|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #1 kdy: 03.06.2013, 18:57 » |
|
6mm2 by měl mít vodič hlavního pospojování, pokud tam není důvod pro vyšší (při proudech vyšších než 10mA požaduje 33 2000-5-54 (ed.2 i 3) 10mm2, zavlečení bleskových proudů,...) Koupelna - tam je doplňkové pospojování Možná se mnou někdo z kolegů nebude souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že vodič PE v CYKY kabelu ve zdi "je chráněn proti mechanického poškození" takže pokud je rozvaděč někde poblíž, netrvám na tom, aby do zásuvky vedl další vodič (protože "čtyřka" se do některých zásuvek těžko zapojí), ale pouze u nových instalací, které jsou v Cu a "za chráničem"! Ale je to "moje prezentace toho, co jsem si z norem vybral..."
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #2 kdy: 03.06.2013, 19:09 » |
|
Plně s Vámi souhlasím, tento názor jsem si potvrdil též prostudováním TNI 33-2000-7-701 a článku "Poznatky k využívání ČSN 33-2000-7-701 ed.2:2007" od Ing. Karla Dvořáčka, ELEKTRO 3/2008.
|
|
|
|
|
Lukáš Malík
Neverifikovaný uživatel @5
Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
|
« Odpověď #3 kdy: 03.06.2013, 19:32 » |
|
Možná se mnou někdo z kolegů nebude souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že vodič PE v CYKY kabelu ve zdi "je chráněn proti mechanického poškození" takže pokud je rozvaděč někde poblíž, netrvám na tom, aby do zásuvky vedl další vodič (protože "čtyřka" se do některých zásuvek těžko zapojí),
S tím nelze, než souhlasit. Navíc bych byl zvědav, jak tam zapojí tu čtyřku do většiny zásuvek Milionkrát opakované. Kdo chce, ať si ten kolík uzemní zvlášť 4. Hotovo a dál bych to neřešil, je třeba uvažovat hlavou.
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #4 kdy: 03.06.2013, 19:34 » |
|
Ono je to někdy nepochopení, někdy neznalost ..... Už jsem viděl asi 2 roky nazpět nové oper. sály, kde firma narvala jakož to pospojení 4 Cu do běžných zásuvek....mon téři ku...vovali jak to zapojovali.... .projektant to tak udělal ? Tak mu plnili projekt ! Je to nyní tuplované 2x ale v roli montérů jsem jim nezáviděl!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #8 kdy: 03.06.2013, 22:00 » |
|
v normě je přeci napsáno, že dopl. pospojení v koupelně je nutnost, 4mm nechráněný vodič(bojler, radiátor...) a 2,5 chráněný mech., do zásuvek přeci stačí natáhnout ten menší průřez, coo??
Přečtěte si článek 3.9.5 TNI 33-2000-7-701. Pokud není v koupelně předmět náchylný k přivedení potenciálu, nemusí se doplňující ochranné pospojování sřizovat. To znamená, že ani do zásuvek nemusíte zavádět další ochranný vodič. pokud je v koupelně například bojler, musíte ho pospojit, tentokrát již 4 mm2 Cu. povedete ji do zásuvky (máte problém), nebo raději do blízkého rozvaděče? Zásuvky máte tak jako tak pospojené ochranným vodičem 2,5 mm2 Cu. Bavíme se o soustavě TN-S a povinném proudovém chrániči.
|
|
|
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #11 kdy: 03.06.2013, 22:14 » |
|
Ten bojler nemá svůj PE?
Pokud k bojleru vede 3x1,5 mm2 Cu, už je to asi za hranou, nebo ne?
|
|
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #13 kdy: 03.06.2013, 22:20 » |
|
Za hranou normy - min průřez 2,5 mm2.
|
|
|
|
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #17 kdy: 03.06.2013, 22:34 » |
|
To nedokážu nyní potvdit ani vyvrátit, já bych tam ale raději viděl minimálně tu 2,5-ku, nebo raději další ochranný vodič. Třeb nám ještě někdo poradí. mimochodem, pokud to budeme brát hodně ležérně, můžeme tu zvláštní svorku připojit také ochranným vodičem přívodního kabelu.
|
|
|
|