Jak pripojit nou instalaci TN-S na původní TN-C?

<< < (2/4) > >>

pk:
diky. mate pravdu, nepamatuju si presne jestli ten puvodni je cerno hnedy (asi) nebo jaky.
ostatne ono je to tam celkove slozitejsi, je tam i kabel ktery je dvouzilovy a obe zily ma kanarkove zlute....to jen pro pobaveni...
to co jsem kreslil je pro nazornost

Otakar Dosbaba:
To Bernard: No říkal jsem si, kdo se s tímto upozorněním vytasí jako první...
Ruku na srdce, ale určitě by jste sám v podobném případě rozkopal půl bytu kvůli jednomu kabelu, aby jste dostál požadavků platného znění ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ? Asi jsem slovo "provizorní" málo zvýraznil. Stejně by vám jistě při podobném záměru slovo "NE" o mnohoho více nakonec zvýraznila manželka.  :) ;)

pk:
presne tak. naprosto chapu, ze norma hovori mozna jinak, ze je lepsi zpusob jak to udelat, ale snazte se pochopit i vy me.

penez neni nekonecne mnoho, kdyby bylo, bez mrknuti oka bude elektrika jedna z prvnich veci kterou necham predelat.

nicmene s omezenym rozpoctem musim resit i jine veci nez je norma. manzelka by nejradsi udelala prvni kuchyni a loznici, ja zase elektriku, okna a topeni, syn zase svuj pokoj atd atd.

a mezi tim se musi najit nejaky kompromis. takze kdyz ted predelavam uvedenou mistnost muzu to udelat bud tak, ze to necham tak jak to je (TNC) a nebo muzu kabelaz pripipravit na budouci TNS, s tim ,  ze ted provizorne rozdelim PEN, trebaze ne uplne podle normy. Hlavni rozvodnice je totiz pomerne daleko od teto mistnosti a jeste v jinem patre, takze predelani podle normy by opravdu bylo pomerne narocne.

uvedomuju si, ze dodrzovani norem je dulezite, ze v pripade elektriky jde hlavne o bezpecnost, ale preci jen realny zivot ne vzdy umoznuje striktni dodrzeni normy.

kazdopadne vsem  (poklona)  za pomoc.

Roland:
. Mam podobny problem jako tazatel.
Jenze s tim rozdilem, ze bohuzel z ruznych duvodu se nepocita s tim, ze privodni  kabel ( svetelny i zasuvkovy ) do druheho patra nebude mozne predelat na TNS a zustane  dvouzilovy TNC.

Ma v takevemto pripade cenu predelavat jen rozvody po mistnosti na TNS i kdyz privodni kabel zustane vzdy uz TNC ?

Proste se to necha jak to je, novej rozvod v mistnosti se udela v TNC a hotovo.

Jde mi o prakticky pohled na vec, vas ,  jako profiku ale zaroven i praktiku.

Pokud by to necemu odporovalo ( nemyslim ted norme, ale spis bezpecnosti ) tak se to vlastne nevyplati v dane mistnosti na TNS predelavat, a bude lepsi nechat to v TNC, i kdyz se budou davat nove kabely.

Kamil Novák:
Citace: Roland  26.10.2008, 22:06

Pokud by to necemu odporovalo ( nemyslim ted norme, ale spis bezpecnosti )

Začnu od konce.
Promiňte, ale máte naprosto mylnou představu. Důvodem pro existenci většiny technických předpisů (a tedy i norem) jsou právě požadavky na zajištění minimální bezpečnosti. Není tedy možné stavět proti sobě normy a bezpečnost. Většina mě známých norem (pochopitelně nemohu znát všechny) se v podstatě zabývá bezpečností !  ;)

Jenze s tim rozdilem, ze bohuzel z ruznych duvodu se nepocita s tim, ze privodni  kabel ( svetelny i zasuvkovy ) do druheho patra nebude mozne predelat na TNS a zustane  dvouzilovy TNC.

Mohl byste naznačit ony důvody ?

Ma v takevemto pripade cenu predelavat jen rozvody po mistnosti na TNS i kdyz privodni kabel zustane vzdy uz TNC ?

Vždy tam TN-C určitě nebude.  (no)
Jestliže tedy nebude mít min. průřez 10mm2 Cu a i tak není důvod pro rozvody TN-C uvnitř objektu.

Proste se to necha jak to je, novej rozvod v mistnosti se udela v TNC a hotovo.
Jde mi o prakticky pohled na vec, vas ,  jako profiku ale zaroven i praktiku.

Nový rozvod se prostě ve vašem případě nemůže udělat TN-C ! A hotovo !
To je prostě základní princip současné koncepce ochrany a s tím nic nenadělá žádný pohled profíků nebo praktiků.   (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana