Ivo Novák
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 26.05.2009, 21:48 » |
|
Dnes jsem potřeboval v koupelně vyměnit vypínač. Zapomněl jsem si ale vypnout jistič. Seděl jsem přitom na záchodovém prkénku, sotva jsem se dotknul šroubovákem šroubku, malé zabrnění a poté rána, že jsem spadnul z mísy. Moje otázka zní, proč nevyskočil chránič, který je pro koupelnu namontován? Když ho zkouším testem, tak vyskakuje.
#uft#
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #1 kdy: 26.05.2009, 21:54 » |
|
Pravděpodobné vysvětlení: kopanec, který jste obdržel odměnou za svou nepozornost, nebyl ještě dostatečně silný pro vybavení chrániče. Pokud chcete mít jistotu, zda chránič funguje správně, nezbývá než ho proměřit.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Ivo Novák
|
|
« Odpověď #4 kdy: 26.05.2009, 22:10 » |
|
Je i osvětlení zapojeno přes tento chránič? Zkuste jej vypnout a zkusit jestli světlo ovládané inkriminovaným vypínačem svítí. Pokud ano je jasné proč chránič nevypadl
Pokud ne pak, bude problém jinde. Jaké parametry má chránič?
Světelný okruh je připojen přes chránič. Parametry teď z hlavy nevím, jsem mimo domov, ale je od firmy ABB. Já jsem si myslel, že chránič je zde od toho, že když se dotknu fáze, dojde okamžitě k odpojení, aniž bych dostal takovou prdu Jsem se tedy asi řádně mýlil.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.05.2009, 22:21 » |
|
Já jsem si myslel, že chránič je zde od toho, že když se dotknu fáze, dojde okamžitě k odpojení, aniž bych dostal takovou prdu Jsem se tedy asi řádně mýlil. Chránič je od toho, aby vás ta prda (kterou musíte dostat, aby chránič vybavil) nezabila.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Ivo Novák
|
|
« Odpověď #7 kdy: 26.05.2009, 22:26 » |
|
No já když o tom tak přemýšlím, tak bych řek, že je tam údaj 30 mA. Jako zkouška zdraví to bylo zcela nepříjemné, až mně to i vadilo Už jsem několikrát ránu dostal, ale tahle tedy byla exelentní. To bych chtěl vidět, jak to musí vypadat, aby ten chránič vypadl
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #8 kdy: 26.05.2009, 23:01 » |
|
Ono něco jiného je hranice citlivosti, práh bolesti, bezpečný proud, čas vybavení a tak pod. Vždy záleží na mnoha faktorech. Pokud chcete mít opravdu jistotu , toho , že je chránič v pořádku, nezbude vám nic jiného, než si pozvat někoho s patřičným vybavením. (Revizního technika).
Zde je jeden z případů, kdy někdo dává chráničům větší moc, než ve skutečnosti mají. Tím nesnižuji jejich význam. Jsem také zastáncem chráničů. Jen je potřeba si uvědomit, že chránič není všelék, ale jen zvýšená ochrana.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #9 kdy: 26.05.2009, 23:40 » |
|
Chránič je od toho, aby vás ta prda (kterou musíte dostat, aby chránič vybavil) nezabila.
