Čo všetko na doplnkové pospojovanie?

<< < (2/15) > >>

Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš  13.10.2008, 22:52

Protože  :)
To se nedávno řešilo tady
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,9478.msg65037.html#msg65037

No právě.  :(
A přesto se čas od času objeví nějaký "pospojovač",  který má touhu připojovat vodu v plastovém potrubí.  (doh)

Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák  13.10.2008, 23:16

No právě.  :(
A přesto se čas od času objeví nějaký "pospojovač",  který má touhu připojovat vodu v plastovém potrubí.  (doh)

Jenže, asi jste si nevšiml, že já jsem právě ten "pospojovač",  a v té diskusi, na kterou jsem dával odkaz, jsou uvedeny důvody, proč to dělat  :)
Není to ani tak kvůli ochraně proti (směšným) 230~ ale spíše kvůli ochraně před bleskem.

Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš  13.10.2008, 23:33

Jenže, asi jste si nevšiml, že já jsem právě ten "pospojovač",  a v té diskusi, na kterou jsem dával odkaz, jsou uvedeny důvody, proč to dělat  :)
Není to ani tak kvůli ochraně proti (směšným) 230~ ale spíše kvůli ochraně před bleskem.

Přiznávám - nevšiml.
Ale nic to nemění na faktu, že nevím, jak a proč by se měl blesk prohánět vodním sloupcem ve vodovodním řadu.
Jestliže tedy bereme za fakt, že blesk je jev atmosferický a vodovodní potrubí se v našich zeměpisných končinách ukládají zpravidla do zemně.

Ale asi není nutné pouštět se do polemiky, která zde již několikrát proběhla.

Někteří si prostě našli zvláštní a ne zcela obvyklé hobby - natahovat v objektech zpravidla zeleno/žluté vodiče různých průřezů a pomocí krkolomných pomůcek je napojovat na cokoli, co se zablyští kovovým leskem.  ;)
Koníček je to zvláštní, ale asi není nijak zvlášť nebezpečný, takže nakonec - Proč ne ?  ::)

Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák  14.10.2008, 00:14

Ale nic to nemění na faktu, že nevím, jak a proč by se měl blesk prohánět vodním sloupcem ve vodovodním řadu. Jestliže tedy bereme za fakt, že blesk je jev atmosferický a vodovodní potrubí se v našich zeměpisných končinách ukládají zpravidla do země.

Jenže problém vzniká, když se ty dva živly potkají  :D
Ale jsem rád, že nám ten zeleno/žlutý koníček nechcete brát  (poklona)

zerotest:
To: Kamil Novák,
prosím můžete nějak doložit vaše bludy, že vodovodní plastová trubka v žádném případě není schopná přivést nebezpečný potenciál z napětí sítě případně zavlečení z bleskového napětí?
Tato problematika se již mnohokrát probírala a tuto možnost nikdo nevyvrátil /snad jenom teoreticky/. Učil se snad někdo na základní škole, že voda je izolant?
Plně souhlasím s panem Tomášem Fukem.
Pracuji ve vodárenství a často je uzemnění hromosvodu přivařeno na potrubí /pochopitelně u domu/ a pak stačí výměna nebo oprava /obvykle se vloží plastové potrubí/ a z 1 až 2 Ohmů je třeba 50 i více Ohmů. Potom se dle mého názoru může část bleskového proudu zatáhnout i do objektu. Pravidelné revize domů nejsou, tak se to ani nezjistí.

Zatím jsem se nikde nesetkal s tím, že někdo změřil elektrickou pevnost takového potrubí. Jistě by bylo třeba hodně měření neboť obsah prvků mimo H2O je v jednotlivých potrubích rozdílný a stejně tak i vrstva usazenin na potrubí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana