Prý podle nové normy nemusí být hromosvod opatřený ochrannými úhelníky?

(1/6) > >>

hromosvodář:
Mám udělat hromosvod na rodinný domek a v projektu chybí ochranné úhelníky u svodů do země.

Jsou tam napsané nějaké nerezové tyče které vůbec nejdou sehnat a určitě budou hrozně drahé.
Projektant se se mnou nechtěl bavit a ještě byl arogantní.
Jen mi řekl, že zkušební svorka může být třeba jen půl metru nad zemí a že v Německu se to tak dělá běžně.

Co je to za nesmysly?
Tady sme v Česku a řídíme se podle českých předpisů.
To si říká projektant?
Kdo ho to učil, dělat si ze zkušených praktiků blázny?
Měli by mu sebrat koncesi a vystřihnou pořádnou pokutu.

Hynek Bureš:
To hromosvodář: když na to budeme koukat takhle, budou se donekonečna hyzdit baráky příšernými ochrannými úhelníky, trčícími do skoro dvou metrů. Jaký je skutečný důvod, aby ochranný úhelník trčel tak vysoko? (mimo ČSN 34 1390, ale ta v lednu FINITO)

Uzemňovací přívody se vždy mechanicky chránily - ochranné úhelníky jsou nejobvyklejší. Což zkusit ochranný úhelník třeba ze dřeva? Něco jsem našel tady...
http://www.kniska.eu/kniska/zajimavosti/klasicka-ochrana-svodu

A to ze zmíněného projektu je zřejmě něco takového :
http://elektrika.cz/reportaze/2008/hromosvodni-centrum-chomutov/photoalbum_photo_view?b_start=16
nebo
http://elektrika.cz/reportaze/2008/hromosvodni-centrum-chomutov/photoalbum_photo_view?b_start:int=10
Myslím že ta nerezová tyč průměru 16mm bude dost pevná,  aby byla považována sama o sobě za mechanicky chráněnou. A nebezpečí poškození na zahrádce rodinného domku? Možná kdyby se při okopávání záhonků někdo příliš rozmáchl krompáčem... Ona totiž norma ČSN EN 62305-3 opravdu nepředepisuje konkrétně,  jak má být mechanická ochrana provedena a do jaké výšky.

Projektant zřejmě absolvoval školení a chtěl "být za chytrého" - nevím, zda bylo technické řešení z toho projektu dost jasné a zda nemělo nějaké chyby. Viděli jste už takto realizované svody v terénu? Uvidíme, zda se někdo pochlubí s fotkou skutečné (nejlépe vlastní) realizace svodu se zaváděcí tyčí  ;)

P.S. nevíte někdo jak je to s tím "nebezpečím života" z názvu ČSN EN 62305-3 to jako že by blesk obživl?  ?? Jinak jsem taky absolvoval jedno školení,  všechno jsem celkem v poho pochopil, jen zapomněli zdůraznit, že stanovení ochranného prostoru metodou valivé koule opravdu neslouží k ochraně před kulovým bleskem  >:D

Petr Bryks:
Slovy klasika: Má pravdu, předsedo.
Svorka kdekoliv, chránit něco, co je samo o sobě dost odolné je zbytečné.Ale nemá pravdu v tom, že to musí být nerez, může to být FeZn, i kdy já mám taky raději nerez, je to navždy a bezúdržbové.

Petr Bryks:
Ještě bych přidal perličku, minulý týden jsem byl na revizi hromosvodu RD a to si nedokážete představit: úhelníky rozřízlé na polovinu (proč investovat do dvou celých, stačí dva poloviční),  vedení bylo jak ho rozmotali, tak ho namontovali, FeZn svorky přímo na mědi, chránit komín s kov. vložkou nebo snad připojit ant. stožár( podle ČSN 34 1390) asi nebyl čas. Nějaký nátěr přechodu do země, asi nebylo čím. A zemní odpor? Oba svody přes 30 ohm.  Nechtěl bych vidět provedení uzemnění, podle toho, co si dovolili nahoře, to musela být katastrofa. Doporučil jsem neplatit, ať si to firma zdemontuje, odveze a majitelé ať si najdou jiného dodavatele. Do revizní zprávy- nevyhovující jsem napsal bez citování příslušného článku ČSN - " hrozná práce!!!"

Jan Hájek:
Byl bych velice nerad, aby tato diskuze způsobila houfný výskyt zkušebek těsně dole  s odkazem na nejasnost v normě.

Norma jako typickou výšku uvádí cca 1,5 m, ale ne striktně.

V našich zeměpisných podmínkách bych doporučil výšku minimálně od cca 1 metru.
V případě RD, si můžeme po zasvěcení majitele dovolit určitou benevolenci, ale ....

U veřejných staveb, bych rozhodně trval na výšce očí cca 1,5-1,7 m.

Pokud by se tato výška nedala z rozumných důvodů dodržet, zvolil bych variantu, která zaručí vyšší bezpečnost osob a i aplikace.

Takže stejně jako v případě starých norem: Raději nejdříve myslet a pak zvolit řešení, ani ten ochranný úhelník bych nezavrhoval (dle ČSN 341390 předposlední možnost),  ale pouze před nerezovým drátem  >:D .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana