|
|
|
|
Jiří Buben
Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
|
« Odpověď #3 kdy: 01.10.2014, 19:18 » |
|
A v jakém prostoru bude kotel instalován a jaké jsou v tomto prostoru určeny vnější vlivy? A co říká návod výrobce kde může být kotel instalován a jak má být provedeno přívodní napájení ke kotli? Jestliže bude kotel připojen pevným přívodem (ne přes zásuvkové spojení) a v prostoru kde bude kotel instalován bude dle Protokolu o určení vnějších vlivů působit například i vnější vliv BE2N1, pak by bylo vhodné použít proudový chránič s rozdílovým proudem 300 mA. Pokud by byl kotel připojován přes zásuvku, pak by tato měla být vybavena chráničem s rozdílovým proudem 30 mA. Jestliže by v případě nežádoucího vybavení chrániče mohlo dojít k nějakým škodám v důsledku výpadku vytápění dala by se na napájecí zásuvku našroubovat jistá výjimka. A jsem opět u toho základního. Nejdřív číst návody, mít nějakou dokumentaci k prostorům kam chci dané zařízení instalovat a z toho vyvodit, zda je instalace daného zařízení do daného prostoru možná z fleku, nebo zda budou nutné nějaké úpravy. Z jiného úhlu pohledu: Co bude kotel spalovat? (předpokládám, že biomasa není mrkev zmíněná v jistém pořadu jistou zelenou političkou) Může do prostoru v okolí kotle palivo unikat? Může palivo produkovat prach, který se bude usazovat na elektrických zařízeních. Atd..
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Jiří Buben
Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
|
« Odpověď #4 kdy: 01.10.2014, 19:22 » |
|
Kotel bude připojen pevným přívodem. Kotel je ve fázi vývoje automatické regulace - řízení. Kde budou tyto kotle použity se dá těžko definovat.
Jde mi o vhodnost použití proudového chrániče v rozvaděči MaR tohoto zařízení se společnou silovou částí? Nebude tento chránič zdrojem problémů, když přez něho budou připojeny frekvenční měniče, topná tělesa, relé atd.....
Promiňte, ale jestliže se podílíte na vývoji, tak kdo jiný než výrobce má definovat v jakém prostředí může být kotel instalován a v jakém již ne. Kdo jiný má vědět zda při provozu kotle dochází k úniku prachu z paliva v takovém množství, že je možné prostor kotle považovat za prostředí s hořlavým prachem nebo hmotami. Zda bude či nebude proudový chránič zdrojem problémů lze těžko předjímat. Pro FM existují speciální chrániče. Topná tělesa být zdrojem problémů mohou, ale zase bych to neviděl jako tak velký problém. Jinak pokud vezmu například kotel na uhlí, tak v jeho návodu je uvedeno, že smí být instalován pouze v prostorách s vnějšími vlivy normálními. Jenže vnější vliv BE2N2 (třeba ten uhelný prach) může být v prostorách normálních. Není to vnější vliv který by zvyšoval riziko úrazu elektrickým proudem, ale už je to vliv, který zvyšuje riziko požáru. Takže se podle toho musí projektant zařídit a dle platných norem nasadit proudový chránič.
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Petr Filípek
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #5 kdy: 01.10.2014, 20:17 » |
|
Asi jsem špatně položil otázku. V tuto chvíli neřeším kde, za jakých podmínek a v jakých prostorách bude kotel instalován. Chtěl jsem rozvinout diskusi na téma funkčnosti chrániče v rozvaděči s výzbrojí, tak jak jsem zmiňoval výše. Chtěl bych se vyvarovat části pokus - omyl. Samozřejmě, že definice provozu, obsluhy kotle atd. budou následovat. Kotel jako takový projde i státní zkušebnou. Ještě poznámku. Kotel vzhledem k výkonu není určen pro běžné RD a nebude spalovat mrkev.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #6 kdy: 02.10.2014, 08:14 » |
|
Asi nevíte. proč se používá chránič?? Kol.Buben to popsal.....! Chránič je pro bezpečnost v definovaných případech použití prostoru....! Ne pro stroj jako takový ! To si trochu pletete.. To se musí definovat přesně podle toho (v jaké místnosti), kde bude kotel umístěn! Chránič namontovaný v přístroji jako takovém, musí mít opodstatnění ! Já bych ho tam nedal, a do návodu bych napsal " dle podmínek" napojení,VV.........atd....atd.... Nesprávně použitý ty chrániče míže mít velmi velké problémy v provozu!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #7 kdy: 02.10.2014, 08:21 » |
|
Ale to zařízení s tím přece souvisí.
Pokud budu mít v prostoru nebezpečný vliv nebo dokonce nějaký BE, měl bych chránič použít. Jenomže je tu riziko, že kotel zhasne, dům promrzne a vznikne škoda.
Proti požáru si 300mA selektivní chránič umím představit, ale cpát tam 30mA je asi špatně. Pak nastupují další opatření, jako pospojování.
Takže - určit vlivy v místnosti a pak zvolit opatření vzhledem k těmto vlivům a k charakteru užití zařízení.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #11 kdy: 02.10.2014, 15:51 » |
|
A co říká návod výrobce kde může být kotel instalován a jak má být provedeno přívodní napájení ke kotli?
Výrobce se ptá zde v diskuzi. Něco jako v písničce Lojza a Líza. Dojdi pro vodu Lojzo...
|
|
|
|
Petr Filípek
|
|
« Odpověď #12 kdy: 02.10.2014, 20:57 » |
|
všem, kteří do diskuse přispěli věcnými názory. Pro ty ostatní. Asi jsem se mylně domníval, že jsem na odborném portále a že podiskutuji o problému vzájemné vazby FM – chránič – topná tělesa atd…. se zkušenějšími odborníky elektrikáři či revizáky. Kde jinde a s kým jiným by měl člověk zasvěceně probrat problém, na který ve své praxi narazí proto, aby ho vyřešil co nejlépe? Snažím se každou práci odvést dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Proto jsem terčem posměchu typu výrobce se ptá? Výrobce se neptá. Ptám se já, protože se běžně ve své praxi s chrániči nepotřebuji zabývat a tak o nich z „praxe“ nic moc nevím. Jedno však vím jistě, že každý výrobce naslibuje hory doly a skutek utek. Samozřejmě, že je pro mne nejjednodušší předat výrobci MaRku a ostatní si vyřeš, jak chceš. Ale tak se to přece nedělá? Pokud ano tak mi promiňte, ale já jsem ze staré školy. PS Doby kdy elektrikář spravoval vše od rádia přes televizi až po poslední světlo v domě, jsou už asi dávno tytam. PS PS A ještě prosba. Pokud má někdo nutkání přispět hnidopišským příspěvkem typu výrobce se…… Ušetřete si klávesnici a svůj drahocenný čas. .
|
|
|
|
|
Petr Filípek
|
|
« Odpověď #14 kdy: 02.10.2014, 22:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #17 kdy: 03.10.2014, 07:24 » |
|
Kde jinde a s kým jiným by měl člověk zasvěceně probrat problém, na který ve své praxi narazí proto, aby ho vyřešil co nejlépe? Pokud nevíte, neznáme všechno, (ijá ) můžete za úplatu požádat TIČR na odborné stanovisko. Ti vám ho dají. Máte to i s razítkem! PS: Byl jsem jednou u podobného problému se strojem, poradili a napsali odborný posudek! Ten platí pro všechny stroje toho původu v celé ČR!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|