.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
Fireman99
|
|
« Odpověď #3 kdy: 13.03.2010, 08:32 » |
|
Budu mít na věnečku dostatek místa, tak bych ty vodiče dal oba zvlášť. Šlo mi o to, jestli je mohu dát oba ty vodiče na přívodní PEN.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #4 kdy: 13.03.2010, 10:28 » |
|
Budu mít na věnečku dostatek místa, tak bych ty vodiče dal oba zvlášť. Šlo mi o to, jestli je mohu dát oba ty vodiče na přívodní PEN.
Ano.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Hugo K.
|
|
« Odpověď #5 kdy: 13.03.2010, 11:18 » |
|
Demontoval jsem letité rozvody AL 2,5 mm2, Pod jeden šroubek byly dva vodiče. Na vodičích udělány očka, mezi vodiči kadmiovaná podložka, pod šroubkem pérovka. Spoje byly v perfektním stavu. Na výdělěk by takto pracovat zřejmě nešlo.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #6 kdy: 13.03.2010, 12:30 » |
|
Demontoval jsem letité rozvody AL 2,5 mm2, Pod jeden šroubek byly dva vodiče. Na vodičích udělány očka, mezi vodiči kadmiovaná podložka, pod šroubkem pérovka. Spoje byly v perfektním stavu. Na výdělěk by takto pracovat zřejmě nešlo.
Jj, to byl nějaký pečlivka, to se normálně nevidí
|
|
|
|
Hugo K.
|
|
« Odpověď #7 kdy: 13.03.2010, 12:56 » |
|
to T.Fuk Dík za pochvalu. Tenkrát mi bylo 16-17 let.
|
|
|
|
Jaromír Urbanec
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #8 kdy: 15.03.2010, 22:00 » |
|
V Tango jednoduchých zásuvkách běžná věc u jiných výrobců jistě také
|
|
|
|
Kamil Táborský
Neverifikovaný uživatel @1
Elektrikář pro silnoproud do 1000V,§6
|
|
« Odpověď #9 kdy: 15.03.2010, 22:13 » |
|
V Tango jednoduchých zásuvkách běžná věc u jiných výrobců jistě také
Pan Fuk měl určitě na mysli dávat 2 vodiče pod jednu hlavu šroubku. Opakuji POD HLAVU ŠROUBKU !
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #10 kdy: 16.03.2010, 08:21 » |
|
Zásuvky i vypínače řady Tango (a mnohé jiné inst. prvky a také stykače EPM) mají svorky vybavené tvarovanou příložkou a jsou výrobcem přímo určeny pro případné vložení dvou vodičů, což zásadně mění situaci.
|
|
|
|
Pavel Šebesta
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #11 kdy: 16.03.2010, 10:57 » |
|
V případě rozdělení PEN na samostatné PE a N by došlo v tomto případě v přechodové krabici a při dodržení určitých zásad by to bylo v pořádku. P O Z O R !! V případě poruchy například k přerušení vodiče PEN od rozvaděče až ke zmíněné krabici by došlo k tomu, že při připojení spotřebiče k síti se objeví na již rozděleném vodiči PE plné fázové napětí !
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #12 kdy: 16.03.2010, 11:29 » |
|
Zásuvky i vypínače řady Tango (a mnohé jiné inst. prvky a také stykače EPM) mají svorky vybavené tvarovanou příložkou a jsou výrobcem přímo určeny pro případné vložení dvou vodičů, což zásadně mění situaci.
Jistě. Původní dotaz ale zněl na 2 vodiče pod hlavičku jednoho šroubku na věnečku v instalační krabici.
|
|
|
|
rejpal
|
|
« Odpověď #13 kdy: 16.03.2010, 14:04 » |
|
Plánuji v ložnici u postele přidělat jednu zásuvku. Sít mám v TN-C, od jističe přívod do krabice a odtud (L + PEN) k jednotlivým zásuvkám. Mohu novou zásuvku vést třívodičovým kabelem a v krabici dát PE + N nové zásuvky pod jeden šroubek - na přívodní PEN? Přiznám se, že bych za elegantnější řešení považoval třívodičový kabel s využitím dvou žil na L a PEN a zjevně nezapojeným třetím vodičem jako rezervou do budoucna. Atypů je lépe se vyvarovat, za pár let už třeba nikdo nebude vědět kdo a proč to nějak zapojil.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #14 kdy: 17.03.2010, 07:35 » |
|
Jistě. Původní dotaz ale zněl na 2 vodiče pod hlavičku jednoho šroubku na věnečku v instalační krabici.
Původní dotaz je jasný, ovšem někdo tady zmínil Tango a já pouze vyzdvihl konstrukční rozdíl mezi typem svorky používaným mmj. u Tanga a klasickým šroubkem ve věnečku.
|
|
|
|
Fireman99
|
|
« Odpověď #15 kdy: 17.03.2010, 11:59 » |
|
Rozjela se zde diskuze o zapojení dvou vodičů pod jednu hlavičku. Zeptám se, proč se to nemá dělat?? Když třeba u zásuvek jsou pod jednou hlavičkou také dva vodiče? Koupil jsem starší dům a zásuvky jsou takto nasmyčkované.
|
|
|
|
|
Fireman99
|
|
« Odpověď #17 kdy: 17.03.2010, 12:49 » |
|
Já mám sice vše dvouvodičově, ale v mědi. to také nepruží?? Ještě podotknu, že ve světelné krabici mám pod jednou hlavičkou i tři vodiče a přitom vše funguje...Přit om vše dělal prý elektrikář.
|
|
|
|