Dá se válcový vypínač VS16 použít jako hlavní vypínač v rozvaděči pro stroj?

<< < (2/3) > >>

Rozmahel Vladimír:
Dotaz byl položen naprosto obecně, není známo zda se jedná o stávající vypinač, náhradu nebo stavbu něčeho nového.
Čl.6.2.2 stanovuje podmínky a,b,c za jakých je možné to, či ono. A říká " pouze pod jednou podmínkou ". Rozumím tomu tak, že splnění libovolné jedné podmínky stačí.
Podmínka "a" říká pouze s klíčem nebo nástrojem, přičemž předpokládá znalé nebo poučené osoby. Znalá je elektrikář, poučená neelektrikář. Podle toho se na to musí nahlížet. Pokud se do rozvaděče musí zasahovat při běžném provozu tak krytí platí pro ovládací části tak jak je popsáno. Pokud se rozvaděč otvírá pouze při opravě nebo údržbě což musí dělat elektrikář, tam to krytí není dle mého soudu požadováno.

Jan Alin:
Citace: Rozmahel Vladimír  24.10.2008, 11:51

Pokud se rozvaděč otvírá pouze při opravě nebo údržbě což musí dělat elektrikář, tam to krytí není dle mého soudu požadováno.

a) Pro přístup je nutné použití klíče nebo nástroje. Pokud jde o uzavřené prostory pro obsluhu elektrického
zařízení, viz IEC 60364-4-41 nebo IEC 60439-1, podle toho, co přichází v úvahu.
POZNÁMKA 1 Použití klíče nebo nástroje má zajistit, že přístup budou mít pouze znalé nebo poučené osoby
(viz 17.2 b)12)).
Všechny živé části, u nichž je pravděpodobnos t dotyku při seřizování nebo nastavování přístrojů určených
pro takové operace, zatímco je zařízení stále připojeno, musí být chráněny před nebezpečným dotykem
živých částí stupněm ochrany nejméně IP2X nebo IPXXB. Jiné živé části na vnitřní straně dveří musí
být chráněny před nebezpečným dotykem živých částí stupněm ochrany nejméně IP1X nebo IPXXA.

Já myslím že IP20 nebo XXB tam musí být vždy. Buď to řeší konstrukce svorek nebo dodatečný kryt.

Rozmahel Vladimír:
Ano máte pravdu, ale norma mluví o nastavování nebo seřizování přístrojů. Tím rozumím zásah obsluhy 100x za šichtu pro účel nastavování nebo korekci výrobní operace. Tam je krytí nutné. Já mám na mysli opravu nebo údržbu prováděnou elektrikářem v té části pod krytem, kam se běžně nezasahuje z důvodu obsluhy a seřizování. Je velký rozdíl v tom, co je myšleno pod obecným pojmem pracovní stroj. Je to složitá linka nebo i hoblovka nebo stojanová vrtačka. Tam myslím obsluha nic neseřizuje. Samozřejmě, pokud by tam v rozvaděči obsluha - laik, měla nahazovat tepelku tak krytí je nutné, nebo to smí dělat pouze elektrikář.

Jiří Sedlmajer:
To: Rozmahel a ost.

Já myslím, že článek 6.2.2. platí obecně a a krytí přívodních svorek IP2X a výstraha musí být vždy!!  Bylo to i ve starých normách 332200, 341630 ... 

Kdo to rozsekne?  ;) 

Rozmahel Vladimír:
Myslím, že to musí rozhodnou jedině výrobce. Tomu zejména je tato norma určena. Zkusím pohledat další souvislosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana