Čo všetko na doplnkové pospojovanie?

<< < (7/15) > >>

Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš  14.10.2008, 15:46

O tom dlouze a barvitě vyprávějte té paní, kterou tu nedávno zmiňoval kolega Rozmahel. Která se nahnula ke kohoutku, chytla výboj, který pak odešel její zadnicí co podlahy.  ;D

Asi se shodneme, že na základě jedné nešťastné souhry náhod nelze dovozovat, že by šlo o nějaké systémové pochybení.  (no)

Kdybychom měli pokaždé, kdy k nečemu podobnému dojde, z toho hned vyvozovat nějaká zásadní opatření, asi bychom se museli navléci do replik středověkých brnění, ta spojit licnou pořádného průřezu s luxusním uzemněním a tento propoj ještě kontinuálně proměřovat.
Pak bychom si možná svá pozadí (případně jiné části) uchránili od podobných kuriozit.  ;)

Štefan Beláň:
Osobně se domnívám, že rozumná hodnota izolačního odporu pro cizí vodivé části, které je nutné připojit k místnímu ochrannému pospojování v koupelnách, je hodnota odporu proti ochrannému vodiči nižší než 7 k-ohmů. Je to hodnota, která se uváděla v normě pro zdravotnická pracoviště,  ČSN 33 2140 (1985) v čl. 5.7.  8)

Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák  14.10.2008, 19:31

Asi se shodneme, že na základě jedné nešťastné souhry náhod nelze dovozovat, že by šlo o nějaké systémové pochybení.

Na druhou stranu, asi se také shodneme v tom, že když někdo doporučí proti takovým okolnostem jednoduché, laciné, účinné a nikoho neobtěžující opatření, není to ještě důvod k jeho zesměšňování.

Citace: Štefan Beláň  14.10.2008, 18:39

Je mi líto, ale ani tady nevidím žádný důvod k panice, kterou se svými přívrženci, tzv. "pospojovači",    ;) tady šíříte do řad neznalých laiků.   ??

Pokud jsem v někom vyvolal paniku, tak to se omlouvám, to rozhodně nebylo mým cílem. Bohužel není možné odpovědět tak, aby odpověď byla skryta laické veřejnosti.

Citace: Štefan Beláň  14.10.2008, 18:39

Bezpečná izolační hodnota 100 K-ohmů je hodnota velice přehnaná, ale budiž.
Vychází na základě Ohmova zákona s použitím napětí 230 V proti zemi a úvaze, že tímto obvodem může téci maximálně proud 2,3 mA, tj. proud bezpečný.
A teď to podstatné. Jak se z nepřipojené neživé nebo cizí vodivé části (např. kovové baterie na platovém potrubí  ;D ) stane část živá s napětím 230V.  :o
I kdyby nebylo pospojováno naprosto nic (myslím tím ani žádné kovové potrubí),  můžete mi vysvětlit, jak se technicky na těchto částech dosáhne rozdílů potenciálu 230 V. :o

Nabídnu vám 2 scénáře, které si - např. v situaci, kdy je vše řádně doplňkově pospojováno s výjimkou kovové baterie na plastovém potrubí - zaslouží pozornost.

1) v situaci, kterou jsem popsal
Citace: Fuk Tomáš  14.10.2008, 10:50

vstal jsem a šel přeměřit odpor mezi vanovou baterií (po odpojení pospojování) a nejbližším vodivým předmětem na potrubí, kterým je podružný vodoměr v instalační šachtě - kde jsou ovšem i el. kabely, el. větrák ap.. Naměřil jsem 97 kOhm.

Pospojování se nedělá pro situace, kdy je všechno správně zapojeno a správně funguje. Je pro situace, kdy se něco posměje. Takže: při nějaké opravě elektrikář zapomněl přitáhnout v té šachtě šroubky na svorkovnici či u větráku - kabel se časem vyklepal, nebo si tam obyvatel něco schoval a ono se to sesunulo - a kabel se vysmekl, a fázový vodič si lehl na ten vodoměr. V tom okamžiku se nic nestane, jenom se vodoměr dostane na fázové napětí, a vanová baterie - přes odpor 100 kOhm - také. Past na koupajícího se je nalíčena.

2) V koupelně je také pračka, a dojde ke zkratu mezi kostrou a fází. Než vybaví chránič (pokud tam je) nebo jistič, budou napěťové poměry cca tyto:
kostra pračky 100 V
svorkovnice doplňkového pospojování 70V
ostatní pospojované předměty 70V
kovová baterie 0V (přes impedanci 100 kOhm do HOP).
Tedy mezi pračkou a baterií 100V. Co myslíte, nebylo by lepší, kdyby ta baterie byla připojená na svorkovnici doplňkového pospojování? A stále jste přesvědčen, že odpor 7 kOhm je ten pravý?

Štefan Beláň:
TO: Fuk

Stále jsem přesvědčen, že odpor 7 kOhmů je ta pravá hodnota. :)

Na závěr drobná poznámka a dále se už nebudu vyjadřovat.
Jako technik víte, že nezabíjí napětí ale proud. Vložte si do vzorečku hodnoty na základě Vašeho scénáře a vypočítejte si dotykový proud. ::)

Fuk Tomáš:
Citace: Štefan Beláň  14.10.2008, 22:26

TO: Fuk

Stále jsem přesvědčen, že odpor 7 kOhmů je ta pravá hodnota. :)

Na závěr drobná poznámka a dále se už nebudu vyjadřovat.
Jako technik víte, že nezabíjí napětí ale proud. Vložte si do vzorečku hodnoty na základě Vašeho scénáře a vypočítejte si dotykový proud. ::)

Při těch 100 kOhm v pohodě, ale při Vašich >7 kOhm (např. 8 ) + cca 5 kOhm člověčích?
Ve scénáři 1) 18 mA, ve scénáři 2) 8 mA. To už mi tak pohodové nepřijde.

Ale znova zopakuji - já osobně - za určité konstelace - považuji za ještě důležitější hledisko ochranu před zavlečením (byť i jen zlomečku z desítek kA) bleskového proudu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana