Lukáš Vorel
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 27.08.2010, 11:48 » |
|
Moc prosím všechny zasvěcené do problematiky hliníkových vodičů o radu. Rekonstrujeme řadový RD (přízemí + 2 patra) a veškerá elektroinstala ce je zde v hliníku, konkrétně 2x2,5mm. dům byl cca 10 let opuštěný a stávající vodiče se zatím zdají být v pořádku (nelámou se a nikde nejsou ani potřeba dotahovat spoje). V domu měníme okna, kompletní vodoinstalaci i radiátory. Žádná část se nepřistavuje, jen je potřeba v kuchyni několik zásuvek přemístit. Je mi 30 let a bydlet zde plánuji napořád. A tak se ptám: nechat udělat kompletní novou instalaci z mědi nebo zachovat původní? Vidím to tak, že buď teď nebo pak nikdy. V domu samozřejmě nebydlíme a na stěhování taky nepospícháme. Staré kabely nejsou v trubkách ale zazděné. Celková obytná plocha včetně garáže a kotelny je cca 200 metrů čtverečných. Dokáže někdo odhadnout přiblžnou cenu v malém městečku ve vých. čechách? Bourací a zednické práce zvládnu sám. Všem moc za názory!
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #1 kdy: 27.08.2010, 13:24 » |
|
Vidím to tak, že buď teď nebo pak nikdy.
To je správný pohled na věc. Navíc kompletní rekonstrukcí instalace se výrazně zvýší její bezpečnost. To, že jsou hliníkové vodiče v pořádku se vám jenom zdá. Je to časovaná bomba a pak se vám do nových omítek opravdu sekat chtít nebude. Cena se dá zjistit pouze poptávkou u místních elektrikářů.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Lukáš Vorel
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #2 kdy: 27.08.2010, 13:42 » |
|
Díky za názor! Nedala by se približná cena alespoň trochu odhadnout?
|
|
|
|
|
|
Marek Lukavský
Stěžeň je vlastně stožár s plachtou :-)
|
|
« Odpověď #4 kdy: 27.08.2010, 14:20 » |
|
Já měl na svůj patrový domek (cca 150m2) odhad na zbudování kompletní elektroinstala ce cca 50tis. Myslím, že v tom nebyly zásuvky a vypínače (dle výběru investora), jinak komplet kabely s natáhaním, krabice, rozvaděč s výbavou atd... Rozvody ale převážně v podlaze a ve stropě, tedy sekání "pouze" pro přístrojové krabice (zásuvky, vypínače), přívody k zásuvkám z podlahy, k vypínačům od stropu, propojování světel v krabici pod vypínači (tedy ne přes další krabice), zásuvky smyčkované. Naknec to budu dělat sám, tak vám pak mohu kolem Vánoc napsat, co mě to stálo ve skutečnosti na materiálu.
|
-- M.L. --
|
|
|
Marek Lukavský
Stěžeň je vlastně stožár s plachtou :-)
|
|
« Odpověď #5 kdy: 27.08.2010, 14:22 » |
|
Ještě jen tak informativně: jaký vodiče budou potřeba k nové instalaci? Na zásuvky 3x2,5mm, to je mi jasné, ale na připojení světel? Jde mi jen o to, že jsem už něco koupil na přemístění několika světel a zásuvek do původní instalace, tak jestli je mohu rovnou zase vyhodit CYKY 3x2,5 zásuvkové okruhy (jištění 16A), pro 3fáz CYKY 5x2,5 CYKY 3x1,5 světelné okruhy (jištění 10A).
|
-- M.L. --
|
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B
|
|
« Odpověď #7 kdy: 27.08.2010, 20:27 » |
|
Já měl na svůj patrový domek (cca 150m2) odhad na zbudování kompletní elektroinstala ce cca 50tis.
Kdy vám ten odhad dělali, před 10 lety? Tak to potom ano, v součastnosti je to nesmysl. Díky za názor! Nedala by se približná cena alespoň trochu odhadnout?
Poradím vám, když vy poradíte mě. Chci si koupit osobní auto. Kolik tak dnes může stát? Prosím prosím alespoň nějaký přibližný odhad?
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #9 kdy: 27.08.2010, 20:43 » |
|
Opravdu není problém udělat instalaci RD za 50 000.- hodně osekanou - komfort minimální. Ale chcete elektriku na doživotí, tak dělat s rozmyslem a dost přemýšlet co a jak. Komfort však bohužel taky dost stojí. Rozdíl může být jako mezi Trabantem a Mercedesem.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #11 kdy: 27.08.2010, 20:57 » |
|
Projektantska cena pro 1. odhad nákladů na realizaci a tím určení ceny projektu se v bytové výstavbě používá 1200Kč /m2. čili u vás cca 180 000,-Kč. *) Vzhledem k tomu, že je dům navysoko, třeba 60, 60 a 30 m2, tak budou poměrně krátké délky kabelů a bude to méně, u bungalovu se stejnou plochou by to bylo více. Pak záleží na rozsahu, technologii domu (topení, větrání, vaření, pohony (rolety, vrata, ....)) které cenu sice ne nějak zásadně mění. A to každá položka samostatně. Takže to v celkovém součtu může být dost.
To je odstřel od boku. Více zjistíte od někoho, kdo vám vypracuje konkrétní nabídku..... Neznáme místní podmínky.
Pokud jde o původní dotaz. Hliník TN-C určitě pryč
*) Pardon domotal jsem vašich 200m2 (to je dost) se 150m2 kolegy o kus dále....No ale počítat asi umíte, tak to zvládnete...
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #12 kdy: 27.08.2010, 20:59 » |
|
A v čem je ten rozdíl? Cenu 50k za instalaci, zvlášť v případě celkové rekonstrukce vidím jako celkem průměrnou.
Elektrikář nemusí řešit zednický práce, nemá problém s nábytkem ....
Klasika, rozvodnice, natahat kabeláž, zásuvky standard. Samozřejmě záleží i na tom, kde to je a jak si investor bude vymýšlet.
Udělal jsem si pro sebe hrubý rozpočet a plusmínus to sedí. Plusmínus znamená 10k.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #13 kdy: 27.08.2010, 21:09 » |
|
V současnosti realizujeme: v bytě celkem asi 65m2 jen jádro: tj. kuchyně, WC, koupelna + chodba, půlus přípijka z chodby, nový bytový rozvaděč, propojení na stávající instalaci dvou pokojů cena bude cca 36000Kč + DPH. RD na tři patra 3x 80m2 dost ořezaná instalace (na můj vkus) 150 000Kč+ DPH RD lehký nadstandard 3x cca 70m2 235 000,-Kč RD nadstandardní rozvahem instalace 2x 60m 155 000Kč+DPH RD 2x 150m2 + 1x70m2 + 1x40m2 v inteligenci vč. CCTV, EZS, ..... 2 800 000,-+DPH
Tak si z toho vyberte.......
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #16 kdy: 27.08.2010, 22:53 » |
|
Sakra, teď mě zpucovali kolegové, nepozorně jsem četl. Můj odhad je na byt 2+1 ne na RD.
|
|
|
|
michal ross
|
|
« Odpověď #17 kdy: 28.08.2010, 07:31 » |
|
Jen chci rict zasuvky se nechaji tahat 3x1,5.zatizitelnost techto kabelu je 20A.necha se tim hezky usetrit.
|
|
|
|