Čo všetko na doplnkové pospojovanie?

<< < (8/15) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Fuk Tomáš  14.10.2008, 22:59

Ale znova zopakuji - já osobně - za určité konstelace - považuji za ještě důležitější hledisko ochranu před zavlečením (byť i jen zlomečku z desítek kA) bleskového proudu.

A abych byl správně pochopen, pokusil jsem se nakreslit, jak by mohla taková nebezpečná situace - kvůli které bych to pospojení doporučil především - vypadat. A myslím, že jsem tam napsal ještě hodně mírné hodnoty napětí.

Patrik Augustin:
Tomasi ja uz bych se na to vykaslal.To nema asi cenu.Uz to tady mame jak v parlamentu.Jed ni tvrdi to druzi presny opak.Pro me je zaver jednoznacny ze i kdyz doplnkove pospojovani v koupelne udelam nebo neudelam tak revizi to projde (mysleno potrubi a vana v plastu).Je pravda ze v 7-701 ed.2 neni o bateriich ani zminka.Ja proste kdyz delam pospojeni trubek topeni ktere vedou v koupelne tak uz tam ty 2 CY natahnu i k tem bateriim a mam klid.Pokud by to delalo nejaky binec vzdycky se to da v tom mustku rozpojit.Ale to oznaceni "pospojovac" to se mi libi  :D

Rozmahel Vladimír:
Ano, ten obrázek je zajímavý, ale ten člověk by stál na zemi, jeho odpor proti zemniči bude mnohem vyšší. To co je naznačeno by se stalo např. při dotyku kohoutku a třeba topení. Totéž ale platí pro všechny tyto vodovodní vývody v celém objektu.
Mě by se nejvíce líbila varianta toho domku s nespojenými, dostatečně vzdálenými zemniči el. a hr. Nevím co je větší zlo. Při " malém blesku " asi o moc nejde, ale v případě pořádné pecky si myslím, že to zavlečení do domu bude s největší pravděpodobnos tí i více na škodu, než ku prospěchu. Na podlaze stojící bosá osoba v koupelně dotýkající se kohoutku, při pospojení baterie, při každém blesku, velký nebo malý, dostane ránu proti zemi. Toto samozřejmě platí pro všechny neživé části v objektu. No, a ta představa, při skutečné ráně, proti které by to celé mělo být stavěno, není nijak příjemná. Nevím jaké jsou napěťové poměry při kopanci statické elektřiny při vylézání z auta, někdy to skutečně zabolí. Jistě jsou to směšné hodnoty proti bleskovým případům.

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  15.10.2008, 08:30

Ano, ten obrázek je zajímavý, ale ten člověk by stál na zemi, jeho odpor proti zemniči bude mnohem vyšší. To co je naznačeno by se stalo např. při dotyku kohoutku a třeba topení. Totéž ale platí pro všechny tyto vodovodní vývody v celém objektu.

Ano, to je správná připomínka. V koupelnovém prostředí je sice více příležitostí (bosé nohy na mokré podlaze, koupající se člověk ve vaně, která byť plastová má poměrně slušnou kapacitu proti zemi a bleskový výboj má významnou střídavou složku v řádu desítek kHz, pračka, často i stísněný prostor apod.)
ale najdou se i jinde. Jak si můžete všimnout v té předchozí diskusi, v reakci na připomínku kolegy Jindry jsem doporučil jako základní opatření připojit na HOP i nějakou kovovou armaturu na vstupu té plastové vodovodní trubky do objektu. Sice to - v závislosti na geometrii té armatury - není stoprocentní svod, ale i potlačení o 90% je významný přínos.

Na podlaze stojící bosá osoba v koupelně dotýkající se kohoutku, při pospojení baterie, při každém blesku, velký nebo malý, dostane ránu proti zemi.

To vycházíte z představy, že podlaha koupelny zůstane na potenciálu vzdálené země. Jenže to právě nezůstane  ;) (při pospojeném armování je to úplně zřejmé)
a při nepospojení kohoutku dostane tu ránu větší.
Je třeba si uvědomit, že při úderu blesku se dostane na vysoký potenciál terén v těsném okolí objektu i jeho základy, a stavebními i technickými konstrukcemi - kapacitní i ohmickou cestou - se to rozvede po domě.

Mě by se nejvíce líbila varianta toho domku s nespojenými, dostatečně vzdálenými zemniči el. a hr.

Ano, z hlediska poměrů při úderu blesku do objektu samotného je to ideální. Ale i tak je třeba uvnitř objektu HOP a doplňkové pospojování, např. kvůli zavlečení cizího potenciálu při úderu do potrubí/kabelu dále od objektu.

Rozmahel Vladimír:
Chápu Vaše argumenty, ale myslím, že ta podlaha v bytě bude mít přeci jen jiný poteciál oproti galvanicky spojenému pospojování a určitý rozdíl vznikne. Výši tohoto napětí si netroufám odhadovat. Svorkovnice HOP v objektu je správné řešení, vyhnul bych se ale nejraději tomu záměrnému spojení s hromosvodem, v případech, kdy to jde. Chápu, že naskakuje možný případ indukce do nespojených částí v objektu. Ten tady byl ale se starou normou cca 30 let a jediný vážný případ o kterém vím jsou ty Jizerky, víte pane Jindro?  :D  Ta indukce ale bude svedena uzemněním PE. Uvažovat případ, kdy do uzemněné části nespojené s hromosvodem " přeskočí dílčí blesk s ničivými účinky " už je dle mne ten případ " pořádné pecky " a v tomto případě si myslím, že na tom bude špatně i varianta parskového pospojování, byť spojena s hromosvodem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana