|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #1 kdy: 13.12.2017, 17:42 » |
|
V projektu není přepěťová ochrana? Nemohl by jste poskytnout Analýzu rizik dle ČSN EN 62305-2? Objekt bez svodiče T1 na přívodu mě vyšel analýzou jen 2x. Ale ani v jednom případě to nemělo přípojku nn, jen nějaký svůj vlastní zdroj. Podstatný je odpor vodiče mezi místem, kde chcete provést vyrovnání potenciálu/ osadit svodič bleskového proudu (T1). V tomto místě v podstatě přes svodič T1 v případě přepětí děláte spojení se zemnící soustavou. Tedy vliv průřezu vodičem před a za svodičem je minimální. Podstatné aby dráha sváděného přepětí byla elektricky co nejkratší. Nejlepší je za mě prosmyčkovat přívodní vodiče přímo přes ten svodič a pak zbyde jen tajenka o vodiči k uzemnění. Jinak ale průřezy vodičů budou uvedeny v návodu výrobce (viz. přiložený DehnVentil, tím bych se řídil určitě, pokud neexistují, tak vyměnit výrobce, pak případně sáhnout do ČSN EN 62305-3 tabulka 1.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
J Lhava
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #2 kdy: 13.12.2017, 20:47 » |
|
Pokud bych chtěl SPD (typ 1+2) doplnit, je průřez kabelu 4x10 dostatečný? Projektant mi tvrdí, že při použití SPD musí být kabel min 4x16. Je to tak? Pokud vám někdo do projektu nedá SPD, a ještě vám tvrdí bludy, pak to nebude projektant, ale spíš pseudoprojekta nt. Tedy ... Máte v projektu základový zemnič? Pokud ne, reklamovat u pseudoprojekta nta. Máte v projektu hlavní uzemňovací přípojnici? Pokud ne, reklamovat u pseudoprojekta nta. Přepětí se svádí do země, nikoli do distribuční sítě. Čili průřez 16 mm2 je požadován od svodiče, přes hlavní uzemňovací přípojnici, do uzemnění. Pseudoprojekta nt vám tak tvrdí bludy. S průřezem přívodu od distribuce nemá cesta výboje k uzemnění nic společného. Máte rozvaděč uzemněn na hlavní uzemňovací přípojnici alespoň průřezem 16 mm2? Pokud ne, reklamovat u pseudoprojekta nta. Pokud vám pseudoprojekta nt nenavrhnul SPD, reklamovat. Minimálně ČSN 33 2000-1 ed. 2 + ČSN 33 2000-4-443 ed. 3 + ČSN 33 2000-5-534 ed. 2 + ČSN EN 62305-4 ed. 2 jej totiž vyžadují. Ale je dost možné, že pseudoprojekta nt o těchto normách ještě nikdy neslyšel, natož aby je vůbec otevřel ...
|
|
|
|
|
|
Petr Pecka
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #4 kdy: 14.12.2017, 10:40 » |
|
Jinak ale průřezy vodičů budou uvedeny v návodu výrobce (viz. přiložený DehnVentil)
Takže pokud tomu správně rozumím, tak u DehnVentilu, pokud je předjištění do 50A tak průřez 10mm2 vyhoví. Před elektroměrem mám jistič 3x25A a před ním jsou nožové pojistky 50A. Takže tohle by bylo v pořádku ? Základový zemnič v projektu mám. Kolem dokola v základových pasech FeZn pásek, 4 vývody FeZn 10mm ke svodlům hromoscovdu + další 10mm FeZn k HUP. Tohle je snad v pořádku. Čili průřez 16 mm2 je požadován od svodiče, přes hlavní uzemňovací přípojnici, do uzemnění. Pseudoprojekta nt vám tak tvrdí bludy. S průřezem přívodu od distribuce nemá cesta výboje k uzemnění nic společného.
[quote author=Lukáš Rotrekl link=topic=38976.msg304424#msg304424 Podstatný je odpor vodiče mezi místem, kde chcete provést vyrovnání potenciálu/ osadit svodič bleskového proudu (T1). V tomto místě v podstatě přes svodič T1 v případě přepětí děláte spojení se zemnící soustavou. Tedy vliv průřezu vodičem před a za svodičem je minimální. [/quote] Rozumím, že výboj je třeba svést do země přes HOP a ne ho po PEN vracet zpátky do sítě. Ale nerozumím jak oba píšete v tom smyslu, že průřez přívodu od distribuce z tohoto hlediska není tak podstatný. Přece pokud blesk udeří 100m ode mě a přepětí se objeví někde na distribučním kabelu v ulici (který má samozřejmě mnohem větší průřez než mých 4x10) tak co se stane ? 1. Pokud nemám SPD tak to pravděpodobně pochytají SPD sousedů okolo, kteří je třeba mají. Odnese to asi moje elektronika, ale můj kabel 4x10 za elektroměrem to přežije, protože přes něj nepoteče tak velký proud. 2. Pokud mám SPD tak aspoň část výboje půjde přes můj kabel do země. Poteče přes něj velký proud a zahřeje ho. Kabel 4x10 asi těch pár set mikrosekund přežije, ale čistě teoreticky pokud by kabel měl ještě menší průřez (teď pomíjím to, že by to odporovalo zase jiným normám) tak se přinejmenším poškodí jeho izolace. Než to vypne předjištění v elektroměrovém rozvaděči tak už bude pozdě. Tak proto jsem nerozuměl tomu, že by průřez přívodních vodičů nebyl tak podstatný.
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #5 kdy: 14.12.2017, 10:59 » |
|
Pokud blesk zasáhne váš dům a máte dobře udělaný hromosvod, který ho izolovaně stáhne do zemnící soustavy, tak proud blesku se částečně rozptýlí v lokálním uzemnění a pak před SPD typ 1 v ideálním případě přes všechny vodiče teče do distribuce kde je lepší zem. Většina energie poteče po PEN a vůči fázím se hlavě srovná potenciál. Toto nastane i pokud tam SPD není, jen se tomu říká škoda a ne vyrovnání potenciálu.
Pokud přijde bleskový proud od souseda, nebo z distribuce a není rozdíl potenciálu tak velký, aby nedošlo k propálení kabelu či přeskoku na svorkách, na SPD bleskový proud opět rovnoměrně rozdělí, přičemž většina energie by měla zůstat v lokálním zemniči. Hlavní je, že v rozdíl potenciálu není větší, než je izolační pevnost komponentů. Toto nastane i pokud tam SPD není, jen se tomu říká škoda a ne vyrovnání potenciálu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
|
|
« Odpověď #14 kdy: 19.12.2017, 14:57 » |
|
Pokud jsou tři samostatné PEN svorky, je lepší je propojit lištou a k PEN liště vést jen jeden vodič nebo každou svorku PEN SPD propojit s PEN lištou samostatně ?
Samostatne. Preto výrobca použil tri samostatné svorky.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #15 kdy: 19.12.2017, 20:01 » |
|
OK. Tři vodiče mají menší impedanci než jeden. Pokud to ale konstrukce svorek dovoluje, i tak bych je navíc propojil hřebenem.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|