Ne, ne, ne! Omyl pane kolego! Chránič při dotyku s ŽIVOU ČÁSTI NIKDY negarantuje nezabití! Píšu to tady pořád dokola a pletou se v tom i odborníci, co teprve laik? Chránič 30 mA znamená, že při průchodu 30mA a více poruchového proudu (špatná izolace) již musí chránič vypnout. To ale neznamená, že chránič NEPROPUSTÍ více než 30mA! Pozor na to, proud který vámi protéká v okamžiku kdy se dotknete živé části je závislý na celkovém odporu poruchové smyčky tvořenou části vašeho těla, s těmi 30mA to nemá nic společného. Ten chránič vám jen zajistí, že při průchodu většího proudu než je 30mA (může to být ale klidně třeba smrtelný 1A!) vám chránič obvod vypne! To znamená, že vámi ten smrtelný proud neprotéká déle než odpínací dobu chrániče - tedy nějáké 0,2 sekundy! Ale po tu dobu vámi může téci mnohem více než 30mA a klidně vás může zabít. A jestli zabije nebo ne, pak závisí na náhodě v jakém momentě své periody se nachází vaše srdce. To proto neznamená, že vás proud v okamžiku vašeho dotyku s živou části za dobu 0,2 s (než chránič vypne) nezabije! Chránič pouze zvyšuje pravděpodobnos t přežití tohoto zásahu a to asi na 80%, což vůbec není špatné, ale přežití NEGARANTUJE! Pořád si to lidé pletou a NAPROSTO MYLNĚ se domnívají, že je chránič VŠEMOCNÝ. NENÍ to pravda!Píšu to pořád dokola - naposledy např. tady: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11905.msg81844.html#msg81844
|
G.F
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #10 kdy: 27.05.2009, 00:58 » |
|
Kolefo Fasulisi, já to chápu tak, že chránič s Idn 30 mA, znamená, že musí vypnout, při tomto púroudu. Jestliže vypíná při,(32 mA), je to špatně. Takový chránič doporučuji vyřadit z provozu.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Pavel Ryšavý
|
|
« Odpověď #11 kdy: 27.05.2009, 05:20 » |
|
Kolego Miroši, ctěný kolega Fasulis se nebaví o jmenovitém reziduálním proudu chrániče, ale o proudu procházejícím tělem nešťastníka spoléhajícího se na to že ho chránič uchrání do všeho zlého. Proud procházející tělem výše jmenovaného - při vhodné konstelaci hvězd -bude po dobu než se kontaktům chrániče uráčí vypnout (než mechanicky dojedou do klidové polohy, a než dohoří oblouky na kontaktech omezen pouze impedancí poruchového obvodu, jehož je onen čekatel na vypnutí podstatnou součástí.
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ
|
|
« Odpověď #12 kdy: 27.05.2009, 07:13 » |
|
TO: Fasulis Ono to s těmi chrániči není zase až tak špatné. Normou udávaný čas do 0,2s je v praxi takový, že chrániče vypínají kolem 20ms. Tedy ten čas je kratší - desetina. Při zkoušce 5x Idn, což je dle normy bližší skutečným poměrům při poruše, chránič vypíná kolem 10ms. Je jasné, že se zde předpokládá nízkohmové spojení s PE, což při dotyku tělem proti zemi není. Pro přesnější údaj simulace dotyku proti zemi bychom museli sondě přístroje předřadit odpor cca 1500-2000 Ohm, jakožto simulace lidského těla. Obyčejným výpočtem proudu dle Ohmova zákona, je to 230/2000=115mA. Nezkoušel jsem to, ale myslím, že reakce chrániče bude stejná.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #13 kdy: 27.05.2009, 07:21 » |
|
To znamená, že vámi ten smrtelný proud neprotéká déle než odpínací dobu chrániče - tedy nějáké 0,2 sekundy! Ale po tu dobu vámi může téci mnohem více než 30mA a klidně vás může zabít. A jestli zabije nebo ne, pak závisí na náhodě v jakém momentě své periody se nachází vaše srdce.
Ten čas jste trochu přehnalů, není to spíše o řád méně, tedy cca 0,02s - 20ms a při pětinásobku jmenovitého proudu jsou tyto časy někde kolem 15ms. Větším proudem sem to nezkoušel, tak nevím jak tato chrakaterisitk a vypadá dál, ale řekl bych, že už to spíše zůstane u těch 15ms. Co si pamatuju z teroie ze školy, tak nebezpečný dotyk pro zpravého člověka je od nějakých 80-100mA po dobu delší než 1/4 srdečního rytmu, tedy cca 250ms. Tím nechci říct, že je chránič naprosto spolehlivý zachránce života, ale zajisté bezpečnost zvyšuje značným procentem. s těmi 80% bych asi souhlasil.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #14 kdy: 27.05.2009, 08:35 » |
|
Chránič je od toho, aby vás ta prda (kterou musíte dostat, aby chránič vybavil) nezabila.
Ne, ne, ne! Omyl pane kolego! Chránič při dotyku s ŽIVOU ČÁSTI NIKDY negarantuje nezabití! Píšu to tady pořád dokola a pletou se v tom i odborníci, co teprve laik?
Jsem dalek tvrzení, že by chránič snad garantoval nezabití! To byste mi podsouval něco, co jsem nenapsal a co si ani nemyslím. Ten chránič jenom významně zvyšuje pravděpodobnos t, že k tomu zabití nedojde. 1) tím, že vypíná rychle 2) tím, že pokud proud narůstá postupně (což nastane při náhodném dotyku pokožkou), tak přeruší obvod dříve, než proud dosáhne vysokých hodnot. To samozřejmě není případ, kdy pevně sevřete v ruce kovový nástroj a pak se jím dotknete živé části - v takovém případě je nárůst proudu bleskurychlý a chránič nemá šanci jeho velikost omezit. Možná tedy, abych vám učinil zadost, svůj výrok doplním: Chránič je od toho, aby vás ta prda (kterou musíte dostat, aby chránič vybavil) pravděpodobně nezabila.
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis
|
|
« Odpověď #16 kdy: 27.05.2009, 08:43 » |
|
Čas jsem dal záměrně z normy a 1A jsem uvedl také schválně. Vím, že odpor těla se počítá od 1000 hmů nahoru, ale když je člověk mokrý, odpor se dramaticky sníží. Nezapomeňte, že to tady čtou laici. Laikům můžete 100x říkat, že 100 mA se považuje za smrtelný proud, ale jako hodnota se jim to bude zdát málo a oni přece už nějákou ránu dostali, zvláště el. amatéři.
O tom, že si veřejnost myslí opak, svědčí i příspěvky zde (vč. elektrikářů!), kdy se často najde jedinec, který ze sebe dobrovolně a úmyslně dělá el. zkoušečku domnívaje se, že když má proudový chránič, nic se mu nemůže stát.
Je nutno zafixovat ve veřejnosti, že:
Chránič je skvělá ochrana elektroinstala ce při poruše! Nikoliv však při dotyku s ŽIVOU ČÁSTI!
Proto každá norma vždy zdůrazňovala, že chránič při dotyku s živou části je vždy jen ochranou doplňkovou!
Jak už jsem psal, tam významně zvýši pravděpodobnos t přežití, ale negarantuje ho. I při trvání 20ms může být zásah el. proudem v nesprávný čas při špatné konstalaci smrtelný.
Nedávno se mě kamarád neelektrikář ptal resp. chtěl potvrdit, že když má pro koupelnu chránič, tak že se už nemusí bát, když manželce spadne do vany fen, když se v ní koupe. Myslel to vážně, byl přesvědčen, že s chráničem se ji nemůže nic stát.
|
G.F
|
|
|
Georgis Fasulis
|
|
« Odpověď #17 kdy: 27.05.2009, 08:49 » |
|
Možná tedy, abych vám učinil zadost, svůj výrok doplním: Chránič je od toho, aby vás ta prda (kterou musíte dostat, aby chránič vybavil) pravděpodobně nezabila.
Ano, vím, že vy jste to věděl, ale napsal jste to opravdu nešťastně. Nyní jste to uvedl na správnou míru. A neděláte zadostiučinění mně, ale jde o to, nevyvolávat představu, že chránič nepropustí více než 30mA, hlavně v laicích (ale i mnoho odborníků si to myslí), kteří si opravdu myslí, že chránič je všemocný a s klidem si vemou magnetofon na 230V ssebou při koupání do vany.
|
G.F
|
|
|