Peta K
|
|
« kdy: 04.02.2015, 13:23 » |
|
Na baraku mam klasicky stary rozvod tzn. dvouvodič (fáze L a pracovní a ochranný PEN). Chtel jsem tedy pridat jednu zásuvku kabel jsem udelal jak je to u starych zásuvek tak jsem k nove zásuvce natahl fazi a N jenze po zapojeni zkouseckou funguje ale pokud tam něco zapojim faze mi skocí na nulak a jde mi proud do obou direk. Pristroj vytahnu tak je vse zas dobře. Poradi někdo v cem je chyba?
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #1 kdy: 05.02.2015, 10:16 » |
|
Poradím vám - zavolejte elektrikáře nebo revizního technika, protože již z toho, co jste napsal, je vidět, že tomu moc nerozumíte.
Problém nemusí být pouze v tom, co jste do rozvodů dodělal. Víc se asi takhle poradit nedá, dvojdrátová instalace může být stará 20 let nebo také 80, může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl! Pro zjištění závady je to třeba vidět a proměřit, takhle zdálky je možno pouze konstatovat, že je někde přerušený nebo nedokonale napojený vodič PEN, což je jedna z nejnebezpečněj ších závad, kde hrozí zabití el. proudem nebo požár.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #3 kdy: 05.02.2015, 11:37 » |
|
Když "...fáze skočí na nulák...", je to na vyšroubování hlavních pojistek do doby, než to zkontroluje nějaký odborník!
Nevíme z jaké doby je elektroinstala ce, asi nejhorší variantou nemusí být "hliník", ale ještě starší rozvody v povlakových trubkách, vodičem z nějaké tvrdé měděné slitiny, s izolací, která se rozpadá a už dávno se nedají rozeznat nějaké barvy, aby se dalo identifikovat který vodič je L a který PEN...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #4 kdy: 05.02.2015, 12:47 » |
|
... jde mi proud do obou direk.
Čím, jak a co měříte?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
David Frýba
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #5 kdy: 05.02.2015, 16:19 » |
|
Když "...fáze skočí na nulák...", je to na vyšroubování hlavních pojistek do doby, než to zkontroluje nějaký odborník!
Abyste věděl, proč jsou varování tak závážné.Za předpokladu, že máte zásuvku správně zapojenou dle dvouvodič (fáze L a pracovní a ochranný PEN). a vaše měření jsou taky správná, po připojení spotřebiče I. třídy se vám propojkou PE-N v zásuvce dostane vámi měřená fáze zapojim faze mi skocí na nulak a jde mi proud do obou direk na kostru spotřebiče.Kro m pomíjivé drobnosti, že spotřebič nebude funkční.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #6 kdy: 06.02.2015, 07:57 » |
|
Nepřehánět - jinak souhlas.
... dvojdrátová instalace může být stará 20 let nebo také 80, může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl!
Takto to bylo myšlené.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #7 kdy: 06.02.2015, 11:06 » |
|
Odpověď: Nová zásuvka ve starém dvojvodičovém rozvodu se připojuje třemi vodiči.
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #9 kdy: 07.02.2015, 15:12 » |
|
Odpověď: Nová zásuvka ve starém dvojvodičovém rozvodu se připojuje třemi vodiči. Proč by se 1 zásuvka, přidaná do sterého dvouvodičového systému, měla připojovat třemi dráty? Osobně to takto nedělám. Pokud bych už přidával jednu jedinou zásuvku, do dvouvodičového systému, kabel použiju třikrát, ale zásuvku zapojím dvoudrátově.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #10 kdy: 07.02.2015, 16:04 » |
|
Proč by se 1 zásuvka, přidaná do sterého dvouvodičového systému, měla připojovat třemi dráty? Osobně to takto nedělám. Pokud bych už přidával jednu jedinou zásuvku, do dvouvodičového systému, kabel použiju třikrát, ale zásuvku zapojím dvoudrátově. Tak by se to mělo dělat ! Je to tak i odsouhlaseno ČÚBP.......měl jsem to i písemně. Byl to písemný dotaz na ně !
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.02.2015, 17:03 » |
|
Proč by se 1 zásuvka, přidaná do sterého dvouvodičového systému, měla připojovat třemi dráty?
Aby bylo možné provést revizi. Ale chápu, že to tak nikdo nebude dělat.
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #12 kdy: 07.02.2015, 17:21 » |
|
Aby bylo možné provést revizi. Ale chápu, že to tak nikdo nebude dělat. Revizi čeho? Té jedné zásuvky? Tak to ani náhodou!
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #13 kdy: 07.02.2015, 17:54 » |
|
Revizi čeho? Té jedné zásuvky? Tak to ani náhodou!
Řekni to u zkoušek.
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 07.02.2015, 18:04 » |
|
Revize se dělá pouze tehdy, když měním nebo doplňuji jištění ! Ne když doplňuji zásuvku do obvodu který už má jištění dané!, nebo když doplňuji světlo na stávající okruh!? Můžeme v zásuvkovém obvodu TN-C udělat TN-C-S ale tam musí být určité úpravy s bodem rozdělení dle ČSN... Ne jen tak....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|