Prý podle nové normy nemusí být hromosvod opatřený ochrannými úhelníky?
Jan Hájek:
Ještě pro pořádek odpověď od Dalibora Šalanského:
K zavedení svodu do země - 62305 tento problém detailně neřeší, metoda zaváděcí tyče
je ale více než spolehlivá, nerezová (nebo pozinkovaná) tyč o průměru 16 mm nebude
to první, co na hromosvodu "odejde".
Výška zkušební svorky - doporučená hodnota je 1,5 m nad zemí. Tento údaj ale platí
spíše pro veřejné prostory, kde skutečně hrozí poškození vedení, obzvlášť když je z
drátu AlMgSi. Třeba na škole bych dal svorky ještě výš. Ale u rodinného domku se
zahrádkou? Tam je to opravdu celkem jedno a rozhoduje pouze estetické cítění, no a
ochranný úhelník - nevím nevím.
U skrytého svodu je to už úplně jedno, kde ta svorka bude, jenom se k ní revizák
nějak musí dostat.
Jinak zkušebky mohou být i v zemi, nebo třeba 3 - 4 m nad zemí (speciální bezpečné
svody).
Jiří Schwarz:
Mechanická ochrana svodu - ono hodně zálaží na tom, kde to je.
Na obrázku není svod hromosvodu, ale uzemňovací přívod pro menší telefonní ústřednu, takhle to vypadalo krátce po té, co byl upraven chodník a přístupová cesta k jistému nádraží ČD.
Kolik lidí tam asi projde denně, kolik jich o to zavadí např. taškou,... A kolik bylo takových, kteří si třeba chtěli vybít vztek na věci, která "za nic nemůže".
Pavel Horský:
Sám jsem si oblíbil zaváděcí nerezové tyče pro jejich nezničitelnost a jejich "výdrž". Začal jsem je kreslit i do PD, takže, až bude mít někdo v mé PD problém s jejich návrhem, ať mi klidně zavolá. Doporučím i prodejce.
Radek Červený:
Nedávno jsem řešil jak provést pěkný svod na pěkné opravené vilce tak, aby pohledově ladil oku a nehyzdil fasádu klasický úhelník.
Ty zaváděcí tyče popsané výše mně odrazují jednou věcí, a to je to, že pokud vyjdu ze země kulatinou, moc neuznávám svorku těsně nad zemí pro spojení kulatiny od zemniče a zaváděcí tyče.
Navštívil jsem prodejní sklad s nerez materiálem, koupil nerez trubku 16x1mm, touto trubkou protáhnu drát od zemniče, trubku uchytím na příchytky od f. Dehn kat.č. 275819, na horní část trubky vybrousím jazýček o šířce cca 8 mm a ten přichitím i s kulatinou do svorky ES Dehn k.č. 463010. Tuto svorku použiji jako zkušební a zároveň tím vodivě spojím trubku s vodičem.
Když pominu trochu času a umu u brusky, tak ve finále ta nerez trubka vyjde levněji než klasický ochranný úhelník FeZn (doh).
Jen mně zaráží jediná věc. Proč tyto vychytávky nemají ve výrobním programu české firmy? Je jich několik, a všichni si myslí, že si vystačí flákat 40 let pořád dokola ty stejné výrobky bez nápadu a změny? A to nemluvím o kvalitě pozinku (zle) (zle) (zle)
Holt tentokrát je to 1:0 pro DEHN, a už se těším, jak za pár let se někdo probudí ze sladkého spánku a začne přetahovat zpět od DEHNA montéry. To je už takový český folklór, nic nedělat, nic nevyvíjet, a až přijde firma XY o klientelu, tak se probudí, dá na trh nový produkt a myslí si, že všichni padnou na )i(. Jenže mezitím už ti , ,všichni,, si našli jiné, spolehlivé dodavatele a v tuto chvíli již nemají zpravidla zájem nic měnit.
Patrik Augustin:
jo jo presne co pise pan Cerveny je pravda.Kdyz si clovek vyzkousi Dehnacky veci tak to je radost s tim pracovat.Viz treba svorky pro uchyceni dratu na eternitove sablony.A takovejch vychytavek je tam u nich vic.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana