Čo všetko na doplnkové pospojovanie?
Kamil Novák:
Citace: Patrik Augustin 17.10.2008, 06:13
...Vse je odvisle od mereni....
Nechtěl jsem tento aspekt připomínat, ale když už jste to nakousl...
Přesně tak stojí další otázka ohledně pospojování mísících baterií.
Jestliže někdo zhotoví "pospojení" mísící baterie na plastovém potrubí, tak by se tato skutečnost mělo objevit v revizní zprávě.
Není sporu o tom, že by mělo proběhnout i nějaké měření.
A teď prosím o radu - jak měření prakticky provést ?
Za typické situace, kdy jsou již baterie (se špatně vodivou povrchovou úpravou) osazeny, obklady hotové, tudíž vlastní vodiče i napojení jsou nepřístupné a šroubení zakrytá krytkami.
Maros Macik:
Môže to teda niekto zhrnúť? Rozdiel medzi hlavným a doplnkovým pospojovaním mi nie je celkom jasný (aj po prečítaní iných tém o doplnkovom pospojovaní). Keďže nemám doma plynové potrubie, prívod vody je z PE, takže ja v podstate nebudem mať hlavne pospojovanie. Chápem to správne? Teda mám len doplnkové pospojovanie.
Zatiaľ mi nikto konkrétne neodpovedal na môj pôvodný dotaz.
CY4 zž som priviedol k budúcemu miestu pre vaňu, sprchový kút, bojler a elektrokotol a spojil som pre istotu aj kovový skelet vstavaného WC a konštrukcie garážovej brány. Do kuchyni som priviedol zž vodič k miestu pre drez. Otázka je , či treba pospojovať aj el. varnú dosku, prípadne digestor, vstavanú rúru? Rozvody vody mám z plastohliníku. Ten hliník je však uzavretý medzi vrstvami PE a nie je ani vodivo spojený s batériou? Ako je to s pospojovaním batérií v tomto prípade?
Lubomír Jindra:
Citace: Maros Macik 17.10.2008, 12:20
Zatiaľ mi nikto konkrétne neodpovedal na môj pôvodný dotaz.
Rozdiel medzi hlavným a doplnkovým pospojovaním mi nie je celkom jasný.
, celým portálem elektrika.cz prorůstá frontová linie mezi profesionály a amatéry. Poznají se snadno - ti první citují ČSN, ti druzí píší "já mám doma". Je nasnadě že obě skupiny budou mít vždy rozdílné pohledy na danou problematiku, protože vše se dá udělat líp než určují ČSN. Profesionál však musí zákazníkovi dokázat proč to stálo tolik a tolik a to se těžko dělá stylem "napadlo mě že by se mohlo stát...." ;) Profesionál se musí opřít o něco poněkud více hmatatelnějšíh o.
Při vytváření elektroinstala ce je třeba brát v úvahu mnoho vlivů a okolností a požadavků... a to vše skloubit dohromady - říká se tomu projekt, který by měl přesně řešit všechny Vaše otázky. :) Po internetu lze poradit pouze obecně:
Doplňující pospojování:
kovová vana - ANO
bojler (v koupelně) - ANO
elektrokotel - ANO
kovové vodovodní potrubí - ANO
plastové vodovodní potrubí - NE
kovové potrubí topení - ANO
kovové plynové potrubí - ANO
elektrická vrata - ANO
varná deska - NE
vestavěná trouba - NE
dřez - NE
digestoř - NE
lednička - NE :D
kovový věšák na zdi v koupelně - NE (jupi)
"Hlavní pospojování" a "doplňkové pospojování" mají stejný princip, jen to hlavní se jmenuje hlavní, protože v budově musí být a je tudíž hlavní, doplňkové se jmenuje doplňkové, protože doplňuje to hlavní a v budově jich může být několik, nebo žádné :D
Martin Kafka:
K pospojení garážových vrat.Nedávno jsem se setkal s garážovými vraty na elektropohon a ten je proveden ve II třídě.Tak pozor!Pospojit či nepospojit?
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 17.10.2008, 14:40
Je nasnadě že obě skupiny budou mít vždy rozdílné pohledy na danou problematiku, protože vše se dá udělat líp než určují ČSN. Profesionál však musí zákazníkovi dokázat proč to stálo tolik a tolik a to se těžko dělá stylem "napadlo mě že by se mohlo stát...." ;) Profesionál se musí opřít o něco poněkud více hmatatelnějšíh o.
To jste udeřil hřebík na hlavičku! (jednicka) a bod!
Ve výčtu pro pana Macika jste ovšem neuvedl kovové předměty na plastovém potrubí (např. baterie, armatury, spojky). Profesionál, opře-li se o něco hmatatelnějšíh o, vezme v potaz např. to doporučení ČES (ESČ), které zde uvedl kolega Novák,
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,9843.msg68161.html#msg68161
a které říká, kdy se kovové předměty na plastovém potrubí pospojovat mají.
Já - z pozice toho ne-profesionála, který si to chce udělat bezpečnější, než požaduje norma jako minimum, a přitom s nepatrným finančním navýšením, jsem si jednak nakreslil, jak by vypadal obvod při tvrdém zkratu fáze na kostru pračky (což je asi porucha, které bych se ve vztahu k 230V~ bál nejvíc) - viz přiložený obrázek,
a pak jsem si propočítal, jak by vypadaly poměry při různých poruchových stavech včetně úderu blesku do objektu podle obrázku, který jsem zde vyvěsil
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,9843.msg68215.html#msg68215
a včetně házení fénu do vany.
Výsledkem je přiložená tabulka se 4 variantami pospojování/nepospojování.
Já osobně vidím nejvíc červeno v levé (tj. první) skupině sloupců, a nejmíň červeno v té pravé (tj. čtvrté) skupině.
Když navíc vezmu v úvahu, že jen poslední řádka není pod ochranou chrániče, a že jediná červená, která se vyskytuje vpravo, je ten fén ve vaně (pokus o sebevraždu), tak vím, co si vybrat. Kdo očekává ve své koupelně především žonglování se zapnutými elektrospotřeb iči nad vanou a blesků se nebojí, vybere si možná variantu jinou (podotýkám, že žádná z nich není v rozporu s normami).
Citace: Kafáč 17.10.2008, 17:14
K pospojení garážových vrat.Nedávno jsem se setkal s garážovými vraty na elektropohon a ten je proveden ve II třídě.Tak pozor!Pospojit či nepospojit?
Bylo zde zmíněno kolegou Rozmahelem, že může dojít k přiskřípnutí prodlužovačky ve vratech, a pospojení vrat je dobrá ochrana.
Citace: Maros Macik 17.10.2008, 12:20
Rozvody vody mám z plastohliníku. Ten hliník je však uzavretý medzi vrstvami PE a nie je ani vodivo spojený s batériou? Ako je to s pospojovaním batérií v tomto prípade?
Jste si jist, že tak máte udělané rozvody vody? Obvykle se tak dělají rozvody topení, zejm. podlahového. Pokud je tomu ale opravdu tak, obávám se, že není zajištěn kontakt té Al vrstvy, ale ani její dokonalá izolace. V tom případě spojit.
Citace: Kamil Novák 17.10.2008, 12:12
Nechtěl jsem tento aspekt připomínat, ale když už jste to nakousl...
Přesně tak stojí další otázka ohledně pospojování mísících baterií.
Jestliže někdo zhotoví "pospojení" mísící baterie na plastovém potrubí, tak by se tato skutečnost mělo objevit v revizní zprávě.
Není sporu o tom, že by mělo proběhnout i nějaké měření.
A teď prosím o radu - jak měření prakticky provést ?
Za typické situace, kdy jsou již baterie (se špatně vodivou povrchovou úpravou) osazeny, obklady hotové, tudíž vlastní vodiče i napojení jsou nepřístupné a šroubení zakrytá krytkami.
Šroubení jsou sice zakrytá krytkami, ale 1 volný závit na trubce teplé a na trubce studené vody se nejspíš najde, a tam povrchová ochrana nebude. Takže 4-bodové měření se pomocí hrotů provést dá. Dá se taky sejmout růžice případně ovládací páka, a tam už bývají přístupná místa z mosazi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